Φεστιβάλ / Βραβεία

H απόφαση του Φεστιβάλ του Τορόντο πως οι μάσκες στις αίθουσες θα είναι «προαιρετικές» προβληματίζει

στα 10

Ηδη δημοσιεύονται οι πρώτες ανησυχίες για την εξέλιξη ενός πολύ σημαντικού φεστιβάλ, που μοιάζει να αγνοεί ότι οι Aμερικανοί επισκέπτες (κι όχι μόνο) δεν έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους.

H απόφαση του Φεστιβάλ του Τορόντο πως οι μάσκες στις αίθουσες θα είναι «προαιρετικές» προβληματίζει

Με την Αμερική να έχει σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ στην μετάδοση του Covid-19, αλλά και στο ποσοστό των θανάτων από τον ιό, ο γειτονικός Καναδάς ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του και ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την κούρσα των βραβείων.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο έχει τα τελευταία χρόνια αποδειχθεί ότι είναι πρόμαχος των Οσκαρ (ειδικά την τελευταία δεκαετία μοιάζει με μια καλοστημένη μηχανή παραγωγής φωτογραφιών αμερικάνων σταρ στο κόκκινο χαλί προς υπενθύμιση των οσκαρικών τους φιλοδοξιών), οπότε το ενδιαφέρον της χολιγουντιανής και παγκόσμιας αγοράς είναι στραμμένο εκεί.

Και μέχρι εδώ καλά. Αλλωστε, η Βενετία άνοιξε το δρόμο για το πώς θα επιστρέψουμε στις φεστιβαλικές αίθουσες και διοργανώσεις (με, μέχρι στιγμής, πολύ θετικά σχόλια για την επαγρύπνηση των διοργανωτών και τους κανόνες ασφαλείας που τηρούνται). Να όμως που το Τορόντο κάνει μία κίνηση που ξαφνιάζει: ανακοινώνει ότι η χρήση μάσκας μέσα στις αίθουσες θα είναι προαιρετική - ρίχνοντας μια ζαριά που δεν ξέρουμε πώς μπορεί να επηρεάσει. Ειδικά, όταν οι κυρίως επισκέπτες του φεστιβάλ θα έρθουν από την προβληματική σε ποσοστά εξάπλωσης Αμερική.

Δείτε ακόμη: «American Utopia»: To Φεστιβάλ του Τορόντο ανοίγει με τον Σπάικ Λι να κινηματογραφεί τον Ντέιβιντ Μπερν

Τι θα γίνει αν ανακοινωθούν κρούσματα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ; Και πόσο αυτό θα πάει πίσω τις διοργανώσεις που έπονται και είχαν κάπως αναθαρρύνει από τα καλά αποτελέσματα της Βενετίας;

Επιπολαιότητα;

Toronto no mask policy 607 1

Toronto no mask policy 607 2

«Δυστυχώς, το φεστιβάλ μπορεί να αποδειχθεί "superspreader event", γράφουν τακτικοί θαμώνες του TIFF στα social. «Μέσα σε κλειστές αίθουσες θεατές χωρίς μάσκες, είναι ένα ρίσκο που κανείς δε θέλει να πάρει αυτή τη στιγμή...»

Από την πλευρά του το Φεστιβάλ ξεκαθαρίζει ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (τα γραφεία, τα lounge, τις συνεντεύξεις Τύπου, τους διαδρόμους και τα φουαγιέ που σχηματίζονται οι ουρές) αλλά μόλις κάτσει κανείς στη προδιαγεγραμμένη θέση του (όπου θεωρείται ότι έχουν κρατηθεί αποστάσεις) θα μπορεί να τη βγάζει.

Η απόφαση πάντως συμβαδίζει και με την πιο χαλαρή αντιμετώπιση που είχαν γενικότερα οι Καναδοί στο θέμα της μάσκας: κανείς δεν φορούσε μέχρι τα μέσα Ιουλίου που επιβλήθηκε με κυβερνητική οδηγία.

Περιμένουμε τις εξελίξεις. Ισως η πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή με viral δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο, να αναγκάσει το Φεστιβάλ να αναιρέσει την απόφασή του.

Διαβάστε επίσης: