Industry

To ελληνικό σινεμά πάει... Μέγαρο!

στα 10

Με τίτλο «Ελληνικό Σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα;» διοργανώνεται την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής ένα συμπόσιο με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων σκηνοθετών και θέμα την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό.

Flix Team
To ελληνικό σινεμά πάει... Μέγαρο!
Σκηνή από τους βραβευμένους στο Φεστιβάλ Βενετίας «Τίτλους Τέλους» του Γιώργου Ζώη.

Ηταν το Σεπτέμβριο του 2012 όταν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου διοργάνωσε μια διημερίδα με θέμα το νέο κύμα του ελληνικού σινεμά με τίτλο «Riding the Greek Wave», ανοίγοντας τη μεγάλη συζήτηση της συνέχειας της άνθισης του ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών του χώρου.

Με το ελληνικό σινεμά να συνεχίζει την έντονη παρουσία του στα διεθνή φεστιβάλ (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πληθώρα ελληνικών ταινιών στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου), μια ακόμη εκδήλωση πάνω στο ίδιο θέμα φιλοδοξεί να συνεχίζει το διάλογο, αυτή τη φορά φέρνοντας στο προσκήνιο τους δημιουργούς.

Οι Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Ηλίας Δημητρίου, Νεριτάν Ζιντζιρία και Ελίνα Ψύκου θα μιλήσουν στο συμπόσιο με τίτλο «Ελληνικό Σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα;» που θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Μαρτίου, με αφορμή όχι τις δικές τους ταινίες αλλά το έργο ενός συναδέλφου τους και θεματικές που ξεκινούν από την «χειροποίητη» υφή της πλειοψηφείας των ελληνικών ταινιών, την αποδόμηση της οικογένειας, τον ερωτισμό, την Αθήνα και φτάνουν μέχρι τις αισθητικές γραμμές, το έντονο στυλιζάρισμα και την αποστασιοποιήμένη κλινική ματιά των νέων δημιουργών.

Πριν τις ομιλίες των νέων δημιουργών θα προβληθεί ένα βίντεο με τα τρέϊλερ των ταινιών τους, ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους, των βραβευμένων Γιώργου Ζώη και Νεριτάν Ζιντζιρία. Στο τέλος των ομιλιών θα ξεκινήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και το κοινό.

Το συμπόσιο που θα ξεκινήσει στις 19.00 την Πέμπτη 7 Μαρτίου, θα συντονίσουν οι κινηματογραφικοί συντάκτες Ευάννα Βενάρδου και Γιάννης Ζουμπουλάκης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17.30.