Industry

Από το πουθενά, νέα επιτροπή για τον κινηματογράφο στην ΕΡΤ. Γιατί έτσι!

στα 10

Χωρίς λόγο και αιτία και φυσικά χωρίς καμία ειδοποίηση, παύθηκαν οι εργασίες της διορισμένης επιτροπής που εξετάζει τις χρηματοδοτήσεις της ΕΡΤ για τον ελληνικό κινηματογράφο. Πάμε πάλι από την αρχή.

Από το πουθενά, νέα επιτροπή για τον κινηματογράφο στην ΕΡΤ. Γιατί έτσι!

Η ανακοίνωση της παύσης της διορισμένης επιτροπής που κρίνει τα υποβληθέντα σενάρια για χρηματοδότηση από την ΕΡΤ σύμφωνα με το νόμιμο 1.5% που πρέπει να αποδίδεται στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή έγινε στις 26 Οκτωβρίου μέσω της... Διαύγειας. Και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν τη συνεδρίασή της, η οποία θα κατέληγε και στην ανακοίνωση των χρηματοδοτήσεων. Και (ακόμη ένα) μάλιστα χωρίς να ειδοποιηθούν ποτέ τα μέλη της που παύθηκαν ή κάποιος άλλος από τον κινηματογραφικό χώρο.

Η νέα επιτροπή, που ορίστηκε με απόφαση του νέου διευθύντος συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου αποτελείται από υπαλλήλους της ΕΡΤ. Νέος πρόεδρος είναι ο σκηνοθέτη Χρήστος Φασόης και μέλη ο Γιώργος Βαρελάς (σκηνοθέτης και μελος της επιτροπής προγράμματος), η σκηνοθέτις Μαγδαληνή Μαργαρίτη, ο σκηνοθέτης στην ΕΡΤ3 Δημήτρης Καραθανάσης («Αντιδραστήριο») και ο Σωκράτης Χατζηιωάννου (ειδικός σύμβουλος της ΕΡΤ).

Ο ορισμός αυτής της επιτροπής ορίζει και την πρώτη φορά που στη θέση της επιτροπής βρίσκονται αποκλειστικά υπάλληλοι της ΕΡΤ και όχι άνθρωποι του σινεμά και των τεχνών, εκτός Δημοσίου μαζί με κάποια μέλη της ΕΡΤ όπως συνέβαινε εδώ και από... πάντα.

Η επιτροπή που παύθηκε (και δεν ενημερώθηκε ποτέ γι' αυτό) αποτελούνταν από τους Μισέλ Δημόπουλο (Πρόεδρο, κριτικό κινηματογράφου, πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Νίκο Παναγιωτόπουλο (συγγραφέα και σεναριογράφο), Ιωάννα Σπηλιοπούλου (μοντέζ), Κυριακή Μάλαμα (διευθύντρια προγράμματος στην ΕΡΤ3) και Μένο Δελιoτζάκη (σκηνοθέτης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ).

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση που πηγάζει μόνο από τη συνήθη πρακτική της παρούσας κυβέρνησης να αλλάζει ηγεσίες σε νευραλγικά σημεία της δημόσιας διοίκησης και μαζί να συμπαρασύρει οτιδήποτε (συνήθως καλό) συμβαίνει μέχρι τη στιγμή της αλλαγής, αλλά και σε μια σκοτεινή περίοδο για την ενίσχυση του ελληνικού σινεμά, αφού είναι κοινός τόπος πως το ποσό των χρηματοδοτήσεων από τους υπάρχοντες φορείς μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Για την ώρα, αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις ταινιών από την ΕΡΤ δεν θα βγουν, καθώς η νέα επιτροπή θα επανεξετάσει από την αρχή τα υποβληθέντα σενάρια και φακέλους. Γιατί προφανώς έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό ως εθνικό σινεμά και ως χώρα. Γιατί κανείς δεν αντιδρά τόσο ώστε να γίνει κατανοητός ο παραλογισμός του όλου πράγματος. Κοινώς, γιατί έτσι.

Διαβάστε ακόμη


Σχετικό Δελτίο Τύπου έστειλε η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) που αναφέρει τα ακόλουθα:

Δελτίο Τύπου
31 Οκτωβρίου 2017

Από το 2009, η ΕΡΤ, συμπεριλαμβανομένου του μικρού διαλείμματος της ΝΕΡΙΤ, δεν έχει χρηματοδοτήσει ή ενισχύσει κανένα δραματοποιημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Είναι η μόνη Ευρωπαϊκή δημόσια τηλεόραση που δεν υποστηρίζει την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και τηλεταινιών.
Η μόνη συμμετοχή της στην ενίσχυση έργων μυθοπλασίας οφειλόταν στην νομική της υποχρέωση να καταβάλει το 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Πριν από λίγες μέρες, και ενώ η επιτροπή για το 1,5% είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες έγκρισης χρηματοδοτήσεων της τρέχουσας περιόδου, τα μέλη της παύθηκαν απροειδοποίητα, αναιρώντας και τις χρηματοδοτήσεις. Η νέα διοίκηση αποφάσισε να διορίσει μόνιμους υπαλλήλους της ΕΡΤ χωρίς κινηματογραφική εμπειρία. Η επιτροπή αυτή μέχρι σήμερα απαρτίζονταν από ενεργούς επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (σεναριογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς, καλλιτεχνικούς συντελεστές, κριτικούς κινηματογράφου, κλπ), ως όφειλε.

Για άλλη μία φορά απευθύνουμε προς τη διοίκηση της ΕΡΤ το ερώτημα: Πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της ενίσχυσης και στήριξης του κινηματογραφικού έργου και της μυθοπλασίας ως δημόσια Ευρωπαϊκή τηλεόραση; Το ερώτημα αυτό το έχουμε υποβάλλει στις κατά καιρούς διοικήσεις της ΕΡΤ χωρίς ποτέ να λάβουμε καμία απάντηση.


Tags: ΕΡΤ