Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τετάρτη, 10 Μαΐου

στα 10

Aν μείνετε μέσα απόψε, το Flix σας προτείνει τις καλύτερες ταινίες, διαθέσιμες σε τηλεόραση και πλατφόρμες.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τετάρτη, 10 Μαΐου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


quiet girl

Το Ησυχο Κορίτσι (The Quiet Girl) του Κόλουμ Μπερέιντ

Η Κάιτ είναι η μικρότερη κόρη μιας πολυμελούς φτωχής οικογένειας στην ιρλανδική ύπαιθρο που παλεύει από τη μία με την έλλειψη των βασικών, από την άλλη με τα ψυχολογικά προβλήματα της μάνας και τον σκληρό, εν δυνάμει αν και ποτέ φανερά βίαιο χαρακτήρα του πατέρα. Με δύο γονείς που προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο αλλά είναι αδύνατον να προσφέρουν όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά τους και ενόψει μιας ακόμη εγκυμοσύνης, η Κάιτ θα σταλεί σε ένα ζευγάρι γνωστών για να ζήσει μαζί τους μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Εκεί θα αντιληφθεί τι σημαίνει φροντίδα, τι σημαίνει νοιάξιμο, τελικά τι σημαίνει «σπίτι». Θα κάνει ζεστό μπάνιο, θα φάει σωστά για την ηλικία της, θα παίξει μαζί με τους «γονείς» της, θα γίνει το σημείο αναφοράς ενός ζευγαριού μεγαλύτερου σε ηλικία αλλά με μια σπαρακτική ανάγκη για… οικογένεια, θα κερδίσει τον δύσκολο «πατέρα» που αρχικά την φροντίζει αλλά δεν δείχνει κανένα σημάδι στοργής, πριν γίνει ο μεγάλος δάσκαλος της ανθρώπινης ενσυναίσθησης, μια βαθιά τραγική φιγούρα, πιο ήσυχος και από το ήσυχο κορίτσι που σιγά σιγά θα αρχίσει να μιλάει τη δική της γλώσσα.

Ενα μινιμαλιστικό ντεμπούτο με μαξιμαλιστικό συναισθηματικό εκτόπισμα, που τολμάει να μιλάει τη δική του γλώσσα όταν όλοι θα το προτιμούσαν σιωπηλό. Πρώτη ιστορική υποψηφιότητα της Ιρλανδίας στη μητρική της γλώσσα για το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

The Reports on Sarah and Saleem

Απαγορευμένες Συναντήσεις (The Reports on Sarah and Saleem) του Μουάγιαντ Αλαγιαν

Η Σάρα είναι Εβραία. Ιδιοκτήτρια ενός νέου καφέ στην Ιερουσαλήμ, παντρεμένη με έναν φιλόδοξο στρατιωτικό και μητέρα μίας μικρής κόρης. Μόλις στήνει μία επιχείρηση, αναγκάζεται να την κλείσει, καθώς, κάθε προαγωγή του άντρα της στο στρατό σημαίνει μετάθεση και μετακόμιση. Ο Σαλέμ είναι Παλαιστίνιος, κάτοικος ανατολικής Ιερουσαλήμ και μεταφορέας αρτοσκευασμάτων στα καφέ όλης της πόλης. Παλεύει με το μεροκάματο για να μετακομίσει με τη γυναίκα του, πριν εκείνη γεννήσει, μακριά από τα αδέλφια της που τους καταδυναστεύουν και τον κάνουν να νιώθει άχρηστο. Η παράνομη σχέση της Σάρα και του Σαλέμ είναι το μισάωρο που επιτρέπουν στον εαυτό τους να δραπετεύσει από όσα τους καταπιέζουν. Μόνο που μια νύχτα υπήρξαν απερίσκεπτοι. Ο Σαλέμ βάζει τη Σάρα στο φορτηγάκι του και περνούν στα κατεχόμενα για να κάνει μια παράδοση και να την κεράσει ένα ποτό. Ενας διαπληκτισμός στο μπαρ, το εβραϊκό μενταγιόν της, το κάρφωμα στις αρχές. Ο Σαλέμ συλλαμβάνεται, το μυστικό τους αποκαλύπτεται και το σεξ στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου παίρνει άλλες διαστάσεις: δεν μπορεί να ήταν απλά ένα παράνομο ζευγάρι που βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα. Μήπως λειτουργούσαν ως κατάσκοποι;

Η δεύτερη ταινία του Μουάγιαντ Aλαγιαν θέλει να εξετάσει πολλά περισσότερα από μία απαγορευμένη ερωτική σχέση στην καρδιά της διχασμένης Ιερουσαλήμ. Καλές προθέσεις, εξαιρετικοί ηθοποιοί, αλλά και μία φιλοδοξία να τα πει όλα που αδυνατίζει το αποτέλεσμα. Βραβείο Σεναρίου και Κοινού HBF στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στην ΕΡΤ 2

Jack Ryan: Shadow Recruit

Τζακ Ράιαν: Πρώτη Αποστολή (Jack Ryan: Shadow Recruit) του Κένεθ Μπράνα

Ο Τζακ Ράιαν είναι πατριώτης πεζοναύτης, αλλά μια πράξη ηρωισμού τον έχει καθηλώσει στο νοσοκομείο. Εκεί θα τον ανακαλύψει, όχι μόνο μια όμορφη γιατρός, αλλά και η CIA που τον προσλαμβάνει ως οικονομικό αναλυτή. Γρήγορα ο Τζακ Ράιαν θ’ ανακαλύψει ότι ο βαθύπλουτος Ρώσος επιχειρηματίας Βίκτορ Τσερέβιν, σχεδιάζει την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ μέσω τρομοκρατικής επίθεσης, συνδυάζοντας τη διεθνή τρομοκρατία με τα ριψοκίνδυνα κόλπα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο. Και φυσικά ο Τζακ Ράιαν, με τη βοήθεια του μέντορά του, θα προσπαθήσει ν’ ανατρέψει την τραγωδία.

Ο Κένεθ Μπράνα ανιχνεύει τα πρώτα βήματα του ήρωα του Τομ Κλάνσι, σε μια ταινία βγαλμένη από το ψυχροπολεμικό παρελθόν, όχι με την καλή έννοια. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στο Σκάι

Wheel of Fortune and Fantasy 607

Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας (Wheel of Fortune and Fantasy) του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι

Κεφάλαιο Ι: «Μαγεία, Ή Κάτι Λιγότερο Από Βεβαιότητα». Δύο κολλητές φίλες συζητούν σ' ένα ταξί την απρόσμενη ερωτική γνωριμία της μίας με έναν άντρα. Την οικειότητα που το ζευγάρι ένιωσε από την πρώτη στιγμή, τη «μαγεία». Οταν η πρόσφατα ερωτευμένη κοπέλα βγαίνει από το ταξί, η άλλη σκοτεινιάζει. Κεφάλαιο ΙΙ: «Πόρτα Ορθάνοιχτη». Ενας καθηγητής λογοτεχνίας έχει ξεκάθαρη πολιτική στο γραφείο του: η πόρτα μένει ανοιχτή, ακόμα και στις πιο δύσκολες αντιπαραθέσεις με τους μαθητές του, ακόμα κι όταν αποβάλει έναν ντροπιασμένο φοιτητή μπροστά στα μάτια των φίλων του. Λίγους μήνες μετά, μία φοιτήτριά του επισκέπτεται το γραφείο του για να της υπογράψει το βιβλίο που πρόσφατα έχει εκδώσει. Του διαβάζει το κεφάλαιο που τη συγκλόνισε: μία λεπτομερή σεξουαλική φαντασίωση. Θα παραμείνει η πόρτα ορθάνοιχτη; Κεφάλαιο ΙΙΙ: «Πάμε σαν Αλλοτε». Μία ντροπαλή κοπέλα αποφασίζει να επιστρέψει στην γενέτειρά της και να παραστεί στο reunion του σχολείου της. Θέλει να ξαναβρεί την χαμένη της αγάπη, μία γυναίκα που ήταν ο ήλιος στη ζωή της, όταν στην μοναχική της εφηβεία κατάλαβε ότι ήταν γκέι. Τρόμαξε όμως και το έσκασε για σπουδές στο Τόκιο. Εκεί έμαθε ότι η αγάπη της παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά. Με απογοήτευση συνειδητοποιεί ότι εκείνη δεν εμφανίζεται ποτέ στο πάρτι. Ομως, η μοίρα της παίζει ένα παιχνίδι: την βλέπει στο σταθμό του τρένου το άλλο πρωί.

Γλυκόπικρη, πονεμένη, θλιμμένη, τρυφερή, με στιγμές που αγγίζουν την ποίηση, η σπονδυλωτή ταινία του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι σταματάει με αυτοπεποίθηση τον τροχό των συναισθημάτων όταν το βέλος συναντά την καρδιά. Αργυρή Αρκτος, Βερολίνο 2021. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 18.00 στο Cosmote Cinema 2

pari main

Pari του Σιαμάκ Ετεμάντι

Ενα ζευγάρι Ιρανών φτάνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, μαθαίνουμε πως έχουν έρθει για να δουν το γιο τους που σπουδάζει στην Αθήνα. Μόνο που κανείς δεν τους περιμένει όταν περάσουν την πύλη, ο γιος τους δεν απαντάει στο τηλέφωνο και πρέπει να ξεκινήσουν μόνοι τους για να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Ο,τι ακολουθεί από εκείνη τη στιγμή και μετά περιγράφεται μόνο με το συναίσθημα της κομμένης ανάσας, αφού ο γιος τους είναι εξαφανισμένος, το σπίτι στο οποίο έμενε είναι εγκαταλελειμμένο, στο Πολυτεχνείο κανείς δεν μοιάζει να τον γνωρίζει και η Αθήνα μοιάζει με το εντελώς αντίθετο από τη Γη της Επαγγελίας που ονειρεύτηκαν για το παιδί τους.

Το πολυβραβευμένο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Σιαμάκ Ετεμάντι - μια εκρηκτική επαναδιαπραγμάτευση πάνω στις έννοιες του «ξένου», της «πατρίδας», της «επανάστασης». Διαβάστε τη γνώμη του Flix εδώ.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

entrapment

Διπλή Παγίδα (Entrapment) του Τζον Αμιελ

Μια υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας, η Τζιν Μπέικερ, αναλαμβάνει να βρει τον υπαίτιο πίσω από την κλοπή ενός πίνακα του Ρέμπραντ ανυπολόγιστης αξίας. Για να το καταφέρει, θα πείσει έναν περιβόητο κλέφτη έργων τέχνης να τη βοηθήσει με τις γνώσεις του. Αν και καχύποπτος στην αρχή, ο ΜακΝτάγκαλ δέχεται να τη βοηθήσει, αρκεί να περάσει τις τεχνικές δοκιμασίες στις οποίες θα την υποβάλλει. Η Τζιν κατά βάθος πιστεύει ότι αυτός είναι ο κλέφτης του πίνακα που όλοι αναζητούν, όμως το παιχνίδι αμοιβαίας έλξης, αλλά και καχυποψίας που ξεκινά μεταξύ τους, έχει τώρα τον πρώτο λόγο.

Η ταινία προβάλλεται στις 02.00 στο Open

la fracture η μεγάλη ρήξη

Η Μεγάλη Ρήξη (La Fracture) της Κατρίν Κορσινί

Η Ραφαέλ και η Ζουλί είναι ζευγάρι χρόνια: μοιράζονται το σπίτι τους, το γιο τους και... όχι πολλά περισσότερα. Είναι η ώρα να χωρίσουν. Οχι, όμως, πριν η Ραφ σπάσει τον αγκώνα της κι οι δυο τους τρέξουν στα επείγοντα του κοντινότερου παρισινού νοσοκομείου. Εκείνο που, την ίδια μέρα, την ίδια νύχτα, περιθάλπει τους τραυματίες από τη μεγάλη διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων. Δυο κοινωνικές τάξεις σε ρήξη αναζητούν ίαση.

Κίτρινα Γιλέκα και η αδιαφορία των μπουρζουά, στη νέα κοινωνική κομεντί της Κορσινί, που κέρδισε το Queer Palm στο Φεστιβάλ Καννών 2021. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο viva.gr