Industry

To Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου νόμιμο

στα 10

Παρά τις αντιδρασεις και τη δικαιολογημένη αμφιβολία για τη νομιμότητά του, το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει πως το νέο ΔΣ του ΕΚΚ είναι νόμιμο και πως συνεδριάζει για πρώτη φορά κανονικά από... Δευτέρα.

To Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου νόμιμο

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού αγνοεί όλα όσα διαδραματίζονται στο περιθώριο του ορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και θεωρεί πως «η σύνθεση του νέου Δ.Σ. διαθέτει όλα τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διασφαλίζουν τη νομιμότητά του, και τα μέλη του είναι ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για την χάραξη μίας ξεκάθαρης και αξιοκρατικής κινηματογραφικής πολιτικής που θα βρει αντίκρισμα τόσο στους δημιουργούς όσο και στους πολίτες».

Φυσικά η εν λόγω απάντηση δεν ικανοποιεί τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τον ορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και, εν πάσει περιπτώσει, το ζήτημα δεν είναι να πιστεύουν κάποιοι πως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι παράνομο και το Υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι είναι νόμιμο, αλλά εξαρχής να είχε οριστεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο που να μην αμφισβητείται και να είναι νόμιμο και στα χαρτιά και στην όψη.

Διαβάστε αναλυτικά: Τελικά είναι παράνομο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κίνηματογράφου;

Για ποιο λόγο το Υπουργείο θεωρεί ότι οι αποφάσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι αποτελεσματικές όταν αυτό ξεκινάει τη θητεία του με την αμφιβολία του «παράνομου» και γιατί οι άνθρωποι που το απαρτίζουν δεν σκέφτηκαν και μια δεύτερη φορά πριν αναλάβουν καθήκοντα;

Ας θυμίσουμε εδώ πως ο Γιάννης Λεοντάρης έφυγε από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου μέσα σε ένα μόλις χρόνο από τότε που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση. Ελπίζουμε πως τα μέλη της νέας σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου - αφού δεν έχουν απ' ότι φαίνεται το παραμικρό πρόβλημα με το ότι αμφισβητείται η νομιμότητά τους - θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά τη θέση που τους έχει ανατεθεί για τρία ολόκληρα χρόνια (όπως ορίζει το Υπουργείο).

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια και πραγματικά χωρίς σχόλια την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού - που προφανώς θεωρεί το ζήτημα λήξαν, ενώ λύνει και τα ζητήματα της κακοδιαχείρισης που έχουν προκύψει με απανωτούς προ- και κανονικούς ελέγχους στο άψε σβήσε, σαν να μην συμβαίνει πραγματικά τίποτα.


Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το νέο ΔΣ του Κέντρου Κινηματογράφου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τονίζει ότι άμεση προτεραιότητα του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) είναι η απόλυτη εφαρμογή της νομιμότητας, η θεσμική θωράκιση της λειτουργίας του Κέντρου Κινηματογράφου και η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που κληρονόμησε. Στόχος του είναι η πλήρης εξυγίανση του ελληνικού κινηματογραφικού τοπίου. Για τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζεται ότι το Δ.Σ. θα δράσει με απόλυτη διαφάνεια.

Επίσης επισημαίνεται ότι η σύνθεση του νέου Δ.Σ. διαθέτει όλα τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διασφαλίζουν τη νομιμότητά του, και τα μέλη του είναι ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για την χάραξη μίας ξεκάθαρης και αξιοκρατικής κινηματογραφικής πολιτικής που θα βρει αντίκρισμα τόσο στους δημιουργούς όσο και στους πολίτες.

Σχετικά με το πόρισμα του Διαχειριστικού Ελέγχου που το ΔΣ με πρόεδρο τον Γιάννη Λεοντάρη βρήκε κατατεθειμένο τον Ιανουάριο του 2016, σημειώνεται ότι: διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για προσωρινή έκθεση δειγματοληπτικού ελέγχου ενώ το τελικό πόρισμα αναμενόταν. Η εν λόγω έκθεση είχε παραδοθεί στο ΕΚΚ τον Αύγουστο του 2015, και δεν είχε προηγηθεί γραπτή υπουργική απόφαση για τη διενέργεια του ελέγχου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθώντας την προβλεπόμενη στον ν.3905/2010, (άρθρ.11, παρ. 4) διαδικασία, το ΔΣ του ΕΚΚ υπό την προεδρία του Γιάννη Λεοντάρη ζήτησε την έγκριση νέου έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τις χρήσεις 2011-2015 και για όλες τις παραγωγές που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΚΚ με ποσό 80.000 ευρώ και άνω, με σκοπό την ενδελεχή αποτύπωση της δράσης του φορέα. Επισημαίνεται ότι για τον συγκεκριμένο διαχειριστικό έλεγχο εκδόθηκε η απαιτούμενη υπουργική απόφαση από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, το πόρισμα εκείνου του ελέγχου, αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) είχε ήδη αναλάβει τη διενέργεια έτερου διαχειριστικού ελέγχου τον οποίο διευκόλυνε με κάθε μέσο το τότε Δ.Σ. Το ΓΛΚ έστειλε το εν λόγω πόρισμα του Εκτάκτου Διαχειριστικού Ελέγχου στο ΕΚΚ, στις 26 Μαΐου 2017, και ενημερώθηκε αρμοδίως το ΥΠΠΟΑ.

Σημειώνεται ότι το υπό τον Γιάννη Λεοντάρη Δ.Σ. είχε επιληφθεί και αποκαταστήσει παρατυπίες που επισημάνθηκαν αργότερα στον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ έχει ήδη προγραμματίσει την πρώτη του συνεδρίαση για την Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 με σκοπό την άμεση διευθέτηση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων και την επιτάχυνση της υποστήριξης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Παράλληλα, η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ επεξεργάζεται εντατικά με τα συναρμόδια υπουργεία τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση αλλοδαπών κινηματογραφικών παραγωγών.

Η σημασία του ρόλου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πηγάζει από την, διεθνώς αναγνωρισμένη, δημιουργική δύναμη των ελλήνων κινηματογραφιστών και ο προσανατολισμός στην χάραξη ενός σταθερού, διαφανούς και λειτουργικού πλαισίου με σκοπό την αναπτυξιακή ώθηση της κινηματογραφικής δημιουργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του νέου Δ.Σ.


Διαβάστε ακόμη