Buzz

70% πτώση στους κινηματογράφους της Γαλλίας μετά τα νέα μέτρα εισόδου των θεατών

στα 10

Η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία βρίσκεται σε ακόμη ένα κομβικό σημείο της πανδημικής της ιστορίας.

70% πτώση στους κινηματογράφους της Γαλλίας μετά τα νέα μέτρα εισόδου των θεατών

Στις 12 Ιουλίου είχε ανακοινωθεί πως από τις 21 του μήνα η είσοδος στους κινηματογράφους στη Γαλλία θα γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με πρόσφατο αρνητικό μοριακό τεστ, με σκοπό τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα της Covid-19. Από την 1η Αυγούστου τα ίδια μέτρα που τώρα ισχύουν μόνο για τους χώρους πολιτισμού θα επεκταθούν και στα καφέ, τα καταστήματα, τα τρένα και τα αεροπλάνα.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου η πτώση στα εισιτήρια των κινηματογράφων στη Γαλλία άγγιξε το 60% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

«Είναι μια δραματική κατάσταση», δήλωσε ο Ερίκ Μαρτί της Comscore France, δίνοντας το παράδειγμα της ταινίας του Αλεξάντρ Αστιιέρ «Kaamelott - Premier Volet» που έκανε 320.000 εισιτήρια τη μέρα του ανοίγματός του, ενώ στις 21 Ιουλίου τα εισιτήρια όλων των κινηματογράφων της Γαλλίας ήταν μόλις 280.000.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σον Πεν αρνείται να ξαναπάει στο γύρισμα του «Gaslit» αν δεν εμβολιαστεί ολόκληρο το συνεργείο

«Θύματα» του μέτρου και το ένατο φιλμ τοu franchise του «Fast & Furious» που είδε τις εισπράξεις του να πέφτουν κατά 90% από την Τετάρτη, το «Annette» του Λεός Καράξ που άνοιξε αμέσως μετά το Φεστιβάλ Καννών αλλά και το «Titane» που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα που έπεσαν κατά 80% και 33% αντίσοιχα. Το «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν που άνοιξε κι αυτό μετά την πρεμιέρα του στις Κάννες σημείωσε πτώση 70%.

Οι ιδιοκτήτες των κινηματογράφων μπορούν να εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα αν μπορούν να περιορίσουν την πληρότητα των αιθουσών τους σε 50 θεατές ανά οθόνη, μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί στα μικρά σινεμά αλλά όχι και στα πολυσινεμά, ενώ υπάρχουν φόβοι πως οι εταιρίες διανομής θα σκεφτούν δεύτερη φορά να κυκλοφορήσουν μεγάλους τίτλους πριν η εικόνα καθαρίσει ακόμη περισσότερο. Φήμες θελουν την Gaumont να αποσύρει το «OSS 117: From Africa With Love» (την ταινία που έκλεισε το Φεστιβάλ Καννών) από την προγραμματισμένη ημέρα εξόδου της μέσα στο καλοκαίρι.

Η Γαλλία είναι από τις πρώτες χώρες που απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή πρόσφατο μοριακό τεστ για την είσοδο σε χώρους πολιτισμού, αλλά και στην Ιταλία θα ισχύσει το ίδιο από 6 Αυγούστου, ενώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται η επίδειξη πιστοποιητικού για την είσοδο σε πολυπληθείς χώρους πολιτισμού. Στην Ελλάδα ισχύει επίσης η επίδειξη πιστοποιητικού ή νόσησης ή πρόσφατου τεστ (μοριακού ή ράπιντ) για την είσοδο στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας.

france cinema vaccination