Industry

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν επιβεβαιώνει, οι φήμες για παραιτήσεις κυκλοφορούν...

στα 10

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα, την παραίτησή τους έχουν υποβάλλει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννης Λεοντάρης και τα μέλη Τίμωνας Κουλμάσης και Θανάσης Σκρούμπελος.

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν επιβεβαιώνει, οι φήμες για παραιτήσεις κυκλοφορούν...

Ο θόρυβος γύρω από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κρατάει εδω και καιρό, με κύριους πυλώνες την είδηση της καταγγελίας από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Διευθύντριας Ηλέκτρας Βενάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού και τη μεθόδευση της εξολοκλήρου κατάργησης του Κέντρου από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με αφορμή το νόμο περί ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα.

Την τελευταία εβδομάδα, ο θόρυβος μεγάλωσε με την παρέμβαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και με την «απάντηση» του Υπουργείου Πολιτισμού που ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό του Κέντρο για το 2017.

Διαβάστε αναλυτικά: Το κείμενο που έκανε τη διαφορά στα Βραβεία της ΕΑΚ (και τι τρέχει με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;)

Δημοσιεύματα όπως αυτό της Ευάννας Βενάρδου στο enetpress.gr και αυτό του Γιάννη Ζουμπουλάκη στο tovima.gr ανοίγουν ένα νέο κύκλο φημών γύρω από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου καθώς μιλούν για την παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Λεοντάρη και των μελών Τίμωνα Κουλμάση και Θανάση Σκρούμπελου.

Το Flix μίλησε με την Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη η οποία και δεν επιβεβαιώνει κάτι από τα παραπάνω (πράγμα που συνάδει και με τη σημερινή σημείωση της Βένας Γεωργακοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών), τονίζοντας ωστόσο πως στην περίπτωση του Τίμωνα Κουλμάση η παραίτησή του ισχύει και έχει γίνει λόγω της ανάληψης των καθηκόντων του ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, ενώ αναμένεται από πλευράς Υπουργείου και η αντικατάστασή του.

Φυσικά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά όπως επίσης να σημειώσουμε πως οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη είναι σαφώς λυπηρή, πρωτίστως για το ελληνικό σινεμά και ενδεικτική της καχυποψίας που πρέπει να διατηρούμε απέναντι σε θριαμβολογίες σαν αυτήν εδώ και σε μεγάλα λόγια που καταλήγουν σε «μικρές» πράξεις.

Για να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσα σε ένα χρόνο από την τοποθετησή του ή συμβαίνει κάτι πάρα πολύ κακό (που καλό θα ήταν και ελπίζουμε να το μάθουμε) ή οι άνθρωποι αναλαμβάνουν ζωτικές θέσεις χωρίς να σκέφτονται δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν την ομαλή λειτουργία ενός οργανισμού τόσο σημαντικού για τον ελληνικό πολιτισμό.

Αν ισχύει η παραίτηση των Λεοντάρη, Κουλμάση και Σκρούμπελου, στο Διοικητικό Συμβούλιο παραμένουν οι Κώστας Τερζής (κριτικός κινηματογράφου, Αντιπρόεδρος), Δημήτριος Παπαϊωάννου (οικονομολόγος), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, μοντέζ), Jan Rofekamp (παραγωγός, ειδικός σε θέματα διεθνούς προώθησης ταινιών).

Αναμένουμε εξελίξεις...

Διαβάστε ακόμη: