Industry

Το Υπουργείο Πολιτισμού παύει την Ηλέκτρα Βενάκη από Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

στα 10

Με δελτίο Τύπου το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την παύση της Ηλέκτρας Βενάκης ως Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού παύει την Ηλέκτρα Βενάκη από Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ηταν γνωστό πως οι σχέσεις της Ηλέκτρας Βενάκη με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ (που την είχε επιλέξει ως Γενική Διευθύντρια), αλλά και του καινούριου δεν ήταν οι καλύτερες. Και οι φήμες για την παύση της κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό.

Τώρα με Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την παύση της - και γιατί όχι, ακριβώς πάνω στην έναρξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και λίγες μέρες μετά την σκανδαλώδη αλλαγή της επιτροπής του 1.5% στην ΕΡΤ.

Εδώ και πολλά πολλά χρόνια το ελληνικό σινεμά τρέφεται και βρίσκεται σε συνεχή ημιθανή φάση από αυτά ακριβώς τα πράγματα: κάποιος που δεν μας αρέσει, ένας νέος Υπουργός που θέλει να βάλει τους δικούς του, κάποιοι τρίτοι που έχουν πρόβλημα με κάποιους άλλους τρίτους, γενικώς όλα καλώς καμωμένα εκτός από το να ενδιαφερθεί κάποιος πραγματικά για το ελληνικό σινεμά.

Δεν ξέρουμε και πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει στο ελάχιστο ποιος φταίει - αν η Ηλέκτρα Βενάκη εμπόδιζε το έργο του ΕΚΚ (κατά τα λεγόμενα του Υπουργείου) ή το έργο του ΕΚΚ στην παρούσα φάση του έπρεπε να «εμποδιστεί» από κάποιον. Σημασία έχει πως το ΕΚΚ βρίσκεται ξανά στον αέρα, ίσως γιατί έτσι δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί σε κανέναν για την απραξία του.


Διαβάστε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την από 2-11-2017 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λυδίας Κονιόρδου, παύεται η κ. Ηλέκτρα Βενάκη από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).
Η πρόωρη λήξη της θητείας της (η κ. Βενάκη είχε αναλάβει καθήκοντα τέλος Ιουλίου του 2016 με τριετή θητεία) είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΚΚ για την οποία καθοριστική είναι η σχέση του Γενικού Διευθυντή (ΓΔ) με το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ).
Η Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να προστατεύει τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου και να παρεμβαίνει όταν απαιτείται, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να αποφεύγονται σοβαρές δυσλειτουργίες με σκοπό να ασκούνται οι αρμοδιότητες των φορέων με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο.
Ο νόμος προβλέπει ότι τα καθήκοντα του ΓΔ για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρωση της θέσης, θα ασκούνται από Διευθυντή του ΕΚΚ, κατόπιν αποφάσεων του ΔΣ.


Το Flix επικοινώνησε με την κα. Ηλέκτρα Βενάκη και της ζήτησε να σχολιάσει την παύση της.

«Εμαθα για την παύση μου μια ώρα πριν σταλεί το δελτίο Τύπου. Για μένα ήταν δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που δημιουργούσαν τη δυσλειτουργία που επικαλείται το Υπουργείο. Και είναι και αυτοί οι δύο που έδωσαν και τον τόνο σε σχέση με τη συμπεριφορά όλου του ΔΣ απέναντί μου. Δεν είχα το χρόνο και την ευκαιρία να μιλήσω με τα νέα μέλη του ΔΣ και να μπορέσουμε να δουλέψουμε αρμονικά», δηλώνει.

Στην ερώτησή μας γιατί πρέπει πάντα στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που πρέπει να παύονται ή να διώχνονται και γιατί δεν μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να δουλέψουν αρμονικά για τον κοινό σκοπό που είναι το ελληνικό σινεμά, η κα. Βενάκη απάντησε:

«Εγώ αυτό νόμιζα ότι κάναμε. Είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να αγαπάμε τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύουμε. Αλλά προφανώς γι' αυτούς ήταν μεγαλύτερη προτεραιότητα να απομακρυνθώ. Είναι κρίμα. Ειδικά ακριβώς αυτή τη στιγμή που θα ανέβαινα στη Θεσσαλονίκη για να εκπροσωπήσω το ΕΚΚ στο SEE Cinema Network. Τώρα δεν ξέρω ποιος θα το κάνει...».


Διαβάστε ακόμη: