Άποψη

1 ημέρα πριν το Halloween 2017: Χωρίς ρομαντισμούς, ο «Nosferatu» είναι απλά το σύμβολο του θανάτου

στα 10

Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

1 ημέρα πριν το Halloween 2017: Χωρίς ρομαντισμούς, ο «Nosferatu» είναι απλά το σύμβολο του θανάτου

Μπορεί ο κόμης Δράκουλας του Μπέλα Λουγκόζι να ήταν ο πρώτος κινηματογραφικός ήρωας που έφερε το όνομα της ιστορικής για το είδος του τρόμου δημιουργίας του Μπραμ Στόκερ (ο Κρίστοφερ Λι ενίσχυσε καθοριστικά την μυθολογία του χαρακτήρα λίγες δεκαετίες αργότερα), όμως ο κόμης Ορλόκ από το «Nosferatu» του Φρίντριχ Β. Μουρνάου ήταν ο πρώτος ουσιαστικά ήρωας που έφερε τα χαρακτηριστικά του βαμπίρ στο σινεμά, κι ας μην κατάφερε ποτέ ο σκηνοθέτης να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της επίσημης μεταφοράς του βιβλίου.

Nosferatu 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

Nosferatu 607

Στο «Nosferatu, μια συμφωνία τρόμου» του 1922, δεν υπάρχει «Δράκουλας» αλλά κόμης Ορλόκ, ενώ η περίφημη «Μίνα» της ιστορίας μετονομάζεται σε Ελεν. Παρόλα αυτά, τα Καρπάθια εξακολουθούν να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους πάνω στα γεγονότα, η κεντρική αλληλεπίδραση του βαμπίρ με τη γυναίκα που ερωτεύεται συνεχίζει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αφήγησης και οι «δύο μικρές τρύπες στον λαιμό», οι οποίες αποτελούν και την αιτία της περίεργης ασθένειας που εξαπλώνεται απειλητικά στην περιοχή, επιβεβαιώνουν στο «Nosferatu» όλα εκείνα τα εμβληματικά στοιχεία της μυθολογίας του Δράκουλα, τη στιγμή μάλιστα της κινηματογραφικής τους γέννησης.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γουές Κρέιβεν φυσικά και περιλαμβάνουν το «Nosferatu» του Φρίντριχ Β. Μουρνάου

Nosferatu 607

Ο ίδιος ο Ορλόκ δε κρύβεται απλά μέσα στις σκιές, είναι οι σκιές και χρησιμοποιεί τις διεισδυτικές τους ικανότητες για να κλέψει τις ψυχές των θυμάτων του.

Nosferatu 607

Γυρισμένο ακριβώς την περίοδο που ο Γερμανικός Εξπρεσιονισμός έκανε τη μετάβασή του από τις παραδοσιακές τέχνες στο σινεμά, το «Nosferatu» (το οποίο προέρχεται από την ελληνική λέξη «νοσοφόρος») χρησιμοποιεί τις σκιές, την υπερβολή, την αργή ή την γρήγορη κίνηση και μια παράδοξη εντός κάδρου γεωμετρία (η οποία ενισχύεται από την ίδια την μακροσκελή φιγούρα του Ορλόκ) για να οπτικοποιήσει με την αρμόζουσα υπερβολή και υποβλητικότητα όχι απλά το υπερφυσικό κακό αλλά και την ιδέα της ασθένειας, της πανούκλας και, κατ’ επέκταση, του θανάτου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το πρόσωπο του κόμη θυμίζει αρουραίο, ούτε που ο ίδιος φέρει μαζί του μια θανάσιμη επιδημία. Ο Ορλόκ δεν κρύβεται πίσω από μια επίπλαστη γοητεία. Είναι καθαρά και χωρίς περιστροφές το τέλος που απειλεί την ανθρωπότητα.

Nosferatu 607

Για αυτό και το σύμπαν που χτίζει ο Μουρνάου είναι ένας κόσμος τρόμου και μη-πραγματικότητας, μια συνεχής μάχη όπου το σκοτάδι συγκρούεται με το φως, κάτι που γίνεται εμφανές και από τη διαρκή αντίθεση του ήλιου και των σκιών, της μέρας και της νύχτας. Ο ίδιος ο Ορλόκ δε κρύβεται απλά μέσα στις σκιές, είναι οι σκιές και χρησιμοποιεί τις διεισδυτικές τους ικανότητες για να κλέψει τις ψυχές των θυμάτων του στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας. Ο Μουρνάου δε χάνει ευκαιρία να πειραματιστεί με τις μορφές και τα σχήματα που λαμβάνει ο Ορλόκ, δημιουργώντας ένα απρόσμενο θέατρο σκιών που παραδίδεται χωρίς αναστολές στον τρόμο.

Διαβάστε ακόμη: Φέρτε πίσω το κεφάλι του Φ.Β. Μουρνάου!

Nosferatu 607

Σε αντίθεση με τους βρικόλακες που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες, ο «Nosferatu» δεν είναι γοητευτικός, μυστηριώδης, ελκυστικός. Είναι εκείνος που αναδεικνύει τον τρόμο του βρικόλακα και που αναγνωρίζει ότι, στην πραγματικότητα, το μόνο που υπάρχει μέσα στο φέρετρο του αιώνιου ύπνου του είναι απλά το μαύρο του θανάτου. Και δεν υπάρχει ίχνος ρομαντισμού κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές (και ιστορικές) σκηνές της ταινίας, τόσο στην πρωτότυπη όσο και στην αποκατεστημένη μορφή τους.








Διαβάστε ακόμη:

Nosferatu Poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607