Φεστιβάλ / Βραβεία

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι προβλέψεις του Flix για τις κινηματογραφικές κατηγορίες

στα 10

Πόσες σφαίρες θα πάρει ο Σάσα Μπάρον Κόεν; Από ποιον απειλείται η σίγουρη μεταθανάτια νίκη του Τσάντγουικ Μπόουζμαν; Πόσο #notsowhite θα είναι οι φετινές Χρυσές Σφαίρες; Διαβάστε αναλυτικά.

Flix Team
Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι προβλέψεις του Flix για τις κινηματογραφικές κατηγορίες
(εικονογράφηση από το The Ringer)

Λίγες μόνο ώρες πριν την 78η απονομή των Χρυσών Σφαιρών, κάνουμε τις τελικές προβλέψεις σε μια χρονιά απρόβλεπτη όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και του κινήματος #BlackLivesMatter, της αλλαγής του Προέδρου των ΗΠΑ και της διάτρητης Ενωσης των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ που επιμένουν στο glamour κόντρα στην εποχή.

Διαβάστε ακόμη: Το (διαχρονικό) παρασκήνιο πίσω από τις όχι και τόσο Χρυσές Σφαίρες

Οι υποψηφιότητες στις κινηματογραφικές κατηγορίες αντανακλούν κομμάτι των ταινιών της χρονιάς, αν και οι απουσίες είναι ηχηρές και δεν εννοεί κανείς μόνο τα κινηματογραφικά στούντιο που χάνουν έδαφος μπροστά στη δημοφιλία των πλατφορμών που άλλοτε το Χόλιγουντ κρατούσε δέκα μέτρα τουλάχιστνο από το κόκκινο χαλί των βραβείων του.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τους υποψήφιους σε κάθε κατηγορία και τα πιο σίγουρα στοιχήματα για τους νικητές. Εδώ θα βρείτε τις προβλέψεις μας για τις τηλεοπτικές κατηγορίες.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


nomadland 607

Καλύτερη Ταινία - Δράμα

Οι υποψήφιες ταινίες είναι το «Nomadland», το «Mank», το «Η Δίκη των 7 του Σικάγου», το «Promising Young Woman» και το «Τhe Father».

Η μάχη στην κατηγορία θα δοθεί ανάμεσα στο «Nomadland» και τη «Δίκη των 7 του Σικάγου» με την ταινία του Ααρον Σόρκιν να αποδεικνύεται πιο ανθεκτική σε όλα τα γούστα - ειδικά μιας ένωσης τόσο ασθενικής άποψης όσο αυτή των Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ.

Borat subsequent moviefilm 607

Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Οι υποψήφιες ταινίες είναι το «Borat Subsequent Moviefilm», το «The Prom», το «Hamilton», το «Palm Springs» και το «Music».

Τρομερά αδύναμη κατηγορία (με μοναδική εξαίρεση το υποτιμημένο γενικά από τα βραβεία μέχρι και σήεμρα «Palm Springs). Ανοιχτός δρόμος δηλαδή για θρίαμβο του «Borat Subsequent Moviefilm» που αναμένεται να σαρώσει στην εν λόγω κατηγορία και να πάρει μαζί και τους δύο ρόλους που ορίζουν και το κέντρο της επιτυχίας του.

Ma rainys 607

Α' Ανδρικός Ρόλος σε Δράμα

Υποψήφιοι είναι ο Ριζ Αχμεντ (στη δεύτερη υποψηφιότητά του για Χρυσή Σφαίρα) για το «Sound of Metal», ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν στην πρώτη του υποψηφιότητα για το «Ma Rainey's Black Bottom», ο Γκάρι Ολντμαν (δύο υποψηφιότητες, μια νίκη το 2018 για το «The Darkest Hour») για το «Mank», ο Αντονι Χόπκινς (οκτώ φορές υποψήφιος, τιμημένος μόνο με το Cecil B. DeMille βραβείο το 2006) για το «The Father» και ο Ταχάρ Ραχίμ (στην πρώτη του υποψηφιότητα) για τον «Μαυριτανό».

Ολα τα στοιχήματα στον Τσάντγουικ Μπόουζμαν που δεν μπορεί να χάσει αυτή τη Χρυσή Σφαίρα (ούτε το λίγους μήνες μετά Οσκαρ) με τίποτα.

Ma rainey Viola 607

Α' Γυναικείος Ρόλος σε Δράμα

Οι υποψήφιες είναι οι Βαϊόλα Ντέιβις (έξι φορές υποψήφιες, νικήτρια μια φορά το 2017 για το «Fences») για το «Ma Rainey’s Black Bottom», η Βανέσα Κίρμπι στην πρώτη της υποψήφιότητα στα «Θραύσματα μιας Γυναίκας», η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (οκτώ φορές υποψήφιες, δύο νίκες το 1994 με το τιμητικό βραβείο για το καστ του «Short Cuts» και το 2018 για το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri») για το «Nomadland», η Κάρεϊ Μάλιγκαν στη δεύτερη υποψηφιότητά της για το «Promising Young Woman» και η Αντρα Ντέι (με δύο υποψηφιότητες φέτος στην ερμηνεία και το τραγούδι) για το «The United States vs. Billie Holiday».

Οχι προφανής κατηγορία, με την Βαϊόλα Ντέιβις να απειλεί την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ σε μια σύγκρουση γιγάντων. Αν γίνει έκπληξη θα γίνει από την Κάρεϊ Μάλιγκαν.

Borat 2

Α' Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Υποψήφιοι είναι ο Σάσα Μπάρον Κόεν (τέσσερις φορές υποψήφιος, νικητής το 2007 για το «Borat») στο «Borat Subsequent Moviefilm», ο Λιν Μανουέλ Μιράντα (τρεις φορές υποψήφιος) για το «Hamilton», ο Τζέιμς Κόρντεν στην πρώτη του υποψηφιότητα για το «The Prom», ο Αντι Σάμπεργκ (δύο φορές υποψήφιος, μια νικητής το 2014 για το «Brooklyn Nine-Nine») για το «Palm Springs και ο Ντεβ Πατέλ (δύο φορές υποψήφιος) για το «O Διαφορετικός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ».

Η φόρα του «Borat Subsequent Moviefilm» στην κατηγορία κωμωδία δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Κανείς από τους παραπάνω (εκτός ίσως από τον Αντι Σάμπεργκ) δεν ήταν καλύτερος (και πιο αποτελεσματικός) φέτος από τον Σάσα Μπαρόν Κοέν.

maria bakalova

Α' Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία ή Μιουζικαλ

Οι υποψήφιες είναι η Μαρία Μπακάλοβα, στην πρώτη της υποψηφιότητα για το «Borat Subsequent Moviefilm», η Μισέλ Φάιφερ (οκτώ φορές υποψήφια, νικήτρια το 1990 για το «The Fabulous Baker Boys) για το «French Exit», η Ανια Τέιλορ-Τζόι (δεύτερη υποψηφιότητα φέτος, η άλλη είναι στην τηλεόραση για το «The Queen's Gambit») για το «Emma.», η Κέιτ Χάντσον (δύο φορές υποψήφια) για το «Music» και η Ρόζαμουντ Πάικ (τρίτη φορά υποψήφια) για το «I Care A Lot».

Αν δεν κερδίσει εδώ η Μαρία Μπακάλοβα, θα είναι η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία της χρονιάς. Η αναβάθμισή του ρόλου της σε Α' Γυναικείο, δίνει ωστόσο σαφές σήμα στο δρόμο προς τα Οσκαρ που είναι και αυτός που ενδιαφέρει πραγματικά.

Judas and the Black Messiah 607

Β' Ανδρικός Ρόλος

Οι υποψήφιοι είναι ο Τζάρεντ Λέτο (δύο φορές υποψήφιος, μια φορά νικητής για το «Dallas Buyers Club» το 2014) για το «The Little Things», ο Μπιλ Μάρεϊ (έξι φορές υποψήφιος, μια φορά νικητής για το «Lost in Translation» το 2003) για το «On the Rocks», ο Λέσλι Οντομ Τζούνιορ (δύο υποψήφιότητες φέτος) για το «One Night in Miami», ο Ντάνιελ Καλούγια (δύο φορές υποψήφιος) για το «Judas and the Black Messiah» και ο Σάσα Μπαρόν Κοέν (τέσσερις φορές υποψήφιος, νικητής το 2007 για το «Borat») για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου».

Οσοι ξέρουν κάτι περισσότερο στοιχηματίζουν στον Τζάρεντ Λέτο για το «The Little Things» του Τζον Λι Χάνκοκ. Οσοι είναι σίγουροι πως φέτος είναι η χρονιά του Σάσα Μπαρόν Κοέν θα ήθελαν να τον δουν να δικαιώνεται στο δραματικό ρόλο (που έτσι κι αλλιώς ξεχωρίζει) στη «Δίκη των 7 του Σικάγο».

Amanda Seyfrid

Β' Γυναικείος Ρόλος

Οι υποψήφιες είναι η Αμάντα Σέιφριντ για το «Mank» στην πρώτη της υποψηφιότητα, η Τζόντι Φόστερ (οκτώ φορές υποψήφια με δύο νίκες το 1988 για τους «Κατηγορούμενους» και το 1991 για τη «Σιωπή των Αμνών», συν ένα τιμητικό Cecil B. DeMille το 2013) για τον «Μαυριτανό», η Χελένα Ζέγκελ στην πρώτη της υποψηφιότητα για το «News of the World», η Γκλεν Κλόουζ (δέκατη πέμπτη υποψηφιότητα, τρεις νίκες το 2005 για το «The Lion in Winter», το 2008 για το «Damages», το 2019 για το «The Wife) για το «Hillbilly Elegy» και η Ολίβια Κόλμαν για το «The Father» (πέντε υποψηφιότητες, τρεις νίκες στο «The Night Manager» το 2017, στο «The Favourite» το 2019 στο «The Crown» το 2020).

Η Αμάντα Σέιφριντ υπήρξε φαβορί πολύ πριν ξεκινήσουν οι όποιες βραβεύσεις, στη διαδρομή το άστρο της άρχισε να τρεμοσβήνει, αλλά οι Χρυσές Σφαίρες δεν αποκλείεται να την τιμήσουν. Αντίπαλοί της είναι το ζευγάρι Γκλεν Κλόουζ-Ολίβια Κόλμαν που όταν συναντήθηκαν στα Οσκαρ, η ζυγαριά έγειρε προς την Κόλμαν. Εδώ μάλλον δεν θα ισχύσει το ίδιο, με την Κλόουζ να έχει το προβάδισμα.

Aaron Sorkin 607

Καλύτερο Σενάριο

Οι υποψήφιοι είναι ο Τζακ Φίντσερ για το «Mank», ο Ααρον Σόρκιν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου», η Κλόι Ζάο για το «Nomadland», η Εμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman» και ο Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father».

Σίγουρος νικητής ο Ααρον Σόρκιν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου».

nomadland 607

Καλύτερος Σκηνοθέτης

Οι υποψήφιοι είναι η Κλόι Ζάο για το «Nomadland» στην πρώτη της υποψηφιότητα, ο Ντέιβιντ Φίντσερ για το «Mank» (με 4 υποψηφιότητες και 1 νίκη το 2010 για το «The Social Network»), ο Ααρον Σόρκιν για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου» (με οκτώ υποψηφιότητες και δύο νίκες για το «The Social Network» και το «Steve Jobs» στην κατηγορία του σεναρίου), η Εμεραλντ Φένελ, στην πρώτη της υποψηφιότητα για το «The Promising Young Woman» και η Ρετζίνα Κινγκ (με τέσσερις υποψηφιότητες και μια νίκη ως ηθοποιός για το «If Beale Street Could Talk») για το «One Night in Miami».

Η Χρυσή Σφαίρα ανήκει στην Κλόι Ζάο για το «Nomadland» - η πιο πολυβραβευμένη της χρονιάς στην κατηγορία της σκηνοθεσίας από όλες τις κριτικές ενώσεις και όλα τα βραβεία που προηγήθηκαν. Αντίπαλός της ο Ααρον Σόρκιν που ικανοποιεί (με τον καλύτερο τρόπο - να το πούμε) τους πιο παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Χρυσών Σφαριών.

speak now

Καλύτερο Τραγούδι

Τα υποψήφια τραγούδια είναι τα «Fight for You» από το «Judas and the Black Messiah», το «Hear my Voice» από τη «Δίκη των 7 του Σικάγου», το «Io si» από το «The Life Ahead», το «Speak Now» από το «One Night in Miami» και το «Tigress & Tweed» από το «The United States vs. Billie Holiday».

Οι Χρυσές Σφαίρες έχουν στο παρελθόν αγνοήσει το «Let it Go» από το «Frozen» ή το «Remember Me» από το «Coco», οπότε ενώ το φαβορί εδώ μοιάζει να είναι το «Speak Now» από το «One Night in Miami», κανείς δεν αποκλείει ότι το νικητήριο τραγούδι θα είναι το «Io Si» από την ταινία του Εντοάρντο Πόντι γραμμένο από την Ντάιαν Γουόρεν αν και μιλάει... ιταλικά.

soul 607

Καλύτερη Μουσική

Οι υποψήφιότητες είναι το «Mank» σε μουσική των Τρεντ Ρέζνορ και Ατικους Ρος, το «Midnight Sky» σε μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά, το «News of the World» σε μουσική του Χανς Τσίμερ, το «Soul» σε μουσική των Τρεντ Ρέζνορ και Ατικους Ρος και Τζον Μπατίστ και το «Tenet» σε μουσική του Λούντβιχ Γκόρανσον.

Δύο φαβορί, οι ίδιοι συνθέτες. Το δίδυμο των Ατικους Ρος και Τρεντ Ρέζνορ για το «Mank» και οι ίδιοι (συν την προσθήκη του Τζον Μπατίστ) για το «Soul». Το δεύτερο μοιάζει πιο σίγουρο.

soul 607

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Οι υποψήφιες ταινίες είναι το «The Croods: A New Age», το «Onward», το «Over the Moon», το «Wolfwalkers» και το «Soul».

Κανείς από τους ψηφοφόρους δεν θα βάλει τον εαυτό του σε σκέψεις. Το «Soul» μοιάζει να έχει ήδη κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα.

minari 607

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Οι υποψήφιες ταινίες είναι το «Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ (Δανία), το «La Llorona» του Χάιρο Μπουσταμάντε (Γουατεμάλα), το «The Life Ahead» του Εντοάρντο Πόντι (Ιταλία), το «Minari» του Λι Αϊζακ Τσανγκ (Νότια Κορέα) και το «Two of Us» του Φίλιπο Μενεγκέτι (Γαλλία).

Το «Minari» δεν χάνει τη Σφαίρα με τίποτα, ειδικά μετά τον αποκλεισμό του, ως αμερικάνικη ταινία, από τα κυρίως βραβεία στην κατηγορία του δράματος. Από την άλλη τόσο το «Another Round» του Τόμας Βίντερμπεργκ όσο και το συγκινητικό «The LIfe Ahead» με τη Σοφία Λόρεν μπορεί να μοιάζει πιο ιδανικό στα μάτια των ψηφοφόρων.

Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου 2021, με παρουσιάστριες τις Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ. Η μετάδοση της 78ης Τελετής Απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα γίνει στην Ελλάδα ζωντανά την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 02:00 τα ξημερώματα από το NovastarsHD, ενώ την επόμενη ημέρα (Δευτέρα 1η Μαρτίου) θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους στις 21:30 το Pre-Show και στις 22:00 η τελετή από το Novacinema1HD.


Oscars 2021 | Χρυσές Σφαίρες, σωματεία, λίστες, βραβεία, προγνωστικά. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς