Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Ημέρα δεύτερη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών την Πέμπτη, 16 Μαΐου, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2013: Ημέρα δεύτερη
Μάκια από την Εμα Γουότσον δίπλα στην περήφανη Σοφία Κόπολα

Η βροχή μπορεί να μην έχει σταματήσει, αλλά το Φεστιβάλ μπήκε ήδη στον κανονικό του, φρενήρη ρυθμό, με όλα τα παράλληλα προγράμματα να ξεκινούν τις προβολές τους και στο κόκκινο χαλί να χρειάζεται τροχονόμος καθώς η μια επίσημη διαδέχεται την άλλη.

Η «λάμψη» της ημέρας έρχεται από το «The Bling Ring», το νέο φιλμ της Σοφία Κόπολα, η οποία έφτασε στις Κάννες για την πρεμιέρα του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με τις πρωταγωνίστριές της, ανάμεσά τους την Εμα Γουότσον, για να δώσουν στο Φεστιβάλ, αν όχι απαραίτητα μια καλή ταινία, σίγουρα μια αίσθηση κοριτσίστικης δροσιάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

Μεταξύ δημοσιογραφικής και επίσημης προβολής, η Σοφία Κόπολα και το καστ της έδωσαν Συνέντευξη Τύπου και μίλησαν για την παγίδα της διασημότητας, τον εθισμό στην ποπ μουσική και… τον Χάρι Πότερ! Διαβάστε εδώ τι ειπώθηκε στη Συνέντευξη Τύπου του «The Bling Ring» και δείτε το photo call.

bling01Η Σοφία Κόπολα και το καστ της στο photo call για το «The Bling Ring»...

bling02...και λίγο αργότερα με επίσημη αμφίεση για τη βραδινή πρεμιέρα

bling03Η Κριτική Επιτροπή του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα, με Πρόεδρο τον Τόμας Βίντερμπεργκ

Στο διαγωνιστικό τμήμα η Γαλλία κατέβηκε σήμερα με τον Φρανσουά Οζόν και τη νέα του ταινία, «Jeune et Jolie», που αποκάλυψε μια νέα Γαλλίδα καλλονή (και καλή ηθοποιό) στο πρόσωπο της Μαρίν Βακτ. Η ταινία, δομημένη πάνω σε τραγούδια της Φρανσουάζ Αρντί (ακούστε τα εδώ) παρακολουθεί μια 17χρονη, νέα και ωραία κοπέλα που συνειδητοποιεί κι εκμεταλλεύεται την ερωτική της δύναμη. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Jeune et Jolie» εδώ.

jolieΗ Μαρίν Βακτ στην αγκαλιά του Φρανσουά Οζόν

jolie2Οι συντελεστές του «Jeune et Jolie» με γαλλική φινέτσα στο κόκκινο χαλί

jolie3Η νέα μούσα του Οζόν

Ο Ζία Ζάνγκε έφερε στο διαγωνιστικό τμήμα γεύση από τη σύγχρονη Κίνα, μια γεύση βίας και πικρίας, αντίδρασης των απλών ανθρώπων σε τέσσερις περιοχές της χώρας στην καταπίεση. Διαβάστε τη γνώμη του Fix για το «A Touch of Sin» εδώ.

sin

Η ταινία που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Σάντανς, το «Fruitvale Station» του Ράιαν Κούγκλερ έκανε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του στο Ενα Κάποιο Βλέμμα, με παρόντες τους πρωταγωνιστές, ανάμεσά τους την περσινή οσκαρική νικήτρια Οκτάβια Σπένσερ και, για όσους έβλεπαν το «Friday Night Lights», τον Μάικλ Μπι Τζόρνταν. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματική ιστορία, αφηγείται την άγρια και αναίτια δολοφονία ενός νεαρού αφροαμερικανού από αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2009. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

fruitΟι πρωταγωνιστές του «Fruitvale Station» ποζάρουν στους φωτογράφους

Επίσημη πρώτη και για το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» και η ουρά των δημοσιογράφων, των ανθρώπων της αγοράς και του απλού κοινού έκανε τον κύκλο του τετραγώνου γύρω από το Χίλτον της Κρουαζέτ. Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με τη βράβευση της Τζέιν Κάμπιον με την τιμητική Χρυσή Κάμερα. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους σκηνοθέτες, των οποίων τις ταινίες είδα και θέλησα να πιάσω κι εγώ μια κάμερα στα χέρια μου» είπε ζεστά η Κάμπιον. «Και είναι πολλοί». Μετά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος του «Δεκαπενθημέρου» κάλεσε επί σκηνής τον Αρι Φόλμαν, ο οποίος επιστρέφει στις Κάννες 5 χρόνια μετά το «Βαλς με τον Μπασίρ» για να παρουσιάσει το «The Congress». «Δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο ανυπομονούσα για αυτή τη στιγμή» λέει ο Φόλμαν και φωνάζει στην σκηνή και τους συνεργάτες και πρωταγωνιστές του - με κυρίαρχη την σεμνή, απέριττη Ρόμπιν Ράιτ. Διαβάστε την κριτική του Flix για το «The Congress».

Εδώ όσα έγιναν την πρώτη ημέρα του 66ου Φεστιβάλ Καννών.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.