Buzz

Ο Ρομάν Πολάνσκι διέφυγε τη σύλληψη στην Πολωνία

στα 10

Πέντε χρόνια μετά τη σύλληψη του στο δρόμο προς το φεστιβάλ της Ζυρίχης, ο Ρομάν Πολάνσκι αντιμετωπίζει ξανά τις αρχές κι ένα νέο ένταλμα συλλήψεως από τις Η.ΠΑ., αυτή τη φορά στην πατρίδα του την Πολωνία.

Ο Ρομάν Πολάνσκι διέφυγε τη σύλληψη στην Πολωνία

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος: ο Ρομάν Πολάνσκι πέρασε από ανάκριση από την Πολωνική Εισαγγελέα, συνεργάστηκε κι αφέθηκε ελεύθερος. Οι πολωνικές αρχές λέγεται ότι εφήρμοζαν νέο ένταλμα συλλήψεως των Η.Π.Α. που ζητούσε την κράτηση του σκηνοθέτη και την αποστολή ου για να δικαστεί στην Καλιφόρνια. Η υπόθεση είναι γνωστή, διαβόητη: ο Πολάνσκι κατηγορείται από το 1978 για βιασμό ανηλίκου, της 13χρονης Σαμάνθα Γκέιμερ. Κι από ό,τι φαίνεται, οι αμερικανοί κατήγοροι δεν έχουν κανένα σκοπό να αφήσουν πίσω ότι διέφυγε από τη χώρα και δε δικάστηκε ποτέ.

Πέντε χρόνια μετά τη σύλληψή του στην Ελβετία, στο δρόμο για να παραλάβει τιμητικό βραβείο στο φεστιβάλ της Ζυρίχης, ο Πολάνσκι συνελήφθη χθες στη Βαρσοβία, που πήγε προσκεκλημένος για τα εγκαίνια του Εβραϊκού μουσείου. Οι ανακριτές της Κρακοβίας που αποστάλθηκε βρήκαν το σκηνοθέτη συνεργάσιμο. «Ο Ρομάν Πολάνσκι συνεργάστηκε με τις αρχές και με όλα τα αιτήματά μας. Μάς έδωσε μία μόνιμη διεύθυνση και για αυτό η εισαγγελία αποφάσισε να μη συνεχίσει την κράτησή του» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Ματίτς Μαρτίνιουκ.

Ταυτόχρονα όμως, οι αρχές της Βαρσοβίας δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της έκδοσής του στις Η.Π.Α. καθώς οι αμερικανικές αρχές επιμένουν και τα εγκλήματά του δεν έχουν παραγραφεί. Κι εκεί αρχίζει και μπλέκει η υπόθεση. Το 2010 που οι Αμερικανοί Εισαγγελείς είχαν ζητήσει κάτι παρόμοιο από τους Πολωνούς ομολόγους τους, οι τελευταίοι είχαν απαντήσει αρνητικά: για την Πολωνία τα αδικήματα του Πολάνσκι έχουν παραγραφεί. Τι άλλαξε λοιπόν; Κανείς δε γνωρίζει.

Προς το παρόν πάντως, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Ο 81χρονος σκηνοθέτης είναι ελεύθερος, όμως οι Η.Π.Α. ζητά από την Πολωνική κυβέρνηση να μην του επιτρέψει να ταξιδέψει, μέχρι να ανανεώσουν το αίτημα έκδοσής του (κάπου εκεί, στη γραφειοκρατία, σκάλωσε η χθεσινή σύλληψη). Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω του Μαρτίνιουκ, είναι ότι «εφόσον δεν έχουμε στα χέρια μας την ανανεωμένη εντολή, ο κύριος Πολάνσκι είναι ελεύθερος να φύγει».

Τι θα γίνει όμως αν προλάβουν οι Αμερικανοί; Θρίλερ.

Λογικά, θα πρέπει να βρίσκεται ήδη πίσω στο Παρίσι όπου σκηνοθετεί στο θέατρο το «The Vampires’ Ball». Αν όχι, κρατάμε την αναπνοή μας.

Διαβάστε περισσότερα για το τι έχει δηλώσει η 49 χρονών σήμερα Σαμάνθα Γκέιμιερ, το τότε 13χρονο θύμα της σεξουαλικής αποπλάνησης εδώ.