Φεστιβάλ / Βραβεία

Τσαμπουκάς, άγνοια και τo απόλυτο «τίποτα» στη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ

στα 10

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, φυσικά και δεν διέλυσε τις ανησυχίες του κινηματογραφικού χώρου. Τις μετέτρεψε απλά σε ωμό, αυθεντικό τρόμο.

Τσαμπουκάς, άγνοια και τo απόλυτο «τίποτα» στη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ

Παραδοσιακά, η συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στο Φέστιβαλ Θεσσαλονίκης δημιουργεί πάντοτε εντάσεις, διαξιφισμούς ανάμεσα στην κινηματογραφική κοινότητα και τους υπεύθυνους της δημόσιας τηλεόρασης και αφήνει πάντα μια δυσάρεστη γεύση - ακόμη και όταν συνοδεύεται από ανακοίνωση χρηματοδοτικών αποφάσεων που γίνονται σύμφωνα με το νόμιμο 1.5% που οφείλει να διαθέτει η ΕΡΤ στον κινηματογράφο.

Η φετινή συνέντευξη Τύπου ήρθε ακριβώς μετά από όσα συνέβησαν πριν λίγες εβδομάδες, με την αιφνίδια αλλαγή της επιτροπής του 1.5% και την αντικατάστασή της αποκλειστικά από υπαλλήλους της ΕΡΤ, την μη ανακοίνωση των αποφάσεων που περίμεναν οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες και τη θλιβερή κατάσταση που επικράτησε και στον άλλο μεγάλο πυλώνα της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής, το ΕΚΚ με την παύση της Γενικής Διευθύντριας Ηλέκτρας Βενάκη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη: Ζητείται απάντηση: «Who is Fucking Greek Cinema?»

ΕΡΤ

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου διατυπώθηκαν πολλές απόψεις ανάμεσα σε δημοσιογράφους και ανθρώπους του σινεμά για το τι ακριβώς θα λεχθεί από τους νέους υπεύθυνους. Ακούστηκε μέχρι και η υπόθεση πως στη συνέντευξη Τύπου θα ανακοινωθούν οι χρηματοδοτήσεις που αναβλήθηκαν ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και η ΕΡΤ να απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στις ανησυχίες των κινηματογραφιστών.

Ξεχάστε όλα τα παραπάνω. Η Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος, ο Τάσος Μπιρσίμ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερωτικών Εκπομπών και Προγράμματος), ο Γιώργος Βαρελάς (μέλος της Επιτροπής Προγράμματος) και ο Αλέξανδρος Κάντερ-Μπαξ (επικεφαλής της ΕΡΤ3) όχι μόνο δεν έκαμψε τις ανησυχίες όλων για το μέλλον της θέσης της ΕΡΤ στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, αλλά τις αύξησε σε σημεία πραγματικά... τρομακτικά.

Σε ένα μακροσκελή πρόλογο ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος μίλησε με στόμφο για την (φυσικά) νέα πολιτική της ΕΡΤ που δεν θα έχει καμία σχέση με την παλιά και άρχισε να μιλάει για το όραμα επί του προγράμματος της ισχυρής, υγιούς εταιρίας που είναι η δημόσια τηλεόραση. Διαβάζοντας από κάτι χαρτιά που έμοιαζε αμφίβολο αν τα είχε διαβάσει άλλη μια φορά στη ζωή του, απήγγειλε ξύλινα εξαγγελίες και ευχολόγια για μια καλύτερη τηλεόραση, για καλύτερους τηλεθεατές, για καλύτερες θάλασσες... και όχι αυτό δεν είναι αστείο αφού κάτι άρχισε να λέει για το αρχιτεκτονικό όραμα της ίδρυσης κινηματογραφικών στούντιο στην Περαία, αλλά όχι τώρα γιατί υπάρχουν και κάτι θέματα στην περιοχή...

Ξεπερνώντας τον παραλογισμό και την τακτική του «να πούμε πολλά για να κουραστεί ο κόσμος και να νομίζει ότι έγιναν πράγματα», προσωπικά ο κύριος Κωστόπουλος ρωτήθηκε περισσότερες από πέντε φορές γιατί παύθηκε η προηγούμενη επιτροπή. Δεν απάντησε σε καμία από τις πέντε φορές, λέγοντας απλά πως ο νέος σχεδιασμός της ΕΡΤ είναι να αλλάξουν όλες οι επιτροπές και πως αυτό που ενδιαφέρει πλέον είναι το συμφέρον της ΕΡΤ, πράγμα που σε επίπεδο διαχείρισης μπορούν να εξασφαλίσουν μόνο οι υπάλληλοι της ΕΡΤ.

(Αν αναρωτιέστε αν αυτό που η επιτροπή θα αποτελείται από υπαλλήλους της ΕΡΤ θέτει ζήτημα αδιαφάνειας, ο κύριος Κωστόπουλος είπε πως πρέπει να το καταλάβουμε καλά και να μην ξαναρωτήσουμε πως η διαφάνεια εξασφαλίζεται ακριβώς επειδή θα αποτελείται από υπαλλήλους της ΕΡΤ)

Στις άλλες πέντε φορές που ρωτήθηκε για την κινηματογραφική εμπειρία και γνώση των νέων μελών της επιτροπής, η απάντηση ήρθε με χαρακτηριστικό «τσαμπουκά» από τον κύριο Βαρελά: «Αλλη ερώτηση», με τον κύριο Μπιρσίμ να συμπληρώνει πως αυτό που υποννοείται από όσους αμφισβητούν τη νέα επιτροπή πως οι υπάλληλοι της ΕΡΤ δεν ξέρουν από κινηματογράφου είναι ντροπή.

(Λίγο μετά ο κύριος Μπιρσίμ αποκάλεσε τον Γιώργο Αρβανίτη σαν «ο κύριος που δουλεύει για το εξωτερικό» - αποδεικνύοντας όχι μόνο την άγνοια του, αλλά και την αλαζονική ειρωνία με την οποία αντιμετωπίζουν την υπόθεση ελληνικό σινεμά στην ΕΡΤ).

Διαβάστε ακόμη: H Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη... διάλυση του ελληνικού κινηματογράφου

ΕΡΤ

Επί του προκειμένου και ενώ οποιαδήποτε παρέμβαση από δημοσιογράφους, ανθρώπους του σινεμά, παραγωγούς και λοιπούς χτύπησε πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων που δεν είχαν την παραμικρή διάθεση να απαντήσουν σαν κανονικοί πολιτισμένοι άνθρωποι, ο κύριος Κωστόπουλος, με τουλάχιστον δύο αντιφάσεις κάθε τρεις κουβέντες, είπε πως πολύ σύντομα θα συνεδριάσει η νέα επιτροπή και θα βγάλει αποτελέσματα. Με τον κύριο Βαρελά να συμπληρώνει πως ο σημαντικότερος γνώμονας της απόφασης χρηματοδότησης μιας κινηματογραφικής ταινίας θα είναι να μπορεί να αποτελεί πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Και επειδή ο κύριος Κωστόπουλος έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν μιλάει σε αυτούς που ακούν και όχι σε αυτούς που γράφουν (τόσο προσβλητικός απέναντι σε ανθρώπους που κάνουν υποτιθέμενα την ίδια δουλειά με αυτόν), ακούστε - και δείτε - εδώ όσα λέχθησαν και ακούστηκαν σε μια από τις πιο θλιβερές, παλιοκαιρίσιες και με άρωμα αυταρχισμού συνεντεύξεις Τύπου δημόσιου οργανισμού σε αυτόν εδώ τον τόπο.


Διαβάστε ακόμη: