Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Βαλέρια Γκολίνο, γλυκιά σα… «Miele»

στα 10

Βρίσκεται στο Φεστιβάλ με την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, το «Miele» και μίλησε στο Flix για τις νέες διαδρομές στην καριέρα της. Από την πρώτη λέξη, μας κρατούσε στο χέρι.

Κάννες 2013: Βαλέρια Γκολίνο, γλυκιά σα… «Miele»
Η Βαλέρια Γκολίνο, στην επίσημη πρεμιέρα του «Miele», με την πρωταγωνίστριά της, Τζασμίν Τρίνκα

Αποφάσισε να δοκιμαστεί στη σκηνοθεσία, επειδή διάβασε το μυθιστόρημα της Αντζελα Ντελ Φάμπρο και θέλησε να το κάνει ταινία, να μιλήσει για το θέμα της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», όχι, όπως μας είπε, κατά μέτωπο, για να κάνει κάποιο statement, αλλά πλαγίως, από μια σκοπιά προσωπική, ανθρωποκεντρική.

Η μέρα στις Κάννες είναι – όπως όλες φέτος – βροχερή και της Βαλέρια Γκολίνο της πάει: τα γκριζογάλαζα μάτια της ταιριάζουν με το χρώμα της ημέρας και η πληθωρική της προσωπικότητα τη φωτίζει. Τη θεωρούμε και λίγο «δικιά μας», χάρη στην Ελληνίδα μαμά και τα παιδικά χρόνια στην Αθήνα και από κοντά μάς κερδίζει απρόσμενα: καθώς μιλάει αποδεικνύεται έξυπνη, cool, δυναμική, προσγειωμένη και τρομερά διασκεδαστική!

«Δεν ήταν εύκολο να βρούμε τα χρήματα για την ταινία, αλλά ήταν πιο εύκολο με το μπάτζετ μας, 1,7 εκ. ευρώ, παρά αν είχαμε το διπλάσιο προϋπολογισμό. Υπήρχαν άνθρωποι που ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν την ταινία μου, μια και είμαι γνωστή ως ηθοποιός, αλλά το γεγονός ότι μιλούσα για το θέμα της ευθανασίας αμέσως τους απέτρεπε. Αν ο φίλος μου (ο επιτυχημένος Ιταλός ηθοποιός Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, αλλά και συμπαραγωγός στο «Miele») δεν το είχε παλέψει τόσο πολύ, μαζί και η Βιόλα Πρεστιέρι, δε θα τα είχαμε καταφέρει, αλλά ζητούσαμε λίγα χρήματα από πολλούς ανθρώπους, ώστε να μην μπορεί κανείς να μας επιβάλλει τι θα κάνουμε. Κι έτσι μαζέψαμε το ποσό. Αλλά επειδή εγώ έπρεπε ν’ ασχοληθώ με το σενάριο, το κάστινγκ, τη σκηνοθεσία, ο Ρικάρντο και η Βιόλα με απάλλαξαν από το οικονομικό κομμάτι. Κάνοντας την ταινία, απέκτησα, τελικά και μεγαλύτερη υπομονή με τους παραγωγούς, απ’ ό,τι είχα πριν, ως ηθοποιός! Ναι, για να κάνω την ταινία μου, κοιμήθηκα με τον παραγωγό μου (ζεστό γέλιο)! Και να φανταστείτε, το έκανα για πρώτη φορά στη ζωή μου κι ούτε καν ως ηθοποιός: κοιμήθηκα με τον παραγωγό μου, ως σκηνοθέτης!»

Ολόκληρη η απολαυστική συνέντευξη με τη Βαλέρια Γκολίνο θα δημοσιευτεί στο Flix όταν το «Miele» βγει στις ελληνικές αίθουσες, από τη Strada Films.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Miele» και δείτε το τρέιλερ εδώ.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.