Φεστιβάλ / Βραβεία

Τον Φεβρουάριο το Exile Room μιλάει ισπανικά!

στα 10

Μετά το μεγάλο αφιέρωμα Girl Power! / Κορίτσια εν Δράσει!, το Exile Room επανέρχεται σε γυναίκες δημιουργούς, με μια σειρά προβολών αφιερωμένων στο ισπανόφωνο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ.

Flix Team
Τον Φεβρουάριο το Exile Room μιλάει ισπανικά!
«Belén»

Τον περασμένο μήνα, το Exile Room παρουσίασε ένα υπέροχο πρόγραμμα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Girl Power! / Κορίτσια εν Δράσει!, αφιερωμένο σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια και τις κοινωνικές συμβάσεις. Σαν μια άτυπη συνέχεια του αφιερώματος εκείνου, οι προβολές του Ιανουαρίου στο Exile Room, με τον γενικό τίτλο The Spanish Connection, επικεντρώνονται και πάλι σε δημιουργίες ντοκιμαντέρ γένους θηλυκού.

Από τα δάση της Λατινικής Αμερικής ως την έρημο Σαχάρα, τρεις ισπανόφωνες σκηνοθέτιδες μάς αποκαλύπτουν τις πιο ανεξερεύνητες και προκλητικές όψεις του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, και το Exile Room αναλαμβάνει να σας τις συστήσει μέσα από δύο μεγάλου μήκους ταινίες και ένα εργαστήριο πειραματικής εθνογραφίας.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου στο Exile Room:

Διαβάστε ακόμη: Food vs. Food: Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει νέα, νοστιμότατη ενότητα

Africa 815 607

África 815 (2014)

Πέμπτη 09/02 στις 21:00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Pilar Monsell / Χώρα: Ισπανία / Διάρκεια: 66’

Μετά το άδοξο τέλος ενός αποτυχημένου πειράματος που ονόμασε «πρότζεκτ οικογένεια», ο Μανουέλ επιστρέφει ξανά και ξανά στην Αφρική, αναζητώντας τον έρωτα και προσπαθώντας να ξαναζήσει την πρώτη του φορά. Η κόρη του, Πιλάρ, προϊόν του σύντομου συζυγικού του βίου, κάνει βουτιά στη Σαχάρα της δεκαετίας του ’60, το μέρος δηλαδή που στιγμάτισε τον πατέρα της για πάντα, αποκαλύπτοντας μια κρυφή πτυχή της τότε ισπανικής αποικίας. Μέσα από το σαγηνευτικό φωτογραφικό του αρχείο, βιώνουμε έναν φευγαλέο αντρικό παράδεισο όπου ο queer έρωτας άνθιζε στην άμμο, σε ένα προσωπικό και απρόσμενα ερωτικό ντοκιμαντέρ, χωρίς ίχνος θυγατρικής πικρίας.

Belen 607

Belén (2016)

Πέμπτη 23/02 στις 21:00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Adriana Vila Guevara / Χώρα: Βενεζουέλα, Ισπανία / Διάρκεια: 95’

Το «Belén» είναι μια ιστορία για το τι σημαίνει να ανακαλύπτεις την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη και να αποτελείς με τη σειρά σου ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους άλλους. Αυτό ακριβώς έκανε, σχεδόν άθελά της, η Belén Palacios, μια ταπεινή μουσικός και αγρότισσα στις φυτείες κακάου της Βενεζουέλας. Ανύποπτη για τις δυνάμεις της, αυτή η γυναίκα δεν θα ήταν παρά μια ακόμα σχεδόν αόρατη παρουσία στο μικρό χωριό απ’ όπου προέρχεται, αν η ζωή και ο θάνατός της δεν ασκούσαν μια βαθιά επίδραση όχι μονάχα στους συμπατριώτες της αλλά και σε ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της αμερικανικής ηπείρου. Ένα ατμοσφαιρικό, σχεδόν ονειρικό ταξίδι στις κατακερματισμένες μνήμες από τη ζωή μιας γυναίκας που με τους καθημερινούς της αγώνες και τη δύναμη της μουσικής που έφτιαχνε μέσα από τα καλάμια του μπαμπού, κατάφερε να γίνει ένα απροσδόκητο είδωλο της αφροαμερικανικής κοινότητας, πέρα από τους περιορισμούς του φύλου, της φυλής και της εποχής της.

Natalia Marin 607

Εργαστήριο: Πειραματικό εθνογραφικό ντοκιμαντέρ με τη Natalia Marín

Σαββατοκύριακο 25 & 26/02, 11:00-14:00 @ Exile Room

Αμέσως μετά τη Berlinale, η Ισπανίδα ντοκιμαντερίστρια Natalia Marín κάνει μια στάση στην Αθήνα για να μυήσει το ελληνικό κοινό στο πειραματικό ντοκιμαντέρ. Μέλος της διερευνητικής κολεκτίβας «Los Hijos», η Marín και οι συνεργάτες της έχουν εφεύρει ένα δικό τους κινηματογραφικό είδος, που συνδυάζει την εθνογραφία με το avant garde.

Κάπου στην ισπανική εξοχή, δύο αγόρια και ένα κορίτσι τραβάνε βίντεο έναν γέρο που διηγείται ιστορίες για παλιά εγκλήματα που έγιναν στην περιοχή. Ο ένας τραβάει κάμερα, ο άλλος γράφει ήχο και ο τρίτος κινηματογραφεί τους δύο πρώτους που μιλάνε με τον γηραιό κύριο, ο οποίος συνεχίζει να μιλάει για κλεμμένα κοπάδια και δολοφονημένους βοσκούς. «Λένε ότι ένας από τους νεκρούς είναι θαμμένος εδώ, στη ρίζα αυτού του δέντρου», λέει ο ντόπιος. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η κάμερα που κινηματογραφεί το πρόσωπό του στρέφεται απρόσμενα προς τον ουρανό και αρχίζει να τραβάει τα σύννεφα. Καθώς η διήγηση συνεχίζεται, η ταινία μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ανάμεσα στους κορμούς, στις ρίζες και στο φως που τρεμοπαίζει στις φυλλωσιές των δέντρων.

Αυτό σημαίνει ντοκιμαντέρ παρατήρησης για τους Los Hijos, μια διαδρομή γεμάτη ερωτήματα και χιούμορ, καθώς εξερευνούν και αμφισβητούν τους κανόνες που διέπουν το φορμαλισμό. Με οδηγό την πολυταξιδεμένη φιλμογραφία τους –από το Centre Pompidou στο Παρίσι, στο Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο και το Anthology Film Archives στη Νέα Υόρκη– η Natalia Marín θα μιλήσει για τα πώς, τα τι και τα γιατί του σύγχρονου πειραματικού ντοκιμαντέρ, σε δύο συναρπαστικές συναντήσεις.

Info
Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος (Μετρό Μοναστηράκι) / τηλ.: 2103223395 / www.exileroom.gr. Είσοδος δωρεάν. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Η διδασκαλία του εργαστηρίου θα είναι στα αγγλικά.

Διαβάστε ακόμη

Tags: Exile Room