Buzz

O Ρόμαν Πολάνσκι ξανά στα πρόθυρα της έκδοσής του στις Η.Π.Α.

στα 10

Για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια, ο Ρόμαν Πολάνσκι απειλείται με έκδοση στις Η.Π.Α., με αίτηση των πολωνικών αρχών.

O Ρόμαν Πολάνσκι ξανά στα πρόθυρα της έκδοσής του στις Η.Π.Α.

Ηταν Οκτώβριος του 2015, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας αρνήθηκε την αίτηση των Η.Π.Α. για την έκδοση του Ρόμαν Πολάνσκι σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό που του αποδόθηκαν το 1977, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία του τελευταίου να γυρίσει στη χώρα του τη νέα του ταινία σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους, μόνο αν δεν θα βρισκόταν συνεχώς υπό την απειλή της έκδοσής του.

Σε μια ιστορία όμως που απ' ότι φαίνεται θα συνοδεύει τον Ρόμαν Πολάνσκι μέχρι και το τέλος της ζωής του, η κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, παρά την υπόσχεση των υπεύθυνων πως το θέμα δεν θα άνοιγε ξανά τουλάχιστον για όσο καιρό ο Πολάνσκι βρισκόταν στη χώρα για τη προετοιμασία και τα γυρίσματα της ταινίας.

Roman Polanski 607 Μετά την απαγγελία των κατηγοριών το 1977

Διαβάστε αναλυτικά: To κορίτσι που καταδίκασε για πάντα τον Ρόμαν Πολάνσκι

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, δήλωσε: «Αποφάσια να καταθέσω έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της μη έκδοσης του κύριου Πολάνσκι στις Η.Π.Α. σε μια κατάσταση όπου κατηγορείται και είναι καταζητούμενος για το... βιασμό ενός παιδιού».

H νέα ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι - που τώρα θα κινδυνεύσει πάλι να μην ολοκληρωθεί - έχει τίτλο «An Officer and a Spy» και ανοίγει ξανά την «Υπόθεση Ντρέιφους», που, ειδικά στην περίπτωση του Πολάνσκι, αποτελεί μια ειρωνική αναφορά στη δική του ιστορία με τις δικαστικές αρχές.

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει τις αναλογίες ανάμεσα στην προσωπική ιστορία του Ρομάν Πολάνσκι και στην καταδίκη του Αλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος καταδικάστηκε το 1894 από το γαλλικό δικαστήριο ως προδότης και στάλθηκε στην εξορία, ενώ ήταν αθώος. Από τις απαρχές του αντισιμητισμού μέχρι μια συναρπαστική δίκη που ενέπλεξε μέχρι και τον Εμίλ Ζολά (ο οποίος δημοσίευσε το διάσημο «Κατηγορώ» του στην εφημερίδα «Αυγή» υπέρ του Ντρέιφους), η ιστορία του Ντρέιφους μοιάζει ιδανική επιλογή για έναν άνθρωπο που συνεχίζει να απασχολεί τις δικαστικές αρχές, παραμένει ανεπιθύμητος στην Αμερική και ίσως εδώ βρίσκει τον καλύτερο τρόπο για να αποδείξει πως τα πράγματα σε αυτή τη ζωή έχουν σίγουρα τουλάχιστον δύο πλευρές.

Διαβάστε ακόμη: Τα e-mails που αθωώνουν τον Ρομάν Πολάνσκι!

Roman Polanski 607 Τον Φεβρουάριο του 2015 στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κρακοβίας

Διαβάστε ακόμη: