Industry

Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντούν στην επιστολή παραίτησης του Γιάννη Λεοντάρη

στα 10

Η κρίση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου βαθαίνει παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι όλα θα επανέλθουν πολύ σύντομα στην κανονικότητα.

Flix Team
Οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απαντούν στην επιστολή παραίτησης του Γιάννη Λεοντάρη

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την εμπρηστική παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιάννη Λεοντάρη και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η κρίση στο ΕΚΚ θα αντιμετωπιστεί άμεσα και όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα, οι εργαζόμενοι του οργανισμού απαντούν με μια σκληρή ανακοίνωση σε όσα κατηγορήθηκαν από τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΔΣ.

Είναι αλήθεια πως η διένεξη πρώτον του Διοικητικού Συμβουλίου με τη Γενική Διευθύντρια που το ίδιο επέλεξε και η διένεξη ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους του ΕΚΚ δεν ενδιαφέρει παρά τους ίδιους τους εμπλεκόμενους και είναι κάτι που ο όποιος κύριος Λεοντάρης θα έπρεπε να λύσει εσωτερικά, χωρίς να αφήσει εκτεθειμένο έναν ολόκληρο οργανισμό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί σε δύο σημεία της ανακοίνωσης.

Στο γεγονός πως από το 2010 μέχρι και σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έχει αλλάξει επτά φορές, όσες δηλαδή και τα χρόνια μέχρι το 2017 και πως όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΚ η πεποίθηση του Γιάννη Λεοντάρη πως η δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τη νομιμότητα επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας, εργαζόμενους του ΕΚΚ και από μερίδα των ΜΜΕ είναι τουλάχιστον αστεία.

Διαβάστε ακόμη


Διαβάστε αυτούσια την Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με αφορμή το περιεχόμενο και το πνεύμα της επιστολής παραίτησης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Ε.Κ.Κ.), κ. Ιωάννη Λεοντάρη, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Κ. θα ήθελαν να επισημάνουν τα εξής: Από τη ψήφιση του Νόμου 3905 «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης» το 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα έχει αλλάξει επτά φορές. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που οι εκάστοτε Υπουργοί αντικαθιστούσαν τα πρόσωπα τη Διοίκησης, το προσωπικό του Ε.Κ.Κ. συνέχισε να εργάζεται απρόσκοπτα για την εξυπηρέτηση της ελληνικής κινηματογραφίας υπερκαλύπτοντας με όποιο τρόπο ήταν εφικτό τις διοικητικές αρρυθμίες. Ουδέποτε ως τώρα – αλλά και ιστορικά στη σαραντάχρονη πορεία του Ε.Κ.Κ. – εκπρόσωπος της Διοίκησης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στάθηκαν απέναντι στα όργανα Διοίκησης και προκάλεσαν δυσλειτουργίες. Η δημόσια καταγγελία από τον κ. Λεοντάρη περί παρεμπόδισης εφαρμογής του ισχύοντος νομικού πλαισίου είναι εξαιρετικά σοβαρή, ως εκ τούτου το Σωματείο του Ε.Κ.Κ. οφείλει να αποσαφηνίσει τουλάχιστον τα εξής:

  • Η ιδιωτική ασφάλεια υγειονομικής κάλυψης του προσωπικού του Ε.Κ.Κ. που ίσχυε επί 25 χρόνια, ουδέποτε υπήρξε παράνομη. Ο νόμος 4336/15 περί «Μη μισθολογικών παροχών» τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2016, οπότε και διεκόπη άμεσα.

  • Σχετικά με το ζήτημα της «τοποθέτησης μηχανισμού ελέγχου της προσέλευσης των υπαλλήλων στην υπηρεσία τους», το προσωπικό του Ε.Κ.Κ., ελεγχόταν και ελέγχεται στην προσέλευση και αποχώρησή του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα με την τήρηση παρουσιολογίου. Σημειώνουμε επίσης ότι ο νέος μηχανισμός ηλεκτρονικού ελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης έχει ήδη τοποθετηθεί.

  • Όπως ο κ. Λεοντάρης όφειλε «να εφαρμόσει πλήρως το νόμο και να επιβάλλει κανόνες ισονομίας για όλο το προσωπικό», αντίστοιχη υποχρέωση τήρησης του νόμου και ισονομίας έχουν και οι εργαζόμενοι στο Ε.Κ.Κ. Ενημερώνουμε πως τον Αύγουστο του 2016, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Κ. στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το παρόν Δ.Σ., έστειλε επιστολή υπογραμμίζοντας τα σοβαρά ζητήματα του Οργανισμού που προέκυψαν μετά τη ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ.

  • Επίσης, τα αιτήματα μας για: α) πληροφορίες πρακτικές σχετικά με τη μετεστέγαση του Ε.Κ.Κ., β) ολιγοήμερη παράταση της επεξεργασίας του εσωτερικού κανονισμού από πλευράς μας, γ) παράδοση του πορίσματος της ΕΔΕ που διενεργήθηκε για διαρροή εγγράφων, μας εκπλήσσει που χαρακτηρίζονται ισχυρή αντίδραση.

  • Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Λεοντάρη ότι «σχεδόν για κάθε απόφαση του παρόντος Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. που απέβλεπε στην εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις είτε από φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας, είτε από εργαζόμενους του ΕΚ.Κ., είτε από μερίδα των Μ.Μ.Ε.», δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι σχετικό, πέραν του ό,τι γράφεται δημοσίως πρέπει και να αποδεικνύεται. Είναι η πρώτη και ευχόμαστε τελευταία φορά, που ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να απαντήσουμε δημοσίως σε παραιτηθέντα ή νυν εκπρόσωπο του Δ.Σ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με προσήλωση στο αντικείμενο της εργασίας μας και έχουμε τη μέγιστη διάθεση προσφοράς για την εξυπηρέτηση των σκοπών της ελληνικής κινηματογραφίας.


Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.