Φεστιβάλ / Βραβεία

62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβεία softie στην καρδιά, σκληρά απέναντι στο σύστημα

στα 10

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την απονομή των βραβείων του.

Flix Team
62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Βραβεία softie στην καρδιά, σκληρά απέναντι στο σύστημα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κλείνοντας, έτσι, τον κύκλο μιας διοργάνωσης με πρόσημο θετικό στο τεστ του πρώτου Φεστιβάλ με φυσική παρουσία από το Νοέμβριο του 2019. Παρουσιάστρια της τελετής λήξης η καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και ηθοποιός Τζεφ Μοντάνα, μαζί της ο συνεργάτης του Φεστιβάλ, Βασίλης Τερζόπουλος, θριαμβευτές ταινίες από όλον τον κόσμο - και με έντονη ελληνική παρουσία σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα - στην ιδανική αυλαία ενός δεκαημέρου μόνο σινεμά.

Η Τζεφ Μοντάνα μίλησε για τη σημασία που έχει το σινεμά στη ζωή της: «Είμαι από την Κόρινθο, μια μικρή πόλη που δυσκολεύεται με το διαφορετικό και το σινεμά με έκανε να νιώθω ελεύθερη.»

tiff62

tiff62 Ορέστης Ανδρεαδάκης, Ελίζ Ζαλαντό

tiff62 Τζεφ Μοντάνα, Βασίλης Τερζόπουλος

tiff62 Μισέλ Βάλεϊ, Σοφία Κόκκαλη

tiff62 Τζεφ Μοντάνα, Γιώργος Γούσης

tiff62 Δημήτρης Κανελλόπουλος

tiff62 Σοφία Κόκκαλη

tiff62 Αμπιγκέιλ Λομά, Ορφέας Περετζής

Το Flix βρέθηκε στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε ταινίες, έγραψε γι' αυτές και κατέγραψε την αίσθηση της «επιστροφής στο σπίτι». Μείνετε συντονισμένοι εδώ.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Softie

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 62ου ΦεστιβάλΚινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Νανούκ Λέοπολντ (σκηνοθέτις,σεναριογράφος), Ρόλαντ Βάις (σχεδιαστής ήχου), Μισέλ Βάλεϊ (ηθοποιός).

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος (χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ): «Τρυφερούδι» («Softie») του Σαμουέλ Τεΐς (Γαλλία)

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ): «Η Κλάρα Μόνη» της της Νάταλι Άλβαρες (Μεσέν, Σουηδία, Κόστα Ρίκα, Βέλγιο, Γερμανία)

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος (χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ): Στο σκηνοθέτη Λορένζο Βίγας για το «Κουτί» («The Box», Μεξικό, ΗΠΑ)

Βραβείο Σεναρίου: «Προσκυνητές» («Pilgrims») του Λαουρίνας Μπαρέισα (Λιθουανία)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα)

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Αλιοσά Ρενέρ, για την ερμηνεία του στην ταινία «Τρυφερούδι» («Softie») του Σαμιουέλ Τεΐς (Γαλλία)

Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση: Τι Βλέπουμε Οταν Κοιτάμε τον Ουρανό; («What do we Se When We Look at the Sky?) του Αλεξάντερ Κομπερίτζε (Γερμανία, Γεωργία)


ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Small Body

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχήτης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετην πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet theNeighbors, αποτελείται φέτος από τους: Μαρί-Πιερ Μασιά (παραγωγός), ΔάφνηΠατακιά (ηθοποιός) και Μάρτιν Σβαϊγκόφερ (δημοσιογράφος).

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται απόχρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Μικρό Σώμα» («Small Body») της Λάουρα Σάμανι (Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία)

Αυτή η ταινία δρόμου, που πραγματεύεται την αγάπη, τη ζωή, τον θάνατο, αλλά και τηζωή μετά θάνατον, μάς συγκίνησε βαθιά. Ένα αδιανόητο ταξίδι που πραγματοποιεί μιαγυναίκα για να σώσει την ψυχή της κόρης της.

Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται απόχρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες

«Η Ιστορία του Βασιλιά Κάβουρα» («The Tale of the King Crab» των ΑλέσιοΡίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις (Ιταλία, Αργεντινή, Γαλλία)

Μια εκθαμβωτική ταινία, η οποία μας μεταφέρει από έναν γήινο νατουραλισμό σε μιασουρεαλιστική μονομαχία, λίγο πριν το τέλος του κόσμου.

και

«H Βέρα Ονειρεύεται τη Θάλασσα» («Vera Dreams of the Sea») της Καλτρίνα Κρασνίτσι (Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία)

Μια φαινομενικά απλή ιστορία που εξελίσσεται σε ένα πολυεπίπεδο και λεπτεπίλεπτοπορτρέτο μιας θαρραλέας γυναίκας σε εχθρικό περιβάλλον, μέσα από μιακαταπληκτική γυναικεία ερμηνεία.


ΒΡΑΒΕΙA FILM FORWARD

μαγνητικά πεδία

Το νεοσύστατο διαγωνιστικό́ πρόγραμμα παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρώνσκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν νατην αναδιαπραγματευτούν πέρα από́ τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Ηκριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος >> Film Forward αποτελείταιφέτος από τους: Λιλί Ενστάν (καλλιτεχνική διευθύντρια), Ειρήνη Καραγιαννοπούλου(εικαστικός) και Ντάνε Κόμλιγιεν (σκηνοθέτης).

Ο Χρυσός Αλέξανδρος του Διαγωνιστικού Τμήματος Film Forward, που συνοδεύεται από́ χρηματικό́ έπαθλο8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)

Για τη συναρπαστική κινηματογράφηση μιας συνάντησης που καταλήγει αληθινήπεριπέτεια, με έναν τρόπο που αποπνέει ελευθερία και ανθρωπισμό.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία «Η Μέρα Σήμερα» («The Day Today») του Μαξάνς Σταματιάδης (Γαλλία)

Για την απεικόνιση, με έναν ευαίσθητο και μοναδικό τρόπο, της σχέσης μας με τηντεχνολογία, τόσο ως ένα ενδεχόμενο μέλλον όσο και ως ένα ωμό παρόν.

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία «Ανώτερη» («Superior») της Έριν Βασιλόπουλος (ΗΠΑ)

Για την προσωπική και τολμηρή εξερεύνηση των μηχανισμών των κινηματογραφικώνειδών και τη δημιουργία μοναδικών χαρακτήρων.


ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST

τα γράμματα

Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και ταpodcast. Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Podcast συγκροτούν οι:Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (ιδρύτρια & διευθύνουσα σύμβουλος της FRONTSTAGE),Άρης Δημοκίδης (δημοσιογράφος, δημιουργός podcast), Ελισάβετ Χρονοπούλου(σκηνοθέτις, συγγραφέας). Η επιτροπή απένειμε ομόφωνα τα παρακάτω βραβεία:

Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ,απονέμεται στο podcast «Τα Γράμμα που Εχω Διαβάσει για Εκείνη» του Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα)

Εισάγοντας σ’ ένα podcast τεκμηρίωσης την αφηγηματική ένταση της μυθοπλασίαςεπεκτείνει την προσωπική του εμπειρία σε μια ιστορία που αφορά και συγκινεί τονακροατή καταφέρνοντας παράλληλα να σκιαγραφήσει το κοινωνικό και πολιτισμικόπροφίλ μιας εποχής.

Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast «My Suburb» της Καμίλα Μπουσέ (Σουηδία)

Η δημιουργός, μέσω μιας εξαιρετικής σύνθεσης βιωματικών αφηγήσεων, μουσικής καιηχητικών εφέ, αποκαλύπτει την αθέατη ανθρώπινη πλευρά του στοχοποιημένουπροαστίου στο οποίο μεγάλωσε, ανατρέπει τα αρνητικά στερεότυπα που τοσυνοδεύουν και μεταδίδει με μέτρο, ειλικρίνεια και βάθος το συναίσθημά της στονακροατή.


ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ)

silent land

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «Σιωπηρή Γη» («Silent Land») της Αγακ Βοσίνσκα (Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία)

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2019 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)


Βραβείο ΠΕΚΚ

μαγνητικά πεδία

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)

Η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν και αναμετρώνται σκληρά εδώ και κάποιο καιρό, σεμια ούτως ή άλλως σκληρή αρένα. Για τον λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ένωση ΚριτικώνΚινηματογράφου στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια των απανταχού Φεστιβάλ ναμείνουν ζωντανά. Και απονέμει το βραβείο της σε μια ταινία δρόμου, όπου η διαδρομήτης παραλληλίζεται με αυτή της ζωής. Και στο τέλος, η ελπίδα του θαύματος. Πρόκειταιγια τα Μαγνητικά πεδία του Γιώργου Γούση.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

la roya

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτικήεπιτροπή τους​ Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού τηςΒουλής, Κώστα Δήμο, συντονιστή προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Άννα Κοτζιά, υπεύθυνη του Νεανικού Προγράμματος του ΤηλεοπτικούΣταθμού της Βουλής,

απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στηνταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Η Σκουριά» («La Roya») του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα (Κολομβία, Γαλλία)

Η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία πουδιαπραγματεύεται στοχαστικά την αφοσίωση ενός νέου στην προγονική φροντίδα τηςγης σε πείσμα των σειρήνων της εγκατάλειψης, αναδεικνύοντας συγχρόνως μεδεξιοτεχνία την απαράμιλλη ομορφιά ενός απειλούμενου φυσικού τοπίου.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Μαγνητικά Πεδία

Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ,απονέμεται στην ελληνική ταινία που κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής FIPRESCI, στα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)

Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, πουσυνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονέμεται στο ελληνικό πρότζεκτπου διακρίθηκε στα Works in Progress, στο «Silence 6-9» σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή και παραγωγή ΜαρίαςΔρανδάκη, Homemade Films (Ελλάδα)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

μαγνητικά πεδία

Στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό́ ΚέντροΚινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία.

Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ́ σε ταινία Ελληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ήΕλληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που εντάσσεταιστο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι: ΓιώργοςΑγγελόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής, Βένια Βέργου, ΔιευθύντριαHellenic Film Commission, Αθηνά Καλκοπούλου, Διευθύντρια Προώθησης - HellasFilm.

Το βραβείο απονέμεται στην ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)

Το βραβείο απονέμεται ομόφωνα σε έναν σκηνοθέτη με τόση πίστη στον εαυτό τουώστε να εμπιστευτεί τους ηθοποιούς και την ομάδα του προκειμένου να συνθέσουν ένατρυφερό road movie όπου οι αδυναμίες των ηρώων τούς φέρνουν αντιμέτωπους με τηνανάγκη τους για έναν νέο προσανατολισμό στη ζωή τους.

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ́ (Location Award, το οποίο απονέμεται από τη ΔιεύθυνσηHellenic Film Commission του ΕΚΚ) σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενουσκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνειπρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται απότους: Dan Connolly, location manager από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του ΔΣ τουLocation Managers Guild International (LMGI), Βασίλη Ντινόπουλο, location manager,μέλος του LMGI, Βένια Βέργου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission.

Το βραβείο απέσπασε o location manager Μαρίνος Σκλαβουνάκης για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση (Ελλάδα)

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, ο ρόλος του Location Manager στη δημιουργία ταινιώνείναι αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού συνόλου, με μια συλλογική έννοια. Είναιένας ιδιαίτερος κλάδος που περιλαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό αρχικά μιαςδημιουργικής ματιάς, ευαίσθητης στις αδιόρατες λεπτομέρειες και απαιτήσεις τουσεναρίου, και στη συνέχεια της όλης διαδικασίας, των Πρακτικών, Διπλωματικών καιΥπολογιστικών δεξιοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ταινία ως πραγματικότητασε κάποιο location. Με τη συγκεκριμένη ταινία, ΟΛΟΙ νιώσαμε ότι η κατανόηση και ηγνώση που επέδειξε ο Location Manager στο στάδιο του scouting (ρεπεράζ) ανέδειξαντο ελληνικό τοπίο (αν και όχι τα τυπικά γνωστά τουριστικά πανοράματα) ως παρόλααυτά ατμοσφαιρικό, λιτό… ακόμη και επικό. Αυτό που γνωρίζουμε στα λατινικά ως«Genius Loci» ή «το Πνεύμα του Τόπου». Αποκαλύπτοντας τη μελαγχολική Ψυχήαυτής της άγνωστης πλευράς ενός ελληνικού νησιού, ο Location Manager μετέφερεδημιουργικά τον τόνο και το συναισθηματικό τοπίο/υπόβαθρο των χαρακτήρων τηςταινίας. Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι Τοποθεσίες μας μίλησαν και έγιναν ένας ακόμηχαρακτήρας της ταινίας. Αναγνωρίζουμε ότι ο Location Manager κατάλαβε διαισθητικάότι, όπως με κάθε ελλειπτική Οδύσσεια, σημασία έχει το ίδιο το Ταξίδι… όχι οΠροορισμός.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του,θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο τουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία τουελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει ναεπιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειες της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή́ επιτροπή́αξιολόγησης αποτελείται από́ τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Αντωνίου, την παραγωγό ΡέαΑποστολίδη και τον διευθυντή́ φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο.

Το βραβείο απονέμεται εξ ημισείας σε δύο ταινίες που μας αποκαλύπτουν άγνωστουςκόσμους συμπολιτών μας, που ζουν δίπλα μας αλλά τους προσπερνάμε ή και τουςαποφεύγουμε:

Αγια Εμυ

Αγια Εμυ της Αρασέλης Λαιμού (Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ)

Η Αρασέλη Λαιμού στην Αγία Έμυ, με διάφανη ματιά, μας οδηγεί σε ένα κομμάτι τηςελληνικής πραγματικότητας. Η ηρωίδα μεγαλώνει με την αδελφή της στη φιλιππινέζικηκοινότητα του Πειραιά και κινείται ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, σεέναν κόσμο που αν και βρίσκεται δίπλα μας δεν βλέπουμε ή ίσως και να τοναποφεύγουμε. Μια πρωτότυπη, κινηματογραφική ταινία, γυρισμένη με σκηνοθετικήδεινότητα, δύναμη, οξυδερκές, ρεαλιστικό βλέμμα και από την άλλη με συγκινητικήτρυφερότητα και προστατευτική διάθεση για τους πρωταγωνιστές της και τασυναισθήματά τους.

18

18 του Βασίλη Δούβλη (Ελλάδα)

Ο Βασίλης Δούβλης στην ταινία 18 μάς μεταφέρει στην Αθήνα της οικονομικής κρίσηςκαι τις ζωές μιας ομάδας μαθητών λυκείου. Με ένταση και ρεαλισμό, ο σκηνοθέτης μαςπαρασύρει στην καρδιά του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τηςανεξέλεγκτης βίας στα σχολεία καθώς οι ήρωές του γνωρίζουν το αληθινό πρόσωποτου φασισμού και καλούνται να πάρουν θέση. Ένα επίκαιρο, σκληρό αλλά και τρυφερόπορτρέτο των σημερινών δεκαοκτάρηδων αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας.


MERMAID AWARD

Celts

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημουπρογράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο απονέμεταιαπό τριμελή κριτική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν φέτος οι: Οκτάβιαν Νταντσίλα(επιμελητής κινηματογράφου, προγραμματιστής φεστιβάλ), Τζεφ Μοντάνα (καλλιτέχνις,ακτιβίστρια, ηθοποιός) και Ειρήνη Βουγιούκαλου (συνιδρύτρια της εταιρείαςπαραγωγής και post-production Graal).

Το βραβείο Mermaid Award απονέμεται στην ταινία «Κέλτες» («Celts») της Μίλιτσα Τόμοβιτς (Σερβία)

Ειδική μνεία απονέμεται στις ταινίες «Moneyboys» του Σι Μπι Γι (Αυστρία, Γαλλία, Ταϊβάν, Βέλγιο) και «Ιδιωτική Ερημος» («Deserto Particular» του Αλι Μουριτίμπα (Βραζιλία)


ΒΡΑΒΙΟ WIFT GREECE

Αγια Εμυ

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television)απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet theNeighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά καιπαρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι:Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις), Ρέα Βαλντέν (θεωρητικός του κινηματογράφου) καιΈφη Σκρομπόλα (creative producer).

To βραβείο απονέμεται στην ταινία «Αγία Εμυ» της Αρασέλης Λαιμού (Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίαςαπονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στοΦεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Επιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Δρ.Μπέτυ Κακλαμανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιστορία & Θεωρία Κινηματογράφου,Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η φετινή́ πενταμελής επιτροπή́ απαρτίζεταιαπό́ τους Ελένη Σάντολη (πρόεδρος), Γρηγόρη Λαζαρίδη, Δήμητρα Πιέρρου, ΑιμιλίαΤζώτζα, Σοφία Τζώτζα.

καλάβρυτα

Καλύτερη Ταινία: «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου (Ελλάδα)

Αποφασίσαμε να τιμήσουμε μία ταινία η οποία αντλώντας δύναμη από τα ιστορικάγεγονότα και διάφορες πηγές, κατάφερε μέσα από τη μυθοπλασία να «αποκαλύψει» τομέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας, υπό την οπτική μάλιστα του θύτη, ο οποίος αναζητάμέσα του, έστω και την ύστατη στιγμή, το ελάχιστο ψήγμα ανθρωπιάς, καθηλώνονταςκοινό και κριτικούς. Πιστεύουμε πως η «φλόγα» αυτής της ταινίας, είναι αναγκαίο ναδιαδοθεί και εκτός των ορίων της χώρας μας, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό απόόλους, το ξεκάθαρο για εμάς μήνυμά της. Μηδενική ανοχή στον φασισμό.

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου (Κύπρος, Ελλάδα)

Όσον αφορά το ειδικό βραβείο η ματιά μας επικεντρώθηκε σε μια ταινία που μέσα απότην εφηβική οπτική, μας φέρνει αντιμέτωπους με την πανανθρώπινη ανάγκη ναγνωρίσουμε τις ρίζες μας ώστε να νοηματοδοτησουμε την ύπαρξη και τελικά ναεδραιώσουμε τη θέση μας στον κόσμο. Μια ταινία για την οικογένεια, όχι την εξ’αίματος, αυτήν που μας υπαγορεύεται βιολογικά και καλούμαστε να αποδεχτούμεαδιαμαρτύρητα, αλλά για την ουσιαστικότερη έκφρασή της μέσα από μια σε εισαγωγικά«απλή» φιλία. Ειδικότερα, σε μια κοινωνία σαν τη δική μας, αποξενωμένη, εσωστρεφή,με εύθραυστα πλέον οικογενειακά θεμέλια, η ανάγκη του «ανήκειν» που εξερευνά ηταινία, φαντάζει πιο επιτακτική και επίκαιρη από ποτέ. Όχι μόνο για εμάς τους νέους,αλλά για όσους αποζητούν την ψυχική απελευθέρωση.


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Αγέλη Προβάτων

Διεθνές Διαγωνιστικό: «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου (Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία)
Ελληνικής Ταινίας: «Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία)
Διαγωνιστικό Τμήμα - Γνωρίστε τους Γείτονες: «Ο Ανθρωπος με τις Απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία)
Διαγωνιστικό Τμήμα - Film Forward: «Η Μέρα Σήμερα» του Μαξάνς Σταματιάδης (Γαλλία)
Ανοιχτοί Ορίζοντες: [«Ψίθυροι Πολέμου» («Whispers of War) του του Φλόριαν Χόφμαν (Γερμανία)]
Ματιές στα Βαλκάνια**: «Η Βασίλισσα της Κυψέλης» («Hive») της Μπλέρτα Μπασόλι (Κόσοβο, Ελβετία. Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία)


Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία που δόθηκαν στο πλαίσιο της Agora του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης


Διαβάστε ακόμη όσα συνέβησαν στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέρα-μέρα:

Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 1η | «Ναι, τα βγάλαμε πέρα!»
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 2η | Sick, με την καλή έννοια
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 3η | Φέρτε κι άλλο παρελθόν
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 4η | Διανύοντας αποστάσεις
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 5η | Τοπίο στη Ομίχλη
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 6η | Ωρα για θαύματα
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 7η | Μην κόψεις τίποτα!
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 8η | Α man's world
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 9η | Τα σκυλιά αλυχτούν στη Σελήνη
Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Ημέρα 10η | Με... άσπρο πάτο και φαντάσματα


tiff62