Άποψη

Ανήμερα Halloween 2017: Μάνα – του Τζέισον – είναι μόνο μία!

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

Ανήμερα Halloween 2017: Μάνα – του Τζέισον – είναι μόνο μία!

«Ποιος ήταν ο δολοφόνος στο πρώτο “Παρασκευή και 13”;»

Αυτή είναι η ερώτηση που στοίχισε τη ζωή στη Σίντνεϊ της Ντρου Μπάριμορ, στην εναρκτήρια σκηνή του «Scream», της ταινίας που αυτόματα έβαλε την μυθολογία της horror κληρονομιάς στο μικροσκόπιο. Και όντως, παρά το γεγονός ότι ο Τζέισον Βούρχις αποτέλεσε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες τρόμου στην ιστορία του είδους (με τον Μάικλς Μάγιερς του «Halloween» και τον Φρέντι Κρούγκερ του «Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες» να μπορούν μόνο να συγκρίνουν τις φήμες τους μαζί του), λίγοι πέρα από τους φανατικούς της σειράς ταινιών «Παρασκευή και 13» είχαν καταγράψει στις μνήμες του μέχρι τότε ότι στην πρώτη ταινία της σειράς, ο κακός δεν είναι άλλος παρά η Πάμελα Βούρχις, η διαταραγμένη μητέρα ενός νεκρού (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) παιδιού, το οποίο έμελλε να επιστρέψει από τον τάφο για να στοιχειώσει για πάντα τις ιστορίες τρόμου.

Friday the 13th 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

Friday the 13th 607

Εμπνευσμένο ανεπίσημα από το «Bay of Blood» του Μάριο Μπάβα (ποτέ κανείς δεν παραδέχτηκε τίποτα, η πλοκή της ιστορίας όμως και μερικές πανομοιότυπες σκηνές φόνων υπογραμμίζουν πως σίγουρα υπήρξε ένας κάποιος βαθμός επιρροής), το «Παρασκευή και 13» εκτυλίσσεται γύρω από την Κρίσταλ Λέικ, στην κατασκήνωση που ξανανοίγει τις πόρτες της μερικά χρόνια έπειτα από κάποιες μυστηριώδεις δολοφονίες που ακολούθησαν τον πνιγμό ενός μικρού παιδιού. Φυσικά, μαζί με τους νεαρούς και τις κοπέλες που γεμίζουν τους χώρους του κάμπινγκ, επιστρέφουν και οι ειδεχθείς φόνοι με προτιμητέα θύματα όσους… τόλμησαν να κάνουν σεξ. Επιβεβαιώνοντας ακόμα έναν κανόνα που υπογράμμισε το «Scream», ο μόνος τρόπος για να παραμείνεις ασφαλής στις ταινίες τρόμου είναι να απέχεις από το σεξ, και η απαρχή αυτού του αυστηρού και κρίσιμου για την επιβίωση κανόνα βρίσκεται στο πρώτο κεφάλαιο του «Παρασκευή και 13».

Friday the 13th 607

O μόνος τρόπος για να παραμείνεις ασφαλής στις ταινίες τρόμου είναι να απέχεις από το σεξ, και η απαρχή αυτού του αυστηρού και κρίσιμου για την επιβίωση κανόνα βρίσκεται στο πρώτο κεφάλαιο του «Παρασκευή και 13».

Friday the 13th 607

«Το ξέρατε ότι ένα νεαρό αγόρι πνίγηκε ένα χρόνο πριν τη δολοφονία εκείνων των δύο ανθρώπων; Οι ομαδάρχες δεν πρόσεχαν καθόλου. Ερωτοτροπούσαν όσο εκείνο το αγόρι πνίγονταν. Τον έλεγαν Τζέισον. Εγώ δούλευα την μέρα που συνέβη αυτό. Ετοίμαζα τα γεύματα, ήμουν η μαγείρισσα. Έπρεπε κάποιος να προσέχει τον Τζέισον. Δεν ήξερε καλό κολύμπι.» αφηγείται η Πάμελα Βούρχις πριν αποκαλύψει ότι τελικά ο Τζέισον ήταν γιος της. Γιατί πίσω από τον δολοφόνο με τη μάσκα του χόκεϊ (η οποία παρεμπιπτόντως προστέθηκε στην περιβολή του Τζέισον μόλις στην τρίτη ταινία της σειράς) και μερικούς από τους πιο φρικιαστικούς φόνους που αποτυπώθηκαν ποτέ στην οθόνη, κρυβόταν τελικά η ιστορία μιας αποτρελαμένης (αλλά δυστυχούς) μάνα, στοιχείο που ειρωνικά προβάλλει ως το αντίστροφο της σχέσης που είχε ο Νόρμαν Μπέιτς του «Ψυχώ» με την μητέρα του. Εκεί που ο Νόρμαν σκότωνε ως η μητέρα του, η Πάμελα Βούρχις οικειοποιείται την persona του νεκρού γιου της για να λάβει την εκδίκησή της, ουρλιάζοντας σε ψιλή φωνή όσο σκοτώνει «Σκότωσέ την, μανούλα! Σκότωσέ την! Μην την αφήσεις να ξεφύγει, μην την αφήσεις να ζήσει!»

Διαβάστε ακόμη: Που πάνε οι κακοί του σινεμά όταν γεράσουν;

Friday the 13th 607

Η ταινία δεν παύει να υπεραπλοποιεί τις συνδέσεις ανάμεσα στη βία, την ψυχική ασθένεια και την διεστραμμένη όψη της μητρικής αγάπης, μετατρέποντάς τα όλα σε απλές ταμπέλες που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει το ξέσπασμα της φρίκης, όμως ταυτόχρονα προσθέτει στη μυθολογία του τρόμου μία ακόμα μητέρα από την κόλαση, της οποίας η κυριότερη δύναμη είναι η ικανότητα να δημιουργήσει με τη σειρά της ακόμα ένα τέρας. Εξάλλου, στο δεύτερο «Παρασκευή και 13», ο Τζέισον κλείνει τον κύκλο (ή τον ανοίγει, ανάλογα με το πώς το δει κανείς) ξεκινώντας το δολοφονικό του σερί… εκδικούμενος το θάνατο της μητέρας του.

«Τον έλεγαν Τζέισον. Και σήμερα είναι τα γενέθλιά του.»

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας από το 1980, καθώς και μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της μαμάς Βούρχις.








Διαβάστε ακόμη:

Friday the 13th Poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607