Φεστιβάλ / Βραβεία

Σινεμά που δεν Γνωρίζει Σύνορα; Ηρθε η ώρα των 32ων Ευρωπαϊκών Βραβείων

στα 10

Μια μέρα μας χωρίζει από τα φετινά Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που δίνονται σε επίσημη τελετή στο Βερολίνο το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα καλεσμένο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για να ζήσει μαζί σας τη μεγαλύτερη βραδιά του ευρωπαϊκού σινεμά.

Σινεμά που δεν Γνωρίζει Σύνορα; Ηρθε η ώρα των 32ων Ευρωπαϊκών Βραβείων

Αντίστροφη μέτρηση για τα EFA 2019 Στο ξενοδοχείο Sofitel Berlin Kurfürstendamm στην πιο δυτική πλευρά του Βερολίνου καταφτάνουν από το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου δημοσιογράφοι, καλεσμένοι και οι υποψήφιοι των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων σε ένα 48ωρο που θα κορυφωθεί με την απονομή το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου στο Haus de Berliner Festspiele και το μεγάλο πάρτι που θα ακολουθήσει με τους βραβευμένους, τους χαμένους, αλλά κύριο καλεσμένο και τιμώμενο το ευρωπαϊκό σινεμά.

Τεχνικά Βραβεία Hδη απόψε έχουμε το πρώτο επίσημο γκαλά: θα πραγματοποιηθεί η ειδική (προ)τελετή, όπου θα απονεμηθούν τα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία στις τεχνικές κατηγορίες - βραβεία που οι νικητές έχουν ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο.

Γιώργος Μαυροψαρίδης 607 1

Ανάμεσά τους, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης (Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Μοντέρ) για την «Ευνοοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, μια ταινία που απέσπασε και τρία ακόμα βραβεία: Φωτογραφίας (Ρόμπι Ράιαν), Ενδυματαλογίας (στην οσκαρική συνεργάτιδα του Σκορσέζε, Σάντι Πάουελ) και Κομμώσεων & Μακιγιάζ (Νάντια Στέισι).

Στη σημερινή τελετή, θα δούμε να παραλαμβάνουν τα τεχνικά βραβεία τους και ο Αντον Γκόμεζ για τα Σκηνικά στο «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Τζον Γκούρτλερ για τη μουσική του «System Crasher», οι Εντουάρντο Εσκίντ, Νάτσο Ρόγιο-Βιλανόβα και Λοράν Σασέιν για τον ήχο του «A Twelve-Year Night» και η ομάδα των ειδικών εφέ του «About Endlessness» του Ρόι Αντερσον.

Θυμηθείτε επίσης: Ευρωπαϊκά Βραβεία 2019: Οι υποψηφιότητες

The Favourite 607

Μία όχι και τόσο Ευνοούμενη χρονιά

Φέτος, οι υποψηφιότητες των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Βραβείων δείχνουν πιο και το πρόβλημα που συνήθως παρουσιάζει η διοργάνωση: συνήθως συμπεριλάμβαναν ταινίες του παρελθόντος, ταινίες που έχουν κάνει τον κύκλο των βραβείων τους. Αυτό έγινε καταννοητό και άλλαξε το deadline, χωρίς να λύνει ακριβώς και το πρόβλημα: αν το παρατηρήσετε, ανάμεσα στις υποψηφιότητες, υπάρχουν ταινίες από δύο φεστιβάλ Βενετίας (και η «Ευνοούμενη» και το το «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι) κάτι που φανερώνει την προσπάθεια της Ακαδημίας να τρέξει λίγο προς το μέλλον.

Για αυτό, ίσως ο Γιώργος Λάνθιμος χάσει απόψε. Οχι γιατί η ταινία δεν άρεσε στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά γιατί θεωρούν ότι έχει περάσει το momentum της. Ισως το μόνο βραβείο της «Ευνοούμενης» να είνα ξανά αυτό της πρωταγωνιστριάς της, Ολίβια Κόλμαν (η οποία δεν μπορεί να είναι παρούσα στην απονομή λόγω των γυρισμάτων του «The Crown 4»).

European Film Awards 2019 607

Τα φαβορί

Τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια πάντως από το πρωί βουίζουν στους διαδρόμους και το Γραφεό Τύπου του Sofitel. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ με το «Πόνος και Δόξα» μοιάζει να έχει το προβάδισμα (όπως και ο Αντόνιο Μπαντέρας για το Α' Ανδρικό).

Ο μεγάλος του συναγωνισμός, το «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι κινδυνεύει... από τις κατηγορίες. Το σκάνδαλο και η πρόσφατη κατηγορία για βιασμό 18χρονης (η γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βιασμού από τον διάσημο σκηνοθέτη όταν ήταν 18 χρονών σε ένα σαλέ του στην Ελβετία) έχει ρίξει τη βαριά του σκιά στην ταινία - κανείς από τους ηθοποιούς, και φυσικά ούτε ο ίδιος ο Πολάνσκι, δε θα παραστεί στην απονομή. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με δημοσιογράφους σε συνεντεύξεις Τύπου που θα ήταν σίγουρα εμπρηστικές.

Κι αυτό μπορεί να δώσει ένα τελευταίο ευνοϊκό σπρώξιμο στην «Ευνοούμενη», στον υπέροχο «Προδότη» του Μάρκο Μπελόκιο, αλλά και στους «Αθλιους» του Λατζ Λι.

For Sama 607 2

Μεγάλο buzz στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το «For Sama» της Γουαάντ Αλ-Κατέμπ και του Εντουαρντ Γουοτς, που είχε κάνει την πρεμιέρα του φέτος στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, και πρόσφατε κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα British Independent Film Awards.

Θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή; περιμένουμε με ανυπομονησία την Ευρώπη να κάνει την ευχάριστη έκπληξη και να τιμήσει την Σελίν Σιαμά και «Το Πορτρέτο Μιας Γυναίκας Που Φλέγεται». Αυτή θα ήταν μία υπέροχη ανατροπή στο κλαμπ των ανδρών σκηνοθετών.

Θα τα μάθουμε όλα σε πολύ λίγο.

Juliette Binoche

Tιμώμενα πρόσωπα Τιμητικά βραβεία και βαθιά υπόκλιση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας φέτος σε δύο πρόσωπα: την Ζιλιέτ Μπινός γα το σύνολο της καριέρας της και τον Βέρνερ Χέρτσογκ, ο οποίος θα δώσει μία μικρή διάλεξη απόψε Παρασκευή.

Μια μόνο μέρα μας χωρίζει από τα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2019 και το Flix είναι εδώ στο Βερολίνο για την πλήρη κάλυψη και το ρεπορτάζ.

Διαβάστε περισσότερα:

European Film Awards 2019 607 1

«Σινεμά Που Δεν Γνωρίζει Σύνορα» είναι το φετινό σύνθημα των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου κι αυτό είναι το τεράστιο πανό που μάς υποδέχεται στο Sofitel Hotel του Βερολίνου.

European Film Awards 2019 607 2

European Film Awards 2019 607 3

Και οι αντίστοιχες δημοσιογραφικές τσάντες της φετινής διοργάνωσης