Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Ημέρα τέταρτη

στα 10

Ολα όσα συνέβησαν στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το Σάββατο, 18 Μαΐου, έτσι όπως τα είδε και τα κατέγραψε το Flix.

Flix Team
Κάννες 2013: Ημέρα τέταρτη

Η μέρα ξεκίνησε ψυχαναλυτικά. Αυτό πραγματικά θα το χρειαζόμασταν σε ένα 24ωρο που δεν σταμάτησε να βρέχει. Επίμονα, βαριά, καταθλιπτικά, ενοχλητικά για τις μετακινήσεις του κοινού από αίθουσα σε αίθουσα, των δημοσιογράφων από συνέντευξη σε συνέντευξη, των καλοντυμένων VIP με τα σηκωμένα ρεβέρ των κουστουμιών και τις λασπωμένες ουρές των μακριών φορεμάτων.

Δεν είναι καιρός για Κάννες αυτός, αλλά τουλάχιστον βοηθάει στο να χωνόμαστε στις αίθουσες και να βλέπουμε ταινίες.

2

1O Mπενίσιο Ντελ Τόρο στο παραδοσιακό photo call

Η ψυχανάλυση όμως, όχι, δεν αναφέρεται στα αποτελέσματα της καιρικής κατάθλιψης, αλλά στην πρώτη ταινία της μέρας - το «Jimmy P» του Αρνό Ντεπλεσάν (στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Καννών για πέμπτη φορά μετά τα «La Sentinelle» του 1992, το «My Sex Life... Or How I Got Into an Argument του 1996, το «Esther Kahn» του 2000 και το «Conte de Noel» του 2008) που έφερε ξανά τον Μπενίσιο Ντελ Τόρο στις Κάννες με μία δυνατή ερμηνεία σε μία, δυστυχώς, μέτρια ταινία. Διαβάστε την κριτική του Flix εδώ.

central

Συνέχεια με παράλληλο τμήμα του «Un Certain Regard» και το «Grand Central» της νεαρής Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι που επιστρετεύει το φωτογενές πρωταγωνιστικό δίδυμο των Ταχάρ Ραχίμ («Ο Προφήτης», «Le Passe») και Λεά Σεϊντού («Η «Αδελφή μου») για να μιλήσει για έναν ένα μοιραίο έρωτα στην σκιά της απειλής του θανάτου: το τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ραδιενέργειας στο οποίο εργάζονται οι ήρωες. Ολόκληρη η κριτική του Flix.

Το Flix ξεχύνεται σε ξενοδοχεία και τέντες στην παραλία της Κρουαζέτ για να συναντήσει τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές του φεστιβάλ.

3Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστές του «The Congress» στη συννεφιασμένη Κρουαζέτ

Η συνάντηση με τον Αρι Φόλμαν και την Ρόμπιν Ράιτ, σκηνοθέτη και πρωταγωνίστρια του «The Congress», είναι επεισοδιακή. Ο Φόλμαν μιλάει για το τέλος του σινεμά, την αποτυχία του αγαπημένου του σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ να επαναλάβει ένα «Blade Runner» παρόλη την τεχνολογική υπέρβαση των καιρών και γιατί την ταινία του πρέπει να τη δει κανείς «φτιαγμένος». Η Ρόμπιν Ράιτ μας μαγεύει με την φυσική ομορφιά, την απλότητα και την non bullshit ειλικρίνειά της και δεν στέκεται μόνο στην ταινία, αλλά κάνει απολαυστικές δηλώσεις και για το «House of Cards». Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης εδώ.

4Η Βαλέρια Γκολίνο μας μιλά ελληνικά

Ελληνική συνάντηση όμως με την Καλλιθιώτισσα Βαλέρια Γκολίνο που από κοντά είναι απολαυστική, δυναμική, αστεία και γλυκιά σαν «Miele». Βρίσκεται στο Φεστιβάλ με αυτή την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά και μίλησε στο Flix για τις νέες διαδρομές στην καριέρα της. Από την πρώτη λέξη, μας κρατούσε στο χέρι. Διαβάστε περισσότερα...

5Ο Κριστόφ Βαλτς φυγαδεύεται έντρομος

Τα νέα για τον ψυχοπαθή που πέρασε όλα τα σεκιούριτι και απείλησε με άσφαιρα σκάγια και μία ψεύτικη χειροβομβίδα τον Κριστόφ Βαλτς την ώρα που έδινε τηλεοπτική συνέντευξη στην παραλία της Κρουαζέτ, διαπερνούν το φεστιβάλ σαν ηλεκτρικό ρεύμα και γίνονται η κυρίαρχη συζήτηση στις ουρές και τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Διαβάστε ακριβώς τι έγινε, δείτε βίντεο και φωτογραφίες.

6

Η απογευματινή δημοσιογραφική προβολή δημιουργεί αναστάτωση στην είσοδο του Palais, καθώς οι ουρές που έχουν σχηματιστεί 2 ώρες πριν την πρεμιέρα έχουν κλείσει τους δρόμους. Ολοι θέλουν να δουν το «Inside Llewyn Davis», την νέα ταινία των αδελφών Κοέν. Οσοι καταφέρνουν να μπουν επιβραβεύονται. Με ένα εξαιρετικό σενάριο, άψογες ερμηνείες, ρυθμό, ατμόσφαιρα, αλλά και το γνωστό ιδιοσυγκρασιακό τους μαύρο χιούμορ, οι αδελφοί Κοέν αναπαραστούν την μποέμικη άφραγκη ζωή των φολκ μουσικών των καφέ του Βίλατζ στα τέλη της δεκαετίας του 50, σε μία κωμωδία γλυκόπικρη, τρυφερή και προσωπική - σαν αυθεντική φολκ μπαλάντα. Διαβάστε την κριτική του Flix.

7Ολο το καστ του «Jimmy P» στο κόκκινο χαλί

Στην επίσημη βραδινή πρεμιέρα του «Jimmy P», οι Μπενίσιο Ντελ Τόρο και Ματιέ Αμαλρίκ συνοδεύουν τον σκηνοθέτη τους αψηφώντας τη βροχή. Παρούσες οι Τζένιφερ Λόρενς (η οποία παραβέθηκε σε μία promotional παρουσίαση του δεύτερου μέρος των «Hunger Games»), Τζέιν Φόντα και Ευα Λονγκόρια - όλες λάμποντας με δημιουργίες της Chopard.

8

9

10

Εδώ όσα έγιναν την πρώτη ημέρα του 66ου Φεστιβάλ Καννών.

Εδώ όσα έγιναν τη δεύτερη ημέρα του 66ου Φεστιβάλ Καννών.

Εδώ όσα έγιναν την τρίτη ημέρα του 66ου Φεστιβάλ Καννών.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013