Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινά. Το Flix είναι ήδη εκεί!

στα 10

Από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου, το κινηματογραφικό ενδιαφέρον μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο και το Flix που θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ για να σας μεταφέρει όλα όσα γίνονται μέσα και... έξω από τις αίθουσες.

Flix Team
Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινά. Το Flix είναι ήδη εκεί!

Το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου με μια από τις ωραιότερες ταινίες της χρονιάς, το «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ιλντικο Ενιέντι, η οποία κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στην περσινή Berlinale και θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για να παρουσιάσει την ταινία της αλλά και για ένα αφιέρωμα στο υπέροχο και άγνωστο στην Ελλάδα έργο της.

Η παρουσία της Ιλντικο Ενιέντι, σε συνδυασμό με τη φετινή ιδέα του Φεστιβάλ να αφήσει το θεατή να διαλέξει το δικό του (αγαπημένο) κάδρο μέσα σε μια μάλλον όχι και τόσο κινούμενη ελληνική πραγματικότητα, μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές επιλογές απ' όλον τον κόσμο και βήματα μπροστά σε ένα σινεμά που τώρα γεννιέται, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια ενός πολυσυλλεκτικού Φεστιβάλ που αναζητά όχι μόνο τη συμμετοχή αλλά και τη διάδραση του κοινού.

Σαν να είστε στη Θεσσαλονίκη: Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Θεσσαλονίκη 2017

Στο Διεθνές Πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει φυσικά το Διαγωνιστικό Τμήμα με 14 ταινίες που διεκδικούν σχεδόν όλες ισάξια το φετινό Χρυσό Αλέξανδρο, το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που εγκαινιάζεται φέτος με διαγωνιστικό χαρακτήρα, μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στους ανήσυχους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», η διακριτές πλέον «Ματιές στα Βαλκάνια» με ό,τι σημαντικότερο γίνεται σε μια περιοχή που συνεχίζει να αλλάζει διαρκώς, η «λευκή κάρτα» στον Ευθύμη Φιλίππου με τις 10 ταινίες που αγάπησε πολύ, το «για τολμηρούς» τμήμα >>Film Forward και το για ακόμη πιο τολμηρούς «’Round Midnight» που δοκιμάζει ανοχές και αντοχές.

Εδώ και το αφιέρωμα στην πρωτοπόρο Αϊντα Λουπίνο, πρώτης γυναίκας που εισέβαλε στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ του '50, το αφιέρωμα στον φετινό νικητή του Χρυσού Φοίνικα Ρούμπεν Εστλουντ, το αφιέρωμα στον Γάλλο ποιητή, δημοσιογράφο, σκηνοθέτη και δραματουργό Αρμάν Γκατί (1924-2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ου αιώνα, το αφιέρωμα «Από τις Λέξεις στις Εικόνες: Βαλκανική Λογοτεχνία και Σινεμά», με 11 βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία και το πρόγραμμα «Αόρατα Χέρια» με πέντε υπέροχες επιλογές που συστήνουν τη νέα εποχή της ανεργίας/εργασίας στην εποχή μας και θα προβληθούν δωρέαν για το κοινό.

Κάντε το δικό σας πρόγραμμα: Αναζητήστε εδώ το πλήρες πρόγραμμα και το ωρολόγιο πρόγραμμα προβολών του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη 2017

Στο Ελληνικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα προβληθούν 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες (20 ταινίες σε πρώτη προβολή, 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα σε άλλα φεστιβάλ ή στις αίθουσες, το «Θου Βου Φαλακρός Πράκτωρ 000» και «Το Προξενιό της Αννας» σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, 2 ταινίες από το πρόγραμμα της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά», το ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου για τον Ζακ Μαγιόλ, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», 5 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο τμήμα >>Film Forward) και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διαβάστε ακόμη: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 2017

Στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν ακόμη

Οι δράσεις, τα βραβεία, οι συνεργασίες της Αγοράς (Το βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ, το Thessaloniki Locarno Industry Academy International, το ACE Producers Think Tank, η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece κ.ά.).
Οι τρεις 3 ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έκθεση «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής» με έργα 14 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού. Διοργάνωση: ΦΚΘ, με την υποστήριξη της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του ΟΛΘ και της Samsung.
Το απολαυστικό masterclass «2.39:1 – Το ελληνικό σινεμά επανέρχεται στο σινεμασκόπ» στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
Πέντε αναπάντεχες παρεμβάσεις από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε διάφορους χώρους του Φεστιβάλ.
Η έκθεση Λούφα και Παραλλαγή, αφιερωμένη στην θρυλική ταινία του Νίκου Περάκη. Διοργάνωση ΜΙΕΤ, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
Η φωτογραφική έκθεση #CedefopPhotoAward 2017 με έργα σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διοργάνωση: Cedefop, επιμέλεια: ΦΚΘ & Cedefop.
Συναυλία με κινηματογραφικές μουσικές από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Συναυλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με εκλεκτούς μουσικούς (Γιάννης Αγγελάκας, Baildsa, Διώνη, κ.ά.). Διοργάνωση: περιοδικό δρόμου «σχεδία» και πολυχώρος WE, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις με κινηματογραφικό «χρώμα»: Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Νίκου Γκροσδάνη και Μυστικές συναντήσεις του Δημήτρη Αθανίτη.

Διαβάστε αναλυτικά: Θεσσαλονίκη 2017: Αυτό είναι το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα


Διαβάστε επίσης

thessaloniki poster 607

Η Fischer γιορτάζει 11 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.