Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Adieu!

στα 10

10 ημέρες γεμάτες ταινίες, συγκινήσεις, απογοητεύσεις, συναντήσεις με τους μεγαλύτερους σταρ στον κόσμο, σκάνδαλα, πόζες στο πιο διάσημο κόκκινο χαλί, λάμψη, ήλιο και ποτάμια βροχής. 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών... comment te dire adieu? Με μία αναλυτική ανασκόπηση! Απολαύστε τη!

Κάννες 2013: Adieu!
Merci Steven!

Αυλαία για το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και όσο πακετάρουμε τα συναισθήματα είναι γλυκόπικρα. Εργάτες μαζεύουν το κόκκινο χαλί από την μεγάλη λαμπερή αίθουσα Lumieres, άλλοι από την ταράτσα του Palais des Festivals αποκαθηλώνουν το ζεστό φιλί του Πολ Νιούμαν στην Τζόαν Γούντγουορντ - μία αγκαλιά που σαν να προστέτευε κι εμάς στις ουρές των προβολών, στις ξαφνικές καταιγίδες του άστατου καιρού. Το γραφείο Τύπου μετά την ένταση και τον ηλεκτρισμό της αναμετάδοσης των βραβείων του φεστιβάλ, έβαλε κι αυτό λουκέτο. Ο διάδρομος με τις δημοσιογραφικές μας θυρίδες σφραγίστηκε, το πάσο μας πλέον δεν λειτουργεί στις κλειδαριές. Οι εκατοντάδες φύλακες-πορτιέρηδες, τοπικοί εποχιακοί υπάλληλοι, έβγαλαν τα μπεζ κοστούμια τους κι επέστρεψαν στα σπίτια του και στις πραγματικές τους δουλειές. Οι εθελοντές στις σχολές τους. Από το πρωί αυτό που ακούς στους δρόμους είναι οι ρόδες από τις βαλίτσες που σέρνουν χιλιάδες δημοσιογράφοι με κατεύθυνση το σταθμό και μετέπειτα το αεροδρόμιο της Νίκαιας.

«Ολα τα ωραία κάποτε τελειώνουν» όπως μας είπε και η οικοδέσποινα για φέτος Αντρέ Τοτού, όταν εμφανίστηκε στη σκηνή της τελετής λήξης. Κι αυτό είναι αλήθεια. Ομως τα ζήσαμε και τα ωραία - όπως ζήσαμε και τα απογοητευτικά. Τα λαμπερά και τα λασπωμένα από τη βροχή. Συναντήσεις με μυθικούς σταρ, αλλά και ηχηρές απουσίες άλλων. Ταινίες που ερωτευτήκαμε και άλλες, πολυαναμενόμενες, που αποδείχτηκαν σοκαριστικά αποτυχημένες.

Σήμερα λοιπόν το Flix αποχαιρετά το 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και ευχαριστεί όλους εσάς που διαβάζατε καθημερινά τις ανταποκρίσεις μας. Που ζούσατε μαζί μας την κάθε στιγμή, που κάνατε σχόλια, γελούσατε, συμφωνούσατε, διαφωνούσατε, διορθώνατε.

Ευχαριστούμε επίσης την Air France που μας έφερε στην Κυανή Ακτή και την Chopard που μας στήριξε ως χορηγός μας.

Πάμε όμως να αναπολήσουμε; Να θυμηθούμε μέσα από ένα φωτορεπορτάζ τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του φεστιβάλ;

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Ολα ξεκινούν από τις ίδιες τις ταινίες. Οι πιο αγαπημένες σου στιγμές σ' ένα φεστιβάλ είναι όταν δεις την ταινία που θα σε κάνει να νιώσεις τη δύναμη της εικόνας και της αίθουσας. Μόνος και συγκλονισμένος απέναντι σ' αυτό που λάμπει στην οθόνη, και ταυτόχρονα παρέα με χιλιάδες ανάσες και βουρκωμένα βλέμματα μέσα στην μεγαλύτερη αίθουσα στον κόσμο: την Lumieres του Palais des Festivals. Για αυτό για τις αγαπημένες μας ταινίες σας τα γράψαμε πρώτα κι από χθες. Σας δώσαμε τη 10άδα καλύτερων ταινιών του φεστιβάλ, ώρες πριν μάθουμε τις επιλογές και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ομως ένα φεστιβάλ σου χαρίζει στιγμές που ξεπερνούν την κλειστή κινηματογραφική αίθουσα.

1

Συναντήσεις με αγαπημένους δημιουργούς και μυθικούς σταρ

Με άλλους είχαμε αποκλειστικές συνεντεύξεις. Εκεί βρίσκεσαι ξαφνικά να σε κοιτάει διαπεραστικά ο Μπρους Ντερν και να σου μιλάει με υγρά μάτια για τον Καζάν, τον Χίτσκοκ και τον Αλεξάντερ Πέιν.

2

Ο Τζιμ Τζάρμους να σου μιλάει επί 50 λεπτά για τον χρόνο που περνά και τους τρόπους που ακόμη κι όταν μεγαλώνεις μπορείς να μένεις νέος.

3

Εχεις τη χαρά να ακούς από το στόμα του Αρι Φόλμαν τη σημασία και την παγίδα των τεχνολογικών εξελίξεων στον κινηματογράφο, ή απλά να γνωρίζεις από κοντά την αγαπημένη των εφηβικών σου χρόνων και πάντα νέα Ρόμπιν Ράιτ. Είσαι εκεί για να σκαλίσεις το διεστραμμένο μυαλό του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, να ψυχαναλύσεις τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο, να χαζέψεις με την ομορφιά της Λέα Σεϊντού, να ξετρελλαθείς ιδίοις όμμασι με την πιο χοτ αποκάλυψη του φεστιβάλ την Αντέλ Εξαρχόπουλος.

4

Ομως οι συγκινήσεις δεν σταματούν εδώ. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις για πρώτη φορά στη ζωή σου, από την πρώτη σειρά της αίθουσας Τύπου τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Θυμηθείτε την είσοδό του με το standing ovation της αίθουσας:

.

Σ' αυτή την αίθουσα Τύπου λοιπόν χαζέψαμε το λαμπερό καστ του «Υπέροχου Γκάτσμπυ»...

1

2

3

Ακούσαμε τους αδελφούς Κοέν, τον Τι Μπόουν Μπαρνέτ και τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να μιλούν για την μεγάλη τους αγάπη για την μουσική...

4

5

Χαζέψαμε το μουτράκι της Μαριόν Κοτιγιάρ που είναι ακόμα πιο όμορφη από κοντά...

78

Eίδαμε τον Μάικλ Ντάγκλας να συγκινείται μιλώντας για το ρόλο του στο «Behind the Candelabra» που ήρθε αμέσως μετά την περιπέτεια με τον καρκίνο...

616

10

Kαι τον τόσο γοητευτικό Ρομάν Πολάνσκι να μας κάνει να γελάμε με την non-bullshit περσόνα του. Και στο τέλος όλων, σ' αυτή την αίθουσα Τύπου είδαμε την πιο λαμπερή κριτική επιτροπή της ιστορίας να δικαιολογεί με τσαμπουκά της επιλογές της.

1

Υπήρξαν κι άλλες όμως τυχαίες συναντήσεις. Οπως όταν περπατάς άγχωμένος στην πολυκοσμία της Κρουαζέτ, βρέχει, έχεις αργήσει, πέφτεις πάνω σε μία κυρία και, ενώ την έχεις προσπεράσει κανένα δίλεπτο, συνειδητοποιείς ότι ήταν η Τζέιν Κάμπιον που πήγαινε σε προβολή του Δεκαπενθημέρου. Ή όταν περιμένεις να κάνεις συνέντευξη στον Γιοντορόφσκι και καταλαβαίνεις ότι αυτός που τον καθυστερεί δεν είναι άλλος από τον Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, ο οποίος δηλώνει ο νούμερο ένα θαυμαστής του και φωτογραφίζεται μαζί του. Ή όταν έχεις απλά πάει σε μία προβολή του «Ain't Them Bodies Saints» της Εβδομάδας Κριτικής αλλά εμφανίζονται μπροστά σου για να την παρουσιάσουν οι Κέισι Αφλεκ και Ρούνι Μάρα!

11

Η πιο χαριτωμένη στιγμή κι απρόσμενη του φεστιβάλ όμως ήταν ίσως στο πάρτι του «Only Lovers Left Alive». Ο Τζάρμους, η Τίλντα Σουίντον και όλο το καστ και οι VIP καλεσμένοι τους είχαν ξεχωριστό πριβέ δωμάτιο. Οι υπόλοιποι θνητοί είχαμε μείνει απ' έξω να ακούμε μία άθλια dance μουσική, η οποία τουλάχιστον κάποια στιγμή γύρισε στα 80ς. Οταν ακούστηκε το «Let's Dance» του Ντέιβιντ Μπάουι, και γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο απόλυτος ήρωας της Τίλντα από τα εφηβικά της χρόνια, αστειευτήκαμε ότι θα ανοίξει η πόρτα και θα ανέβει στην πίστα να χορέψει. 30 δευτερόλεπτα αργότερα, έκανε ακριβώς αυτό: όρμησε στην πίστα και χόρεψε σαν να μην την κοιτά κανείς, ανάμεσά μας. Υπέροχη...

2

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΥΣΙΕΣ, ΒΡΟΧΗ...

Θα ξεκινήσουμε από τη βροχή. Τις πρώτες 5 μέρες του φεστιβάλ δημιούργησε για άλλη μία χρονιά (θυμηθείτε τι είχε γίνει πέρσι) ένα πραγματικό, εφιαλτικό, χάος. Οι ουρές ήταν ατελείωτες, κανείς δεν άνοιγε τις πόρτες νωρίτερα για να προστατευτεί ο κόσμος, χιλιάδες δημοσιογράφοι τουρτούριζαν μουσκεμένοι κάτω από ομπρέλες που αγοράζονταν μανιωδώς από τους παράνομους μετανάστες της Κρουαζέτ.

rain

rain2

rain3

rain4

Και αυτό που συνέβαινε στο κόκκινο χαλί ήταν απλά απογοητευτικό: οι σταρ κατέφθαναν με λασπωμένα ρεβέρ, τακούνια που γλιστρούσαν, λερωμένες τουαλέτες. Τα πάρτι ακυρώθηκαν ή άλλαξαν μέρος από τις αμμουδιές και τις πολυτελείς ταράτσες σε κλειστοφοβικούς χειμερινούς χώρους. Τα πυροτεχνήματα δεν έλαμψαν. Ευτυχώς από την πρώτη Κυριακή του φεστιβάλ ο λαμπερός ήλιος των Καννών, ο μοναδικός καιρός που πραγματικά ταιριάζει στην Κρουαζέτ, επέστρεψε για να διευκολύνει, γλυκάνει, δανείσει την λάμψη του στα αστέρια.

sofaki

refn

Μεγάλες προσδοκίες, ακόμα μεγαλύτερες απογοητεύσεις Οι ταινίες που περιμέναμε περισσότερο από όλες, αποδείχτηκαν και οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις. H νέα ταινία της Σοφίας Κόπολα «The Bling Ring». Επτά χρόνια μετά το ιστορικό γιουχάισμα που είχε δεχτεί στην πρεμιέρα της «Μαρίας Αντουανέτας», η κόρη του Φράνσις Φορντ Κόπολα δέχτηκε ένα ακόμα. Το «Only God Forgives» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν απέτυχε σε δύο επίπεδα. Πρώτον δεν ήταν η μεγάλη ταινία που περιμέναμε μετά το «Drive». Δεύτερον δεν έφερε τον Ράιαν Γκόσλινγκ στις Κάννες (γιατί είναι απασχολημένος με τα γυρίσματα της πρώτης σκηνοθετικής του δουλειάς). Eξαίρεση: η καταπληκτική Κριστίν Σκοτ Τόμας που παίζει μία διαβολική μητέρα και δίνει ερμηνεία καριέρας! Το φλατ, παλιομοδίτικο, βαρετό «Jimmy P» του Αρνό Ντεπλεσάν που ενώ είχε ένα ενδιαφέρον θέμα και δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς (Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Ματιέ Αλμερίκ) δεν κατάφερει να φτιάξει κάτι τολμηρό, ουσιαστικό, πραγματικά σπουδαίο. Το «Behind the Candelabra» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, που παρόλη την λαμπερή κινηματογράφηση και τα δύο καλοκουρδισμένα πιάνα (Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον) στάθηκε στην επιφάνεια της ζωής του εκκεντρικού, γκέι Λιμπεράτσε και απογοήτευσε. To «The Immigrant» του Τζέιμς Γκρέι που αποδείχτηκε ένα βαρετό, παλιομοδίτικο μελόδραμα και χαντάκωσε την ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ. Η άλλη ηχηρή απουσία του φεστιβάλ ήταν αυτή του Χοακίν Φοίνιξ, που δεν κατάφερε να στηρίξει τον τρεις φορές σκηνοθέτη και φίλο του, καθώς παγιδεύτηκε σε γυρίσματα στην Αμερική.

Ο ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

Κακά τα ψέματα: αρχικά μας φάνηκε πολύ «γυαλιστερή» η επιλογή του Στίβεν Σπίλμπεργκ και των υπόλοιπων μελών της κριτικής επιτροπής (από την Νικόλ Κίντμαν μέχρι τον Ανγκ Λι και τον Κριστόφ Βαλτς έμοιαζε με παρέλασε πολλών mega watt σταρς) αλλά κάναμε λάθος. Πρώτα από όλα είναι συγκλονιστικό να τους πετυχαίνεις στο κόκκινο χαλί, ή έξω από αίθουσες Τύπου. Από την άλλη, αποδείχτηκαν τολμηροί, ριζοσπαστικοί και ατρόμητοι: τα βραβεία που έδωσαν ήταν γενναία και ιστορικά! Τα σέβη μας Στίβεν!

1

2

3

4

TO KOKKINO ΧΑΛΙ

Μπορεί να μοιάζει (και είναι) δευτερεύον σε σχέση με τις ταινίες, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε ένα φεστιβάλ όπως αυτό των Καννών, δεν σταματάς να κοιτάς ακόμη κι όταν δεν βρίσκεσαι καθισμένος μπροστά σε μία οθόνη. Και μετά από αυτό των Οσκαρ, το κόκκινο χαλί του Palais des Festivals και των περίφημων σκαλιών του, έχει πατηθεί από εκατοντάδες υπέροχους ανθρώπους. Μερικοί μόνο απ΄ όσους φωτογραφήθηκαν φέτος σε αυτό, ακολουθούν σε μια μικρή μόνο επιλογή φωτογραφιών.

1Μαρίν Βάκτ, νέα και ωραία

1The Bling Ring

1Βαλέρια Γκολίνο και Τζασμίνε Τρίνκα

1Σκηνοθέτης και συντελεστές του Le Passe

1Τζένιφερ Λόρενς

1Τζέιν Φόντα

1Το team του Inside Llewyn Davis

1Εμανουέλ Ριβά

1Μαριόν Κοτιγιάρ

1Τζέιμς Φράνκο

1Ρόμπερτ Ρέντφορντ

1Τζέσικα Τσαστέιν

1Η ομάδα του Behind the Candelabra

1Μόνο ο θεός συγχωρεί το ότι ο Ράιν Γκόσλινγκ δεν ήρθε στις Κάννες

1Μαντς!

1Αλέν Ντελόν

1Αντέλ, Λέα, Αμπντελατίφ

1Η ομάδα του Nebraska

1Τζέρι Λιούις

1Κιμ Νόβακ

1Ρομάν Πολάνσκι, Εμανουέλ Σενιέ, Ματιέ Αμαλρίκ

1Only Lovers Left Alive

Σημειώστε πως μερικά από τα υπέροχα κοσμήματα που βλέπετε κάποιες από τις κυρίες να φοράνε στις παραπάνω φωτογραφίες, ίσως να έχουν ήδη κάνει φτερά, αφού το φετινό φεστιβάλ σημαδεύτηκε από μια σειρά από ληστείες, αλλά κι άλλα αναπάντεχα και σκανδαλώδη συμβάντα, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Για περισσότερες Κάννες, διαβάστε αναλυτικά πιο κάτω, τι συνέβη την κάθε μέρα του φεστιβάλ.

Και ανατρέξτε στο συνολικό μας αφιέρωμα στο φεστιβάλ

Κι αντί για αντίο, ένα à bientôt, κι ένα βίντεο με μερικές από τις πιο αξιοσημέιωτες στιγμές που ζήσαμε σε αυτό το φεστιβάλ. Και του χρόνου!

Tags: cannes 2013