Buzz

O Κώστας Βρεττάκος δεν ήταν μόνο σκηνοθέτης

στα 10

Ο γιος του Νικηφόρου Βρεττάκου, σκηνοθέτης, συγγραφέας και άνθρωπος των τεχνών, πρώην Πρόεδρος και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

O Κώστας Βρεττάκος δεν ήταν μόνο σκηνοθέτης

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τα «Παιδιά της Χελιδόνας», τη μοναδική ταινία μυθοπλασίας που γύρισε το 1988, κερδίζοντας το βραβείο της καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ιστορία ενός δημοσιογράφου (τον υποδυόταν ο Αλέκος Αλεξανδράκης), ο οποίος μαζί με έναν δημοσιογράφος (Πέρης Μιχαηλίδης) προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την ιστορία μιας οικογένειας που διαλύθηκε, εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ακόμη η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Ληναίος.

Ο Κώστας Βρεττάκος γύρισε ακόμη τέσσερα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε όλη του τη φιλμογραφία η οποία σταμάτησε ως σκηνοθέτης το 1987, ως σεναριογράφος το 1994 με το σενάριο του «Υποπτου Πολίτη» του Στέλιου Παυλίδη και ως ηθοποιού το 2010 με τα «Ωπορωφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Τα Παιδιά της Χελιδόνας 607 Η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Ηλίας Λογοθέτης στα «Παιδιά της Χελιδόνας»

Παιδιά Ηλίας Λογοθέτης, Στέλιος Λιονάκης, Βασίλης Διαμαντόπουλος στα «Παιδιά της Χελιδόνας»

Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του Νικηφόρου Βρεττάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος.

Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών. Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την "Επιθεώρηση Τέχνης" ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο «Ανάριθμα». Παράλληλα με τα χρόνια που ασχολήθηκε με το σινεμά, η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Τρία Φύλλα». Από το 1990 εγκατέλειψε πάλι τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως ειδικός σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989), σε συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006).

Το βιβλίο του «Ασκήσεις Περιέργειας» (εκδ. Ποταμός, 2016), τιμήθηκε το 2016 με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Τα Παιδιά της Χελιδόνας: