Άποψη

Δράμα 2023: Ενας μικρού μήκους απολογισμός

στα 10

Το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας τελείωσε. Το Flix σημειώνει όσα του έκαναν εντύπωση, για... καλό και για κακό.

Δράμα 2023: Ενας μικρού μήκους απολογισμός

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα από τα αγαπημένα μας φεστιβάλ - ίσως γιατί ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε ταυτόχρονα με τη γέννηση του Flix, πριν 12 χρόνια. Ισως γιατί η ρουτίνα του σου επιβάλλει ν' ασχοληθείς αληθινά με όσα έχουν σημασία. Ισως γιατί πουθενά, στο ελληνικό κινηματογραφικό πεδίο, δεν βρίσκεις τόση συμπυκνωμένη ενέργεια, τόσο πυκνή ελπίδα για το μέλλον, όσο εκεί.

Δράμα 2023

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την αλλαγή της διοίκησης σ' ένα θεσμό που επειγόντως χρειαζόταν φρεσκάρισμα, το Φεστιβάλ Δράμας έχει αλλάξει πρόσωπο κι έχει αρχίσει, αυτή τη φορά αληθινά κι όχι όπως παλιά, με αυτάρεσκα λόγια, ν' αποκτά βαρύτητα παγκοσμίως. Μπορεί ο δρόμος της ανάπτυξης και της εξέλιξής του να είναι μακρύς, αλλά πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεσαι στη σωστή κατεύθυνση. Μετρώντας τα φετινά βήματα του DISFF, το Flix σημειώνει όσα καμάρωσε κι όσα θεωρεί ότι μπορεί να γίνουν καλύτερα.

Δράμα 2023

Δράμα 2023

Τα +

Πραγματικά διεθνές Ενώ ως πρόσφατα το Φεστιβάλ Δράμας ουσιαστικά γινόταν για ν' αναδειχθούν οι νέοι Ελληνες δημιουργοί (και να καλοφάνε οι παλαιότεροι ως προσκεκλημένοι), τα τελευταία χρόνια έχει αποβάλλει τη γραφικότητά του κι έχει αρχίσει να γίνεται μια αξιόλογη διεθνής διοργάνωση. Η φετινή πρεμιέρα της οσκαρικής συμμετοχής των βραβευμένων ταινιών σε Διεθνές και Εθνικό Διαγωνιστικό επιβάλλουν αυτόν τον διεθνή χαρακτήρα πλέον καθοριστικά.

Οι ξένοι προσκεκλημένοι, δημιουργοί, συντελεστές ταινιών ή εκπρόσωποι ξένων φορέων και φεστιβάλ γεμίζουν το κέντρο της πόλης της Δράμας, η ποιότητα των διεθνών διαγωνιστικών προγραμμάτων έχει ανέβει αισθητά και το ενδιαφέρον των επαγγελματιών (και του κοινού που εξακολουθεί να είναι λίγο, όπως στα περισσότερα φεστιβάλ της περιφέρειας κάθε χώρας), μοιράζεται με fomo για όσα συμβαίνουν στα προηγούμενα και τα επόμενα προγράμματα από αυτό που βλέπει κανείς.

Short & Green Είναι, από μια άποψη, το σημαντικότερο τμήμα του (κάθε) φεστιβάλ αυτή την εποχή, εξαιρετικό που η Δράμα το έχει αυτονομήσει, καιρός να πάρει τη δύναμη και τις προεκτάσεις που αξίζει.

Δράμα 2023

Δράμα 2023

Μια πολύτιμη φούσκα πολιτισμού Εχει συμβεί πολλές χρονιές (blame it on History), αλλά ειδικά φέτος, το Φεστιβάλ ξετυλίχθηκε μέσα σε μια από τις πιο επώδυνες συγκυρίες, ακριβώς στη διάρκεια της πλημμύρας της Θεσσαλίας, ακριβώς μετά τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στον Πειραιά. Φυσικά οι δυο τραγωδίες απασχόλησαν τις συζητήσεις και τη σκέψη μας. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, το Φεστιβάλ λειτούργησε ως μια πολύτιμη φούσκα όπου την υπέρτατη αξία έχει ο πολιτισμός, το σινεμά, η ομαδική θέαση, η μικρού μήκους ταινία, η νέα γενιά. Κι αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο των ημερών που πέρασαν.

Δράμα 2023

Δράμα 2023

Το δίπολο Ολύμπια - Αλέξανδρου Το αριστοκρατικό κλειστό σινεμά στο παλιό κομμάτι της πόλης, το ανοιχτό - φέρε και το πικ-νικ σου μαζί - θερινό στην άκρη του πάρκου, δημιουργούν δυο διακριτά κοινά, δυο διακριτές διαθέσεις των θεατών. Το «απόψε πάμε Ολύμπια ή Αλέξανδρο;» ήταν το καθοριστικό ερώτημα της κάθε μέρας, σαν να λέμε, να βάλω σταράκια ή σαγιονάρες;

Το pitching lab Η πλευρά του Φεστιβάλ που στηρίζει τις σε εξέλιξη ταινίες, ένα δείγμα επαγγελματισμού της διοργάνωσης κι ενδιαφέροντος να χτίσει τα δικά του θεμέλια για το δικό μας μέλλον.

Η προθυμία για συνεργασίες Τόσο με άλλους κρατικούς φορείς, όσο και με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, με εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, με ιδιώτες χορηγούς κινηματογραφικών δράσεων, το Φεστιβάλ Δράμας, τουλάχιστον με επικεφαλής το δίδυμο Δεμερτζή - Σακαρίδη, έχει αποδείξει ότι κρατά τις πόρτες του ορθάνοιχτες για όποια συνεργασία μπορεί να ευνοήσει το DISFF.

Δράμα 2023

Δράμα 2023

Τα -

Πληθωρισμός εν όψει Επτά διαγωνιστικά προγράμματα, το καθένα με τον δικό του προγραμματιστή και μια επιτροπή από viewers, κάνει το οργανόγραμμα του Φεστιβάλ να δείχνει δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το περιεχόμενο ή την αποστολή του. Η παρουσίαση, δε, όλων, μαζί και τα πολυάριθμα βραβεία και των σπουδαστικών τμημάτων, κάνουν την Τελετή Λήξης & Απονομή δυσβάσταχτα μακρόταλη. Ηταν εξαιρετικό το θαρραλέο βήμα του Γιάννη Σακαρίδη να περιορίσει τον αριθμό των ταινιών στο Εθνικό Διαγωνιστικό - όμως μήπως το τόλμημα χάνει το νόημά του όταν, τελικά, δημιουργείται ένας ολόκληρος ιστός προκειμένου να βολέψει περισσότερες ταινίες;

Για την καθαρότητα του Σπουδαστικού Ας μην ξαναβρεθούμε στη θέση ν' ακούμε το «έπρεπε να είναι στο Εθνικό, ή στο Διεθνές». Οι σπουδαστικές ταινίες λέγονται έτσι γιατί σ' αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκονται και θα πρέπει να είναι απολύτως καθαρό ποιες ταινίες βρίσκονται εκεί και ποιες δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Εάν ο κανονισμός δεν είναι αρκετά σαφής, μήπως να γίνει σαφέστερος.

Δράμα 2023

Δράμα 2023

Μη σπρώχνετε Οι αίθουσες πια δεν μας χωρούν. Αυτό δεν είναι κολακευτικό, ούτε ευχάριστο (παρεμπιπτόντως, οι ελεγκτές στο Ολύμπια πρέπει να χαμηλώσουν λίγο τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους - αντί να τραμπουκίζουν, καλύτερα να φροντίζουν να μην μπαινοβγαίνουν θεατές στη διάρκεια της προβολής μιας ταινίας προκαλώντας χάβρα). Σημαίνει ότι και οι συντελεστές των ταινιών, αλλά και οι επαγγελματίες που θέλουν και έχουν λόγο να δουν τις ταινίες, εγκλωβίζονται σ' ένα μπούγιο κόσμου έξω από την είσοδο, αγωνιώντας αν θα μπουν κι αποκρούοντας αγκωνιές. Εάν, δε, ένα βράδυ έβρεχε, καθιστώντας τον Αλέξανδρο απαγορευτικό, ταινία δεν θα βλέπαμε. Και, σύμφωνοι, υπάρχει η εξαιρετική πλατφόρμα του Φεστιβάλ, αλλά η online θέαση κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι η βέλτιστη οψιόν.

Η πλατφόρμα του Φεστιβάλ Είναι, πράγματι, εξαιρετική - και θαυμάσια ιδέα φέτος να είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους. Μήπως, όμως, είναι καλή ιδέα οι ταινίες ν' ανεβαίνουν στην πλατφόρμα ταυτόχρονα ή μετά από την προβολή τους στην αίθουσα, ώστε να μη χάνεται το momentum της πρεμιέρας τους;

Δράμα 2023

Δράμα 2023

Πάλι εδώ; Ηταν ανανεωτική η αλλαγή προσώπων που συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές και τα πάνελ του Φεστιβάλ, με την ανάληψη καθηκόντων του Γιάννη Σακαρίδη. Αχνά έχει αρχίσει και πάλι να φαίνεται μια επανάληψη χρήσης μιας άλλης, τώρα, φουρνιάς ανθρώπων. Please remix.

Μια μέτρια χρονιά για το εθνικό διαγωνιστικό Συμβαίνει, τυχαίνει, το βλέπουμε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Μια καλή λύση, ωστόσο, για να μη δείχνει αδύναμο το σύνολο της ετήσιας αποκομιδής μικρού μήκους ελληνικών ταινιών, είναι να μην μπαίνουν στο πρόγραμμα ταινίες καταχρηστικά, για να φτάσουν τις 30 ή, φέτος, τις 35, ή να συμπεριλάβουν κάποιους δημιουργούς που για κάποιο λόγο έχουν κάποιο ενδιαφέρον ή μας κάνουν ν' αναζητάμε εάν κάποιου ο μετανάστης παππούς δήλωσε τη γέννηση τον πατέρα του στο Προξενείο της Γουόσινγκτον ΝτιΣι κι ο πατέρας τη δική του. Εάν οι αληθινά αξιόλογες ταινίες μια χρονιά είναι 20, ας συνιστούν αυτές το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα κι ας μένουμε όλοι με το στόμα ανοιχτό.

Δράμα 2023


Διαβάστε ακόμη:

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 1η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 2η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 3η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 4η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 5η
Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οι ταινίες: Ημέρα 6η


Το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας διοργανώθηκε φέτος από τις 4 μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, αλλά και online, από τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, ελεύθερα για όλους.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 46ο DSFF: Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Οδηγός επιβίωσης για το μεγαλύτερο «μικρό» φεστιβάλ της Ελλάδας

Το Flix βρέθηκε στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του εθνικούς διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Το Flix παρουσίασε, το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Δράμα 2023 gif