Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Ημέρα πέμπτη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών την Κυριακή, 19 Μαΐου, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2013: Ημέρα πέμπτη

Μια μέρα γεμάτη Κοέν: Ο Τζόελ και ο Ιθαν, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ (ναι, με την Τζέσικα Μπιλ), η Κάρεϊ Μάλιγκαν και ο εξαίσιος Οσκαρ Αϊζακ καθόρισαν την Κυριακή του Φεστιβάλ. Οχι μόνο γιατί ο απόηχος από τη δημοσιογραφική προβολή του «Inside Llewyn Davis» το προηγούμενο βράδυ κρατούσε ακόμα δυνατά («επιτέλους, μια αληθινά καλή ταινία!»).

Αλλά, κυρίως, γιατί οι Κοέν & Σία έκαναν τη βόλτα τους στις Κάννες και συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους, το κοινό και… το κόκκινο χαλί! Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Inside Llewyn Davis». Διαβάστε εδώ τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το team και δείτε φωτογραφίες από το photocall.

coen1Οι συντελεστές του «Inside Llewyn Davis» στο πρωινό photocall...

coen2...και στην επίσημη προβολή της ταινίας

coen3H Τζέιν Φόντα, στην επίσημη του «Inside Llewyn Davis», δείχνει πώς φοριούνται τα κοσμήματα Chopard

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα το παρών έδωσε ο Ολλανδός σκηνοθέτης Αλεξ βαν Βάρμερνταμ που με την όγδοη ταινία του πήρε τη σφραγίδα κύρους από το Φεστιβάλ. Το «Borgman», ένα ψυχολογικό θρίλερ με τόνους φανταστικού, δεν πήρε, ωστόσο τα εύσημα από την κριτική και το κοινό. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

borgmanΔεξιά ο βαν Βάρμερνταμ, με τους πρωταγωνιστές του

Ο Ρίτι Παν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καννών με ίσως την πιο ενδιαφέρουσα ταινία του ως τώρα, θεματικά αλλά και αισθητικά. Το «The Missing Picture» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη δράση των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη – θύμα των οποίων ήταν και ο ίδιος ο σκηνοθέτης στη νεαρή του ηλικία – γυρισμένο, ωστόσο, με claymation. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

picture«The Missing Picture»

Ενα εντελώς άλλου είδους ντοκιμαντέρ, παρουσίασαν ο Τζέιμς Τόμπακ και ο Αλεκ Μπόλντγουιν, το «Seduced and Abandoned», ένα διασκεδαστικό, κατά στιγμές συγκινητικό, σινε-ημερολόγιο από την περσινή τους επίσκεψη στο Φεστιβάλ Καννών για ν’ αναζητήσουν χρήματα για την επόμενη ταινία τους. Στη διάρκεια του 10ημέρου ήρθαν σε επαφή με όλων των ειδών τους «εργάτες» του σινεμά, από πλούσιους χρηματοδότες μέχρι νέα αστέρια σαν την Τζέσικα Τσαστέιν και τον Ράιαν Γκόσλινγκ και ιερά τέρατα σαν τον Μπερτολούτσι, τον Πολάνσκι, τον Σκορσέζε και τον Κόπολα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

sedΟ Ρομάν Πολάνσκι μιλά για σινεμά

Στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών το βλέμμα έπεσε στην Αθήνα και όχι από την καλή της πλευρά. Ο Ιρανο-Ελβετός Καβέ Μπαχτιαρί, με το «L’ Escale», επισκέπτεται τον ξάδελφό του, Ιρανό μετανάστη στην Αθήνα ο οποίος είναι εγκλωβισμένος για τρία χρόνια περιμένοντας να φύγει. Χωρίς μελόδραμα ή περιττή σκληρότητα, μια αιχμηρή ματιά στη ζωή των μεταναστών στη χώρα μας, από απρόσμενη πηγή. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

escale«L’ Escale»

Λίγο πριν τα 20ά της γενέθλια, η «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό προβλήθηκε ξανά στις Κάννες, σε νέα κόπια και με τους συντελεστές της να περπατούν μέσα στα φλας στο κόκκινο χαλί. Ο Ντανιέλ Οτέιγ, ως μέλος άλλωστε της Κριτικής Επιτροπής φέτος πρωτοστάτησε στην πομπή, αλλά η Ιζαμπέλ Ατζανί έγινε αισθητή με την απουσία της.

margotΣτα γενέθλια της Βασίλισσας Μαργκό

Την τιμητική του είχε στο Φεστιβάλ ο σπουδαίος Γάλλος ντοκιμαντερίστας Κλοντ Λανζμάν, μια και με το «Le Dernier des Injustes», που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού, αποκάλυψε επιτέλους στην οθόνη υλικό που είχε τραβήξει 40 χρόνια νωρίτερα και με το οποίο, όπως είπε ο ίδιος, «δεν μπορούσε ακόμα να έρθει αντιμέτωπος». Η ταινία παρουσιάζει συνεντεύξεις του Λανζμάν με τον Μπενιαμίν Μέρμελσταϊν, τον τελευταίο πρόεδρο του εβραϊκού συμβουλίου της Τσεχίας, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που διαχειρίστηκε το διωγμό των Εβραίων υπό τις εντολές του Αντολφ Αϊχμαν. Στην αίθουσα προβολής, η οποία χειροκρότησε όρθια τον Λανζμάν, βρισκόταν και η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ορελί Φιλιπέτι, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, μ’ ένα φιλί.

lanz1

lanz2Ο Κλοντ Λανζμάν, τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας

Και για λαμπερό κλείσιμο, τελείωσε η αναμονή για τη Νικόλ Κίντμαν, μέλος της φετινής Κριτικής Επιτροπής, που από μέρες περίμενε την άφιξη του άντρα της, Κιθ Ερμπαν, για να της κάνει παρέα…

nicole1

nicole2

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.