Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2019: Η Τζένιφερ Κεντ αποχωρεί από την κριτική επιτροπή

στα 10

H Αυστραλέζα σκηνοθέτης που πέρσι κέρδισε τις εντυπώσεις με το «The Nightingale» μόλις αποσύρθηκε από τα καθήκοντά της ως μέλος της κριτικής επιτροπής του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Βενετία 2019: Η Τζένιφερ Κεντ αποχωρεί από την κριτική επιτροπή

«Αν ήταν κάποιος φέτος, στο Φεστιβάλ Βενετίας, να δει μόνο μια ταινία, θα έπρεπε να είναι αυτή...» γράφαμε στο Flix πέρσι, όταν το «Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ έκανε την πρεμιέρα του στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Διαβάστε αναλυτικά: την κριτκή του Flix:για το «The Nightingale» της Τζένιφερ Κεντ

H τανία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, καθώς και το βραβειο Ανδρικής Ερμηνείας, και φέτος η Αυστραλέζα σκηνοθέτης αποδέχθηκε την πρόσκληση να είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος.

Jennifer Kent 607

Πριν από λίγες ώρες, δύο μέρες πριν την πρεμιέρα του φεστιβάλ, η Κεντ αποσύρθηκε από τη θέση της επικαλούμενη «σοβαρούς οικογενειακούς λόγους».

Η παραίτησή της όμως κάνει το γύρο της κινηματογραφικής ειδησιογραφίας και για έναν ακόμα λόγο. Η Κεντ έδωσε συνεντεύξεις πριν από λίγες εβδομάδες δηλώνοντας ξεκάθαρα την απογοήτευσή της για το ότι «ανάμεσα στις 21 ταινίες του διαγωνιστικού, μόνο δύο έχουν γυναίκες σκηνοθέτες...»

Jennifer Kent 607 2 H Tζένιφερ Κεντ στα γυρίσματα του Nightingale

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Ηλπιζα ότι φέτος θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο διαγωνιστικό. Πραγματικά το πίστευα. Υπάρχουν πολλές υπέροχες σκηνοθέτες παγκοσμίως που κάνουν εξαιρειτικές ταινίες και πρέπει να τις βλέπουμε, είναι απαραίτητο να τις βλέπουμε στα διεθνή φεστιβάλ. Στα μεγάλα φεστιβάλ. Οι γυναίκες σκηνοθέτες πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεχίσω να γυρίζω ταινίες - όσο δύσκολο κι αν είναι...»

Η δήλωσή της, που έγινε στις αρχές Αυγούστου, ξεσήκωσε μία μεγάλη θύελλα κριτικής στον καλλτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο οποίος απέφυγε να τη σχολιάσει ευθέως. Σε μία συνέντευξή του στο Variety είχε σχολιάσει, ανάμεσα σε άλλα, ότι «δε θα επέλεγε ποτέ μία ταινία για να ανεβάσει το ποσοστό των γυναικών σκηνοθετών».

Δαβάζοντας σήμερα το πρωί την είδηση ότι η Κεντ αποχωρεί από την Κριτική Επιτροπή, κανείς αναρωτιέται αν οι δηλώσεις της προκάλεσαν τριβές.

Διαβάστε περισσότερα: