Industry

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αντιτίθεται στην αλλαγή της Επιτροπής της ΕΡΤ για το 1,5%

στα 10

H αλλαγή της επιτροπής του 1.5% στην ΕΡΤ πυροδοτεί αντιδράσεις από τον κινηματογραφικό κόσμο.

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ αντιτίθεται στην αλλαγή της Επιτροπής της ΕΡΤ για το 1,5%

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, με ανακοίνωσή της, αντιτίθεται στην αλλαγή της επιτροπής του 1,5% στην ΕΡΤ, που έγινε ξαφνικά, χωρίς αιτία και με επιλογές αποκλειστικά από στελέχη της ΕΡΤ.

Διαβάστε αναλυτικά: Από το πουθενά, νέα επιτροπή για τον κινηματογράφο στην ΕΡΤ. Γιατί έτσι!


Αυτούσια εδώ η ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ:

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ η παύση και η αντικατάσταση της Επιτροπής η οποία είναι αρμόδια να εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, στα πλαίσια του νόμου για το «1.5%». Σύμφωνα με το Νόμο 3905/2010 η δημόσια τηλεόραση είναι υποχρεωμένη, όπως και τα ιδιωτικά κανάλια, να αποδίδει το 1.5% επί των καθαρών της εσόδων για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Σήμερα, που οι πόροι για τον κινηματογράφο ολοένα και μειώνονται , ο θεσμός του 1.5% αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χρηματοδοτικούς πυλώνες της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Η επιτροπή που βιαίως και απροειδοποίητα επαύθη , αποτελείτο από τρεις έγκριτους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου, τον Μισέλ Δημόπουλο (πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Νίκο Παναγιωτόπουλο (συγγραφέα - σεναριογράφο), Ιωάννα Σπηλιοπούλου (μοντέζ), και δύο σημαντικά στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης, την Κυριακή Μάλαμα (διευθύντρια προγράμματος στην ΕΡΤ3) και τον Μένο Δελιoτζάκη ( υπεύθυνος προγράμματος στην ΕΡΤ).

Βρισκόταν δε στην τελική φάση της διαδικασίας για έγκριση προς χρηματοδότηση νέων κινηματογραφικών σχεδίων. Ωστόσο, με την αιφνίδια παύση της Επιτροπής οι διαδικασίες σταμάτησαν , ενώ κανένα από τα μέλη της δεν ενημερώθηκε αρμοδίως.

Προς το παρόν, λοιπόν, νέες χρηματοδοτήσεις από την ΕΡΤ δεν θα υπάρξουν, καθώς όλα τα υποβληθέντα σενάρια και οι φάκελοι των ταινιών θα επανεξεταστούν από μια καινούργια επιτροπή, με αποτέλεσμα να παγώσει η πορεία δεκάδων ταινιών και ντοκιμαντέρ για μεγάλο και αόριστο χρονικό διάστημα. Και πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι χωρίς την υποστήριξη του 1.5% , δεν μπορεί να γίνει σήμερα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ.

Η νέα επιτροπή που διορίστηκε ήδη με απόφαση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Βασίλη Κωστόπουλου, αποτελείται πλέον μόνο από υπαλλήλους της ΕΡΤ, χωρίς την συμμετοχή και ανθρώπων του κινηματογράφου και της τέχνης. Δηλαδή, το μέλλον του ελληνικού σινεμά θα κριθεί μόνο από ανθρώπους της τηλεόρασης!

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), που για πολλά χρόνια πάλεψε να συμπεριληφθεί το ντοκιμαντέρ, ως κατεξοχήν κινηματογραφικό είδος, στον θεσμό του 1.5% , θα σταθεί απέναντι σε αυτήν την απόφαση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ που απαξιώνει τον ελληνικό κινηματογράφο και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2017

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΝ

Μάρκος Γκαστίν - Πρόεδρος
Αννέτα Παπαθανασίου - Αντιπρόεδρος
Αντώνης Τολάκης – Γραμματέας
Ευάγγελος Κοβότσος – Ταμίας
Νίκος Μεγγρέλης- Μέλος‘
Ιλια Παπασπύρου – Μέλος
Νικόλ Αλεξανδροπούλου – Μέλος


Διαβάστε ακόμη: Το Υπουργείο Πολιτισμού παύει την Ηλέκτρα Βενάκη από Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου