Φεστιβάλ / Βραβεία

Girl Power! // Κορίτσια εν δράσει! στο Exile Room!

στα 10

Επιμένοντας σε επιλογές ντοκιμαντέρ που κάνουν τη διαφορά, το Exile Room παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια.

Flix Team
Girl Power! // Κορίτσια εν δράσει! στο Exile Room!

Με τρεις μέρες προβολών και τέσσερις μέρες εργαστηρίων -εισαγωγή στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, ειδικά για έφηβα κορίτσια- το Exile Room παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε γυναίκες που διέγραψαν τη δική τους ξεχωριστή πορεία και δείχνει το δρόμο προς το σινεμά σε κορίτσια που θα εμπνευστούν από το παράδειγμά τους κι από την πολλές φορές σαρωτική δύναμη ενός καλού ντοκιμαντέρ.

Ολες οι προβολές έχουν δωρεάν είσοδο, όπως δωρεάν είναι και η συμμετοχή στα εργαστήρια, ενώ όλες οι ταινίες θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:

Miss Sharon Jones! της Μπάρμπαρα Κόπλ / Ταινία Εναρξης

Τετάρτη 18/1 στις 22:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
>> Προλογίζει η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά

Miss Sharon Jones! 607

«Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η κορυφαία σόουλ τραγουδίστρια Sharon Jones καθώς πάσχιζε, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, να στήσει μια επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι. Ομως για τον θηλυκό James Brown τα όνειρα ποτέ δεν είχαν ημερομηνία λήξης, απλά μερικές φορές η πραγματοποίησή τους έπαιρνε παράταση. Δύο φορές βραβευμένη με Oσκαρ, η ντοκιμαντερίστρια Barbara Kopple ιχνηλατεί την καθυστερημένη πορεία της προς την κορυφή (η Jones κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών, ενώ έγινε αργότερα διάσημη με το συγκρότημά της, Sharon Jones & the Dap-Kings), τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο, σε ένα εκρηκτικό μουσικό ντοκιμαντέρ.

Γκαζιάρικα Κορίτσια / Speed Sisters της Αμπερ Φάρες

Πέμπτη 19/1 στις 20:00 στο Exile Room
>> Προλογίζει η Εύα Κώτση, οδηγός αγώνων και ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου club αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Speed Sisters 607

Οι Speed Sisters είναι η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα αγωνιστικής οδήγησης στη Μέση Ανατολή. Είναι τολμηρές, είναι άφοβες και δεν έχουν αφήσει πίστα για πίστα σε ολόκληρη την Παλαιστίνη! Ξετυλίγοντας τις ζωές τους πίσω και πέρα από το τιμόνι, το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της Amber Fares μάς προσκαλεί σε ένα γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι, για το τι σημαίνει να ξεπερνάς τα όρια που σου έχουν επιβάλλει, που θα εμπνεύσει όλες τις γυναίκες να πατήσουν τα γκάζια!

Τα Πολλά Πρόσωπα της Τερέζ / Les Vies de Thérèse του Σεμπαστιάν Λιφσίτς
Πέμπτη 19/1 στις 22:00 στο Exile Room
>> Προλογίζει η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη

The Lives of Therese 607

Πώς μπορεί μια γυναίκα να μεταμορφωθεί σταδιακά από καταπιεσμένη νοικοκυρά των ’50s, συμβιβασμένη με τις κοινωνικές επιταγές της εποχής της, σε μια από τις πιο δυναμικές και μαχητικές φιγούρες του ακτιβισμού στη Γαλλία – και όχι μόνο; Ενας από τους σημαντικότερους queer σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά, ο Sébastien Lifshitz μετουσιώνει τις αφοπλιστικές εξομολογήσεις της σπουδαίας Thérèse Clerc σε ένα συγκινητικό, αποκαλυπτικό και εμψυχωτικό πορτρέτο για τα πολλά πρόσωπα μιας πραγματικής επαναστάτριας και της πολύτιμης κληρονομιάς της.

Γυναίκες στο Λουτήρα / Women in Sink της Iris Zaki
Πέμπτη 19/1 στις 23:00 στο Exile Room

Women in Sink 607

Σε ένα κομμωτήριο στην καρδιά της χριστιανο-αραβικής κοινότητας στη Χάιφα, μια κάμερα εγκαθίσταται πάνω από το νιπτήρα όπου οι πελάτισσες απολαμβάνουν το λούσιμό τους, ενώ ταυτόχρονα μοιράζονται ελεύθερα όλα αυτά που τις χωρίζουν και τις ενώνουν, και εκμυστηρεύονται τις απόψεις τους για την πολιτική, την Ιστορία, τη ζωή και τον έρωτα. Οι διηγήσεις τους πλέκουν μια αλλιώτικη τοιχογραφία της ζωής στο Ισραήλ…

Είναι Όμορφη Όταν Θυμώνει / She’s Beautiful When She’s Angry της Μέρι Ντορ
Πέμπτη 26/1 στις 20:00 στο Exile Room
>> Προλογίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου

She's Beautiful When She's Angry 607

Αποκαλυπτικό, διασκεδαστικό και αφάνταστα διαφωτιστικό, το ντοκιμαντέρ της Mary Dore ανασύρει από τη λήθη την κρυφή ιστορία των απίθανων γυναικών που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου γυναικείου κινήματος στην Αμερική, από το 1966 έως το 1971. Χωρίς να αποστρέφει τη ματιά του από τις φυλετικές αντιπαραθέσεις, τους ταξικούς διαχωρισμούς και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώθηκαν στους κόλπους του γυναικείου κινήματος, το φιλμ κατορθώνει να αιχμαλωτίσει με ολοζώντανο τρόπο το πνεύμα των καιρών – συναρπαστικό, σκανδαλώδες και συχνά ξεκαρδιστικό.

Η Συμμορία του Burlesque / League of Exotique Dancers της Rama Rau
Πέμπτη 26/1 στις 22:00 στο Exile Room
>> Προλογίζει η La Dandizette, η μοναδική performer του burlesque στην Ελλάδα

League of Exotique Dancers 607

Σε έναν ανέλπιστο φόρο τιμής στην παρεξηγημένη τέχνη του Burlesque, η σκηνοθέτης Rama Rau ανεβάζει και πάλι στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ που μεσουράνησαν στο παιχνίδι του υπαινιγμού και της αποπλάνησης, από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’50, μέχρι και την παρακμή του είδους, στα τέλη των ’70s. Ηλικίας 65 έως 86 ετών σήμερα και αμετανόητες για τις επιλογές τους, οι πληθωρικές ηρωίδες της ταινίας αφηγούνται απολαυστικές ιστορίες από την εποχή της μεγάλης τους δόξας και δίνουν τη δική τους αποστομωτική εκδοχή για το τι εστί φεμινισμός και απενοχοποίηση του σεξαπίλ!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες εδώ, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ

Το εργαστήριο Girls Make Films απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια 14-17 ετών, με στόχο να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν οικειότητα με την οπτικοακουστική τεχνολογία και να φτιάξουν τη δική τους ταινία! Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, θα πειραματιστούν με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να γυρίσουν και να ηχογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοριτσίστικων εξομολογήσεων για τη smartphone γενιά, με στοιχεία animation. Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις τετράωρες συνεδρίες, όπου οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή στα είδη και τους κανόνες του ντοκιμαντέρ, πριν περάσουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες για να μεταμορφωθούν σε σεναριογράφους, παραγωγούς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της δικής τους ταινίας!

Διδάσκουν:
Βάλερυ Κοντάκου (σκηνοθέτης και παραγωγός)
Αννέτα Παπαθανασίου (ηθοποιός και σκηνοθέτης)
Ιωάννα Γιακουμάτου (εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών)
Χριστίνα Πιτούλη (σκηνοθέτης και ηχολήπτρια)

Για συμμετοχές στο εργαστήριο επικοινωνήστε: workshops.exile@gmail.com, τηλ. 2103223395 (καθημερινά 11:00-16:00)

Info
Exile Room: Αθηνάς 12, 3ος όροφος (Μετρό Μοναστηράκι) / τηλ.: 2103223395 / www.exileroom.gr
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135 (Μετρό Κεραμεικός)

Διαβάστε ακόμη

Girl Power! poster 607

Tags: Exile Room