Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1943, είναι κατά βάση γνωστή για τις Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία που για λόγους που μπορεί κανείς να αναζητήσει στη μακρά (και γεμάτη από μικρά ή μεγαλύτερα σκάνδαλα) ιστορία της Ενωσης κατάφεραν να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα και glamour και να θεωρούνται ένας από τους προπομπούς των Οσκαρ.
Για όσους ξέρουν βέβαια, οι Χρυσές Σφαίρες δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μιας πολύ μικρής ομάδας «ανταποκριτών» (οι περισσότεροι από αυτούς όχι εν ενεργεία δημοσιογράφοι) και ως βραβεία δεν φέρουν τίποτα από την όποια εγκυρότητα κουβαλάει η απόφαση μιας Ακαδημίας όπως είναι τα Οσκαρ. Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ δεν διαθέτει καν τα χαρακτηριστικά μιας Ενωσης Κριτικών, αφού είναι γνωστό πως η σύνθεσή της παραμένει σχεδόν από την ίδρυσή της προβληματική.
Από απονομή των Χρυσών Σφαιρών στα 60s στο Ambassador Hotel του Λος Αντζελες
Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ στα 60s
Η Τζούντι Γκάρλαντ με τον Μάρλον Μπράντο στα βραβεία το 1955
Σε πρόσφατο δημοσίευμα των Los Angeles Times όπου το κεντρικό θέμα είναι ποια είναι τα μέλη της Ενωσης, επανέρχονται παραδείγματα που προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία: Αμερικάνοι που εκπροσωπούν χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα, μια κοσμική κυρία από την Πολωνία «που στο Facebook της αναφέρεται ως "η πρώτη Πολωνή κυρία του Χόλιγουντ"», μια ηθοποιός από την Κίνα που έπαιζε μάλιστα και στο «Crazy Rich Asians» του 2018. Ιστορίες από μέλη ή από όσους έχουν ερευνήσει το ιστορικό της Ενωσης, αναφέρουν μέλη που πουλούσαν τα εισιτήριά τους για επιφανή προοσκαρικά εvents (και πέρασαν πειθαρχικό γι' αυτό), το περασμένο της ηλικίας των περισσοτέρων από τα μέλη της Ενωσης και την πλήρη έλλειψη μαύρων μελών - όπου και για πολλούς οφείλεται η πλήρης απουσία φέτος (την χρονιά του #BlackLivesMatter) ταινιών όπως το «Da 5 Bloods» ή το «Ma Rainey's Black Bottom» από τις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων.
Η εξήγηση πίσω από την παράξενη αυτή σύνθεση είναι πως η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, σύμφωνα με όσους την κατηγορούν, είναι ότι προτιμάει να αποτελείται από ανθρώπους που δεν γράφουν κριτική ή δεν έρχονται σε σύγκρουση για πολιτικούς ή όποιους άλλους λόγους με τα συμφέροντα του Χόλιγουντ, έτσι ώστε να παραμένει συνεχώς μια Ενωση αγαπητή στους σταρς και τους παράγοντες των στούντιο με αποκλειστικό μέλημά της τη διατήρηση του glamour και τα προνόμια (ταξίδια, προσκλήσεις κλπ) των μελών της. Ο αντίλογος καταρρίπτει όλα τα παραπάνω επιχειρήματα, στηρίζοντας την ιστορικότητα της Ενωσης, την τιμή που περιβάλλει τα γηραιά μέλη της, αλλά και την ελευθερία που δίνεται στα μέλη της να ορίζουν μόνοι τους τις πηγές των εισοδημάτων τους.
Ανίτα Εκμπεργκ, 1956
Ντάστιν Χόφμαν, 1968
Ο Χένρι με την Τζέιν Φόντα το 1979
Ταυτόχρονα με τη (διαρκή) αμφισβήτηση της εγκυρότητας των βραβείων των Χρυσών Σφαιρών, οι Los Angeles Times αφιερώνουν ένα χορταστικό ρεπορτάζ που ξεκίνησε με αφορμή τις κατηγορίες μιας εκ των μελών, της Νορβηγίδας δημοσιογράφου Κίερστι Φλαα που κατηγόρησε την Ενωση ως διεφθαρμένη και πως λειτουργεί ως καρτέλ, συνεισφέροντας με ανάρμοστο τρόπο στα έσοδα των μελών της.
Μέσα στο 2020, 2 εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν ανάμεσα στα (μόλις) 87 μέλη της Ενωσης, μέσω αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές, ταξίδια κλπ. Στην ίδια κατηγορία καταγγελιών, εντάσσεται και το «σκάνδαλο» με τις φετινές υποψηφιότητες που επικεντρώνεται στην επιλογή του «Emily in Paris», αφήνοντας έξω από τις υποψηφιότητες σειρές όπως το «I May Destroy You». Σύμφωνα με το άρθρο στους Los Angeles Times, τουλάχιστον 30 μέλη της Ενωσης ταξίδεψαν μέχρι τη Γαλλία για να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα του «Emily in Paris».
Εκπρόσωποι της Ενωσης επιμένουν πως η διανομή των χρημάτων ανάμεσα στα μέλη γίνεται με νόμιμο τρόπο, όπως σε όλους τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ενώ ακόμη και αυτοί που πιστεύουν πως όντως η Ενωση πρέπει να ξεκινήσει αργά ή γρήγορα μια ολική επανεκκίνηση, πριν καταρρεύσει κάτω από το βάρος της σχεδόν αβάσιμης ύπαρξής της, είναι σίγουροι πως αυτό δεν θα συμβεί από τέτοιες κατηγορίες, αλλά από μια εξωτερική δύναμη που θα έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα συνολικά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μέχρι σήμερα συστήματα όπως αυτό της προοσκαρικής περιόδου στο Χόλιγουντ.
Ισως η φετινή πανδημία και το σοκ που έχουν υποστεί οι ιθύνοντες με απανωτές ακυρώσεις events εκατομμυρίων δολαρίων να είναι η αρχή.
Η Μέριλιν Μονρό στα 60s
Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου 2021, με παρουσιάστριες τις Τίνα Φέι και Εϊμι Πόλερ. Η μετάδοση της 78ης Τελετής Απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα γίνει στην Ελλάδα ζωντανά την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 02:00 τα ξημερώματα από το NovastarsHD, ενώ την επόμενη ημέρα (Δευτέρα 1η Μαρτίου) θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους στις 21:30 το Pre-Show και στις 22:00 η τελετή από το Novacinema1HD