Buzz

Racer X: Το άρθρο που έγινε σειρά ταινιών αξίας δισεκατομμυρίων

στα 10

Η ιστορία ενός άρθρου του περιοδικού «Vibe», το οποίο κατέληξε να εμπνεύσει την επιτυχημένη σειρά «Fast & Furious»

Racer X: Το άρθρο που έγινε σειρά ταινιών αξίας δισεκατομμυρίων

Η σειρά «Fast & Furious» φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, με την πιο πρόσφατη ταινία, το «Fast X» να κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στις αίθουσες. Eχοντας φτάσει στις 11 πλέον ταινίες, μαζί με το spin-off «Hobbs & Shaw», και συνολικό κέρδος 7 δισεκατομμύρια δολάρια, η σειρά αυτή έχει, παρά την ανάμεικτη κριτική υποδοχή της, φτάσει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα χολιγουντιανά franchises όλων των εποχών, με μεγάλους ηθοποιούς να πλαισιώνουν αυτό το σύμπαν απίθανων κυνηγητών με αμάξια, κατασκοπεία, παραβιάσεις των νόμων της φυσικής και ληστείες.

Με την σειρά να έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «καρτούν ζωντανής δράσης», είναι εύκολο να ξεχάσει κάποιος τα πιο ταπεινά της θεμέλια.

Η πρώτη ταινία «The Fast & The Furious», που κυκλοφόρησε το 2001, αποτελεί ναι μεν μια στυλιζαρισμένη ταινία δράσης, αλλά είναι πολύ πιο γειωμένη από τις συνέχειες τις. Αν και πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως αντιγραφή της καλτ ταινίας «Point Break» με αγώνες δρόμου αντί για σερφ - μια ομοιότητα που όντως υπάρχει -, οι δημιουργοί του franchise έχουν δώσει μια άλλη πηγή έμπνευσης: το άρθρο του Κένεθ Λι με τίτλο «Racer X», που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1996 στο περιοδικό «Vibe».

rafael estevez Ραφαέλ Εστέβεζ

Το άρθρο αυτό περιγράφει την ιστορία του οδηγού αγώνων Ραφαέλ Εστέβεζ, από τους παράνομους αγώνες drag racing στους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τους νόμιμους αγώνες της βιομηχανίας. Το άρθρο παρουσιάζει μια ζωηρή εικόνα της σκηνής των παράνομων drag racing στην ανατολική ακτή τη δεκαετία του '90.

Η ταινία ξεκινάει από έναν αγώνα δρόμου με εντυπωσιακές σκηνές και οπτικά εφέ που μεταφέρουν το θεατή στην ένταση του αγώνα, αναδεικνύοντας τον κόσμο των αγώνων δρόμου και μεταφέροντας σχεδόν αυτούσια την αρχική περιγραφή του άρθρου. Η αντιμετώπιση της αστυνομίας και η προσπάθεια των αναβατών να ξεφύγουν από αυτήν αποτελούν κοινό θέμα και στο άρθρο και στην ταινία. Στη συνέχεια η ταινία προσθέτει στοιχεία από το «Point Break» και παρουσιάζει μια ιστορία υψηλής έντασης γύρω από τον Μπράιαν Ο’Κόνορ (Πολ Γουόκερ), έναν μυστικό αστυνομικό που έχει ως αποστολή να καταρρίψει μια συμμορία οδηγών κλεφτών DVD players, μπαίνοντας υπό κάλυψη στο κύκλωμα αγώνων και γνωρίζοντας τον Ντομ Τορέττο (Βιν Ντίζελ). Οι πρωταγωνιστές εμπλέκονται σε περιπέτειες που αποδεικνύουν τις ακαταμάχητες ικανότητές τους στο οδήγημα, περιλαμβάνοντας φαινομενικά αδύνατες αποδράσεις και επιδρομές σε τράπεζες.

fast & furious The Fast and the Furious

Παρόλο που η ταινία δεν ακολουθεί αυτούσια το άρθρο του Κένεθ Λι, εμπνέεται από το περιβάλλον των αγώνων δρόμου που περιγράφονται στο άρθρο, καθώς και της συχνής απόδρασης από την αστυνομία. Και οι δύο παρουσιάζουν ανατρεπτικούς αγώνες αυτοκινήτων σε αστικά περιβάλλοντα, ενώ αναδεικνύουν τη συναγωνιστικότητα και την αδρεναλίνη που συνοδεύουν το drag racing. Επιπλέον, αμφότερα αναφέρονται στην αντιπαλότητα μεταξύ των οδηγών και στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον.

Η σειρά φυσικά έχει εξελιχθεί με τον χρόνο, προσθέτοντας νέους χαρακτήρες και επικίνδυνες αποστολές που περιλαμβάνουν απίθανες καταδιώξεις και εντυπωσιακά στην οθόνη σκηνικά. Παρόλα αυτά, η αρχική έμπνευση από το άρθρο του Κένεθ Λι παραμένει ζωντανή και εμφανίζεται στη φιλοσοφία του ανταγωνισμού και της αδρεναλίνης που διέπει τη σειρά, καθώς και στον πυρήνα της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των χαρακτήρων.

Πέρα από τις πλοκές και τις επεκτάσεις της σειράς, και το άρθρο και η ταινία επικεντρώνονται στην αίσθηση της ελευθερίας που προσφέρει ο κόσμος των αγώνων δρόμου. Η φιλοσοφία των αναβατών, η ιδέα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, αλλά και η αξία της ταχύτητας και της κυριαρχίας παραμένουν στην καρδιά και των δύο μέσων έκφρασης. Οι ιδέες και οι φιλοσοφίες που παρουσιάζονται στο άρθρο διατηρούνται στον πυρήνα της σειράς «The Fast and the Furious», παρά τις εξελίξεις που έχουν συμβεί με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

Δείτε εδώ μια συζήτηση με τον Κένεθ Λι και τον Ραφαέλ Εστέβεζ: