Φεστιβάλ / Βραβεία

Είναι το «The Painted Bird», η πιο φιλόδοξη ταινία του φετινού φεστιβάλ Βενετίας;

στα 10

Γυρισμενο σε ασπρόμαυρο φιλμ 35mm, με διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες κι ένα διεθνές καστ που περιλαμβάνει τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μπάρι Πέπερ, Ούντο Κίερ και Τζούλιαν Σαντς, μοιάζει με κάτι που πρέπει να δεις.

Είναι το «The Painted Bird», η πιο φιλόδοξη ταινία του φετινού φεστιβάλ Βενετίας;

To «The Painted Bird» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους του πολωνού Βάκλαβ Μαρχούλ και είναι βασισμένη στο στο ομότιτλο βιβλίο του Βάκλαβ Κοζίνσκι (κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), και σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του όπως κι εκείνο «δεν αναφέρεται απλά στο Ολοκαύτωμα μα το μήνυμά του είναι πανανθρώπινο. Είναι για το πως είναι να είσαι «ο άλλος» και η ιστορία του θα λειτουργούσε εξίσου καλά αν ο νεαρός πρωταγωνιστης ήταν ένα αγόρι από την Αφροδίτη που προσγειωνόταν στον Αρη».

Δείτε ακόμη: Βενετία 2019: Αυτές είναι οι 21 ταινίες που διεκδικούν (με αξιώσεις) τον φετινό Χρυσό Λέοντα

the painted bird 607

Ομως η ιστορία του βιβλίου και του φιλμ είναι τοποθετημένη στην κατεχόμενη από τους γερμανούς Ευρώπη. Οι γονείς ενός εξάχρονου αγοριού το στέλνουν να ζήσει με την θεία του στην επαρχία προκειμένου να κρυφτεί και επιβιώσει του ολοκαυτώματος. Οταν όμως η ηλικιωμένη γυναίκα που το φροντίζει θα πεθάνει ο ανιψιός της θα πρέπει να επιβιώσει ολομάναχος σε μια αδυσώπητη εποχή.

the painted bird 607

Γυρισμένη σε φιλμ και σε ασπρόμαυρο με τις εικόνες της να δείχνουν εντυπωσιακές, η ταινία ξεπέρασε ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει κάθε διεθνής συμπαραγωγή που περιλαμβάνει ηθοποιούς από διαφορετικές χώρες εφευρίσκοντας μια καινούργια γλώσσα, τα New Slavic, την οποία μιλούν όλοι στο φιλμ.

the painted bird 607

Το βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1965 όταν ο συγγραφέας του μετοίκησε στην αμερική, είναι τόσο σκληρό και βίαιο όσο φαντάζεστε και υποθέτουμε ότι η ταινία δεν θα απομακρυνθεί σε τόνο από το περιεχόμενό του, εν τούτοις οι πρώτες εικόνες εκτός από την σκληρότητα της ιστορίας δείχνουν να χωρούν και μια σχεδόν λυρική ομορφιά μέσα από την διεύθυνση φωτογραφίας του Βλαντιμίρ Σμούτνι.

the painted bird 607

Δείτε το πρώτο τρέιλερ και δύο teaser πιο κάτω εν αναμονή της προβολής του φιλμ στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ Βενετίας και στη συνέχεια σε αυτό του Τορόντο.




Δείτε επίσης: Το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αποκαλύπτει το πρόγραμμά του