Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Ο Χρυσός Φοίνικας ανήκει στο «La Vie d' Adele»

στα 10

Η λήξη του 66ου φεστιβάλ των Καννών, απέδειξε πως μερικές φορές, οι προβλέψεις έχουν δίκιο. Η ταινία του Αμπντελατιφ Κεσίς, έφυγε με το μεγάλύτερο βραβείο της βραδιάς. Ακριβώς όπως περιμέναμε, από την πρώτη στιγμή που την είδαμε.

Flix Team
Κάννες 2013: Ο Χρυσός Φοίνικας ανήκει στο «La Vie d' Adele»
O Αμπντελατίφ Κεσίς, μεγάλος θριαμβευτής του 66ου Φεστιβάλ Καννών, με τις δύο πρωταγωνιστριές του, ενώ η Ούμα Θέρμαν χειροκροτεί

Μετά από 10 γεμάτες, συναρπαστικές μέρες το 66ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών έριξε την αυλαία του με την τελετή λήξης που περιλαμβάνει την απονομή των βραβείων και την προβολή της ταινίας «Zulu» του Ζερόμ Σαλ..

Ο Στίβεν Σίλμπεργκ παρουσιάζοντας την επιτροπή του, εξήγησε πως αυτές οι δέκα μέρες τους έδωσαν την ευκαιρία να κάνουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο και πως οι επιλογές τους για τα βραβεία προήλθαν κυριολεκτικά από την καρδιά τους.

Και σε μια συμβολική κίνηση μίλησε για την σημασία της Πολιτιστικής Εξαίρεσης, που όπως είπε ελπίζει να συνεχίσει να υπάρχει καθώς είναι κάτι πολύ σημαντικό για την επιβίωση ενός διαφορετικόυ ευρωπαϊκού σινεμά.

Διαβάστε εδώ πώς ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Κριτική Επιτροπή εξήγησε τα βραβεία της, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε

Μερικές από τις εκπλήξεις της βραδιάς; Η ολοκληρωτική απουσία από τα βραβεία του «The Immigrant»του Τζέιμς Γκρέι, αλλά και του «Only Lovers Left Alive». Το βραβείο σκηνοθεσίας στον Αμάτ Εσκαλάντε. Και φυσικά το γεγονός ότι ο Χρυσός Φοίνικας για πρώτη φορά αναγνώρισε όχι μόνο τον σκηνοθέτη της ταινίας «La Vie d' Adele», αλλά και τις δύο πρωταγωνίστριές του Λέα Σεϊντού και Αντέλ Εξαρχόπουλος. Ταυτόχρονα, αυτός εδώ είναι ο πρώτος Χρυσός Φοίνικας που δίνεται ποτέ σε queer ταινία και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο που ο γάμος ομοφύλων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων διεθνώς.

Τα βραβεία του 66ου φεστιβάλ Καννών έχουν ως εξής:

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας

Δύο ειδικές μνείες στα:Whale Valley του Γκούντμουντουρ Αρναρ Γκούντμουντσονκαι 37°4 S του Αντριάνο Βαλέριο.

Χρυσός Φοίνικας: Safe του Μουν Μπιουν -γκον

1

Χρυσή Κάμερα

Ilo Ilo του Αντονι Τσέν / Παρουσιάζουν η Ζίγι Ζανγκ και η Ανιές Βαρντά που εξηγεί το σκεπτικό της επιλογής: «Αντί να επιλέξουμε μια ταινία ‘ορχήστρας’, επιλέξαμε μια ταινία ‘μουσικής δωματίου’. Συγκινηθήκαμε από τους τέσσερις ήρωες μιας οικογενειακής ιστορίας στη Σιγκαπούρη, την οξυδέρκεια του σκηνοθέτη και την παγκόσμια απήχηση του θέματος.»

1

Βραβειο καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας

Μπρους Ντερν για το «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν / Παραλαμβάνει ο Πέιν, μια και Μπρους Ντερν έχει επιστρέψει στην Αμερική κι εκφράζει την υπερηφάνεια του για τη συμμετοχή της ταινίας στο Διαγωνιστικό και για την αφοσίωση που του έδειξε ο πρωταγωνιστής του.

1

Βραβείο καλύτερης γυναικέιας ερμηνείας

Μπερενίς Μπεζό για το «Le Passe» του Ασγκάρ Φαραντί / Παρουσιάζει ο Ορλάντο Μπλουμ. Η Μπεζό μοιάζει ολοφάνερα έκπληκτη. Ευχαριστεί τον Φαραντί: «Σ’ αγαπώ, ό,τι έκανα σ’ αυτήν την ταινία το χρωστάω σε σένα.» Κι επιμένει ν' ανεβάσει τον Φαραντί στη σκηνή, ο οποίος καταχειροκροτείται από την αίθουσα.

1

Βραβείο καλύτερου σεναρίου

Ζία Ζανγκέ για το «A Touch of Sin»

1

Βραβείο της Επιτροπής

«Like Father Like Son» του Χιροκάζου Κόρε Εντα / Παρουσιάζει η πάντα θεαματική Ρόσι ντε Πάλμα, λέγοντας ότι «οι ταινίες είναι σαν τη ζωή. Δεν μπορούμε ν’ αρέσουμε σε όλους, αλλά μπορούμε να γιορτάζουμε τη διαφορετικότητά μας.» Ο Κόρε Εντα ευχαριστεί τη μητέρα και τον πατέρα του και τη γυναίκα του που έκανε τον ίδιο πατέρα και τον ενέπνευσε να κάνει αυτήν την ταινία.

1

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Αματ Εσκαλάντε για το «Heli» / Παρουσιάζει ο Φόρεστ Γουίτακερ. Λέει ο Εσκαλάντε προς την ομάδα του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Δεν το περίμενα, ευχαριστώ τα μέλη της επιτροπής, είστε γενναίοι άνθρωποι!». Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το βραβείο σκηνοθεσία πηγαίνει στο Μεξικό, μετά την περσινή βράβευση του Κάρλος Ρεϊγάδας για το «Post Tenebras Lux».

1

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής

«Inside Llewyn Davis» των Τζόελ και Ιθαν Κοέν / Παρουσιάζει η Κιμ Νόβακ, αγνώριστη στο πρόσωπο αλλά με τη χαρακτηριστική επιβλητική φωνή της: «Πόσο θα ήθελα ο Χιτς και ο Τζίμι Στιούαρτ να ήταν μαζί μας φέτος στο φεστιβάλ, όπου προβλήθηκε η ανασκευασμένη κόπια του ‘Vertigo’. Ο νικητής αυτού εδώ του βραβείου θα γίνει αυτόματα θρύλος του σινεμά. Καλή τύχη!». «Γουάου! Η Κιμ Νόβακ!» θ' αναφωνήσει ο Οσκαρ Αϊζακ μόλις ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο, μια και οι αδελφοί Κοέν έχουν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

1

Χρυσός Φοίνικας

«La Vie d' Adele» του Αμπντελατίφ Κεσίς

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Κεσίς δήλωσε: «Σας ευχαριστώ πολύ. Μας κάνατε πολύ ευτυχισμένους απόψε - κι όχι μόνο εδώ σ' αυτή την αίθουσα. Ευχαριστώ τον Ζιλ Ζακόμπ και τον Τιερί Φρεμό που με κάλεσαν. «Ευχαριστώ τους παραγωγούς μου κι όλη την Wild Bunch για το ομαδικό πνεύμα. Ευχαριστώ όλους όσους μας στηρίξατε με τα κείμενά σας αυτές τις μέρες. Και θα ήθελα να το αφιερώσω στην μνήμη εκείνου που με στήριξε, του Κλοντ Μπερί. Επίσης θα ήθελα να αφιερώσω την ταινία στην υπέροχη νεολαία που γνώρισα γυρίζοντας την ταινία. Αυτά τα παιδιά μου έμαθαν πολλά για την ελευθερία και την συνύπαρξη. Επίσης θα ήθελα να το αφιερώσω σε κάποιους άλλους γενναίους νέους που πήραν μέρος στην επανάσταση στην Τυνησία! Να εκφράζετε τον εαυτό σας και να αγαπάτε ελεύθερα όποιον θέλετε!».

Περισσότερα βραβεία:

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013