Industry

Ο Ρομάν Πολάνσκι έχει δικαστήριο στην Πολωνία την ερχόμενη εβδομάδα

στα 10

Ο Ρομάν Πολάνσκι μάς κρατά σε εγρήγορση, δεκαετίες τώρα, με δυο πράγματα: τις ταινίες του και τη διαμάχη του με τον νόμο. Τον προσεχή καιρό θα μας απασχολήσει και με τα δυο παράλληλα.

Ο Ρομάν Πολάνσκι έχει δικαστήριο στην Πολωνία την ερχόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, έχει οριστεί το νέο δικαστήριο για την υπόθεση του Ρομάν Πολάνσκι - την κατηγορία, από το 1977, βιασμού ανηλίκου - στην Πολωνία. Για να μην μπερδευόμαστε, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πολάνσκι έχασε την έφεση σε δικαστήριο της Καλιφόρνια που θα του επέτρεπε ξανά την είσοδο στην Αμερική και, τώρα, οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει από την πατρίδα του Πολάνσκι, την Πολωνία φυσικά, να τον εκδώσει στις Η.Π.Α. για να δικαστεί εκεί για το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, ο Πολάνσκι θα είχε συλληφθεί στην Πολωνία, εάν η αμερικανική γραφειοκρατεία δεν είχε καθυστερήσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Διαβάστε τα προηγούμενα «επεισόδια» της σύγκρουσης του Ρομάν Πολάνσκι με τον νόμο:

Τι θα γίνει στις 25 Φεβρουαρίου; Καθώς ο Ρόμαν Πολάνσκι, το 1977, δήλωσε ένοχος για την κατηγορία του και, αμέσως, έφυγε κρυφά από την Αμερική, εμποδίζοντας την εκδίκαση της υπόθεσης, οι Η.Π.Α. έχουν τώρα απαγγείλει εκ νέου την κατηγορία και ζητούν από τις Πολωνικές αρχές να επιτρέψουν να δικαστεί ο σκηνοθέτης στην Αμερική. Ο Πολάνσκι, μέσω του δικηγόρου του, έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στο πολωνικό δικαστήριο την ερχόμενη Τετάρτη: «Οπως έχει ήδη δηλώσει, ο κ. Ρόμαν Πολάνσκι θα εμφανιστεί στο δικαστήριο,» είπε ο δικηγόρος στα media, πράγμα που, όχι, δεν ήταν καθόλου δεδομένο! Ο Πολάνσκι, ωστόσο, έχει επισημάνει ότι θα συνεργαστεί με τις πολωνικές αρχές γιατί, όπως δηλώνει, «Εχω εμπιστοσύνη στο νομικό σύστημα της Πολωνίας. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά.»

Εάν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του Πολάνσκι στην Αμερική, στη συνέχεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας θα αποφασίσει εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα υλοποιηθεί ή όχι, άρα η έκβαση της δίκης θα λειτουργήσει περισσότερο ως πρόταση για τον Υπουργό. Παράλληλα, ο 81χρονος σκηνοθέτης που πριν δυο χρόνια παρουσίασε την «Αφροδίτη με τη Γούνα» στο Φεστιβάλ Καννών, ετοιμάζει τώρα τη νέα του ταινία στην Πολωνία, κάτι που έχει, στην ουσία, να συμβεί από το «Μαχαίρι στο Νερό», την πρώτη του μεγάλου μήκους το 1962, αν εξαιρέσουμε ότι η Πολωνία ήταν συμπαραγωγός στο «Πιανίστα».

Διαβάστε ακόμη: