Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν

στα 10

Μια ημέρα πριν την επίσημη λήξη του 66ου Φεστιβάλ Καννών, δόθηκαν ήδη τα βραβεία της «Εβδομάδας Κριτικής», του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών» και της «Cinefondation».

Κάννες 2013: Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν
The Selfish Giant

Απομένει μόλις μια ημέρα πριν το 66ο Φεστιβάλ των Καννών ρίξει αυλαία με τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος που θα απονείμει η κριτική επιτροπή με Πρόεδρο τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και εξέχοντα μέλη, ανάμεσα σε άλλους, τη Νικόλ Κίντμαν, τον Ανγκ Λι, τον Τιμ Ρόμπινς, τον Κριστοφ Βαλτς κ.ά.

Οι βραβεύσεις, όμως, ξεκίνησαν ήδη για τα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ, την «Εβδομάδα Κριτικής», το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» και τη «Cinefondation», προκρίνοντας ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν στο φεστιβαλικό κύκλωμα το επόμενο διάστημα και νέους δημιουργούς που βάζουν υποψηφιότητα ως τα ταλέντα του μέλλοντος.

2 Salvo

Εβδομάδα Κριτικής

Το μεγάλο βραβείο της «Εβδομάδας Κριτικής» απονεμήθηκε στο «Salvo» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτζα, ένα μινιμαλιστικό γκανγκστερικό έπος από την Ιταλία, το οποίο κέρδισε και το βραβείο «France 4 Visionary Award».

«Πολλοί άνθρωποι στην Ιταλία προσπαθούν να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, αλλά αυτή η δυνατή φωνή από την Εβδομάδα Κριτικής θα τους αναγκάζει να τα ανοίξουν», δήλωσε ο Πιάτζα κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, αναφερόμενος στην κυριαρχία της Μαφίας στη χώρα.

Ειδική μνεία από την επιτροπή, με πρόδρο τον Μιγκέλ Γκομές του «Tabu» δόθηκε στην αργεντίνικη κωμωδία «Los Duenos» των Αγκουστίν Τοσκάνο και Εζεκιέλ Ραντούσκι

Το βραβείο «Discovery» για μικρού μήκους ταινία που συνοδεύεται από 8.000 ευρώ δόθηκε στο «Come and Play» της Ντάρια Μπέλοβα, ενώ το βραβείο για ταινία μικρού μήκους του Canal+ δόθηκε στο «Pleasure» της Νινια Θίμπεργκ.

Η Ενωση Συγγραφέων, Σκηνοθετών και Συνθετών έδωσε το βραβείο της στο καλύτερο σενάριο που συνοδεύεται από 4.000 ευρώ στο «Le Demantlement» του Σεμπαστιάν Πιλότ.

2 Les Garçons et Guillaume, à table!

Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών

Στο παράλληλο τμήμα του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών, διακρίθηκε με δύο βραβεία (το «Art Cinema Award» που ενισχύει τη διανομή και το βραβείο της SACD που είναι η Ενωση Δημιουργών και Συνθετών της Γαλλίας) το «Les Garçons et Guillaume, à table!» του Γκιγιόμ Γκαλέν που αφηγείται την αλμοδοβαρικών αποχρώσεων ιστορία ενός γιου που η μητέρα του τον μεγάλωσε ως κορίτσι, διασκευή του δικού του θεατρικού one man show που είχε ανεβάσει με τεράστια επιτυχία το 2008.

Το βραβείο του «Label Europa Cinemas» που προωθεί τη διανομή μιας ταινίας στο δίκτυο των Europa Cinemas σε όλη την Ευρώπη κέρδισε μια από τις καλύτερες ταινίες του φετινου Φεστιβάλ, το «The Selfish Giant» της Κλιό Μπαρνάρντ από τη Μ.Βρετανία (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία).

Tα βραβεία του τμήματος για τις μικρούς μήκους ταινίες κέρδισαν το «Gambozions» του Ζοάο Νικολάου και ειδική μνεία στο «About a Month» του Αντρέ Νοβέ Ολιβέιρα.

2 Needle

Cinefondation

Με Πρόεδρο της επιτροπής την Τζέιν Κάμπιον, οι ταινίες που ξεχώρισαν ανάμεσα σε 18 σπουδαστικά φιλμ μικρού μήκους (τα οποία επελέγησαν ανάμεσα σε 1500 συμμετοχές από 277 κινηματογραφικές σχολές απ' όλον τον κόσμο), ήταν οι εξής:

Το «Needle» της Αναχίτα Γκαζβινιζάντεχ από το Art Institue του Σικάγο κέρδισε το πρώτο βραβείο (συνοδεύεται από 15.000 ευρώ) που αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφασίζει να τρυπήσει τα αυτιά της.

Το δεύτερο βραβείο της Cinefondation δόθηκε στο «Waiting for the thaw της Σάρα Χιρτ από τη σχολή INSAS του Βελγίου

Και το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν το «In the Fishbowl» του Τουντόρ Κριστιάν Γιουργίου από τη σχολή UNATC της Ρουμανίας και το «Pandas» του Μάτους Βίζαρ από τη FAMU της Τσεχίας.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.

Tags: cannes 2013