147 ταινίες υποβλήθηκαν με σκοπό να να διεκδικήσουν μια θέση στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην 86η Απονομή των φετινών Οσκαρ. Από αυτές, μόλις 15 μπήκαν ήδη στην τελική λίστα που θα οδηγήσει στην τελική πεντάδα που θα ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου μαζί με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες.
Ολα τα φαβορί βρίσκονται μέσα, με τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν και στην τελική πεντάδα να κρατούν δικαιωματικά το «Act of Killing» των Τζόσουα Οπενχάιμερ και Κριστίν Σιν (το οποίο βρίσκεται ήδη σε λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς), το «Ιστορίες της Ζωής Μας» της Σάρα Πόλεϊ, το «Blackfish» της Γκαμπριέλα Καουπερθγέιτ, το «The Square» της Γιεχάμ Νουχάιμ και το «Tim's Vermeer» του Τέλερ.
Αν και όχι παράλογο, από την 15άδα απουσιάζει το «The Unknown Known» του Ερολ Μόρις, κυρίως λόγω της σκληρής κριτικής του απέναντι στην κυβέρνηση. Απουσιάζουν, όμως ακόμη και το «After Tiller» των Μάρθα Σέιν και Λάνα Γουίλσον (που το ψήφισε στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2013 ο Τζον Γουότερς)., αλλά και το «With Casting By» του Τομ Ντόναχιου που υπήρξε ο επίσημος μοχλός των casting directors του Χόλιγουντ ώστε να θεσμοθετηθεί μια κατηγορία για τον κλάδο τους.
Αυτά είναι τα 15 ντοκιμαντέρ από τα οποία θα προκύψει η πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ:
The Act of Killing των Τζόσουα Οπενχάιμερ και Κρίστιν Σιν
Oταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1965, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων προάχθηκαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου σε μια από τις σκοτεινές και αιματηρές σελίδες της ιστορίας της χώρας. Το «Act of Killing» δεν είναι μόνο η ιστορία των αποτρόπαιων αυτών πράξεων με αφηγητές τους ίδιους, αλλά και η ανατριχιαστική αναπαράσταση τους σαν να επρόκειτο για σκηνές από τις αγαπημένες τους ταινίες. Βραβείο Κοινού και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, διακρίσεις σε δεκάδες φεστιβάλ και ελληνική πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Act of Killing»)
The Armstrong Lie του Αλεξ Γκίμπνεϊ
Το 2009 ο Αλεξ Γκίμπνεϊ ξεκίνησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη επιστροφή - μετά από αποχή τεσσάρων χρόνων - του Λανς Αρμστρονγκ στην ποδηλασία. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του ντόπινγκ που κόστισε στον Αρμστρονγκ τη συμμετοχή του στο Tour de France και τους τίτλους του, ο ίδιος ζήτησε από τον Γκίμπνεϊ να τον κινηματογραφήσει καθώς ο ίδιος ξεκαθαρίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του. Επίσημη συμμετοχή στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Armstrong Lie»)
Blackfish της Γκαμπριέλα Καουπερθγουέιτ
H τραγική ιστορία της φονικής φάλαινας Titikum, η οποία υπήρξε υπεύθυνη για το θάνατο τριών ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της φυλάκιση της σε θεματικό θαλάσσιο πάρκο και μια ολόκληρη διαλεκτική γύρω από τις συνέπειες της αιχμαλωσίας έξυπνων ζώων. Eπίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Blackfish»)
The Crash Reel της Λούσι Γουόκερ
Η αληθινή ιστορία του snowboarder Κέβιν Πιρς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προπόνησης για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 τραυματίστηκε στο εγκέφαλο. Με τη βοήθεια της οικογένειάς του κατάφερε να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη του ζωή αλλά όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο άθλημα του, κανείς δεν ήταν σύμφωνος με την γεμάτη κινδύνους απόφασή του. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Cutie and the Boxer του Ζάκαρι Χάινζερλινγκ
Ο χαοτικός σαραντάχρονος γάμος ανάμεσα στον νεο-ντανταϊστή ζωγράφιο Ούσιο Σινοχάρα και της συζύγου του, Νορίκο. Στην προσπάθειά της να παίξει το ρόλο της βοηθού στον δεσποτικό άντρα της, η Νορίκο βρίσκει την δική της ταυτότητα και μαζί με το σύζυγό της δημιουργούν το πορτρέτο ενός γάμου - έργου μοντέρνας τέχνης. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Dirty Wars του Ρίτσαρντ Ρόουλι
Βασισμένο στο βιβλίο «Dirty Wars: The World Is a Battlefield» του Τζέρεμι Σκάχιλ, το «Dirty Wars» ακολουθεί τον ίδιο τον δημοσιογράφο/συγγραφέα στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Υεμένη και τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες υπάρχει στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ προκειμένου να διαλευκάνει τα εγκλήματα εναντίον απλών πολιτών και μυστηριώδεις εν λευκώ δολοφονίες. Βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
First Cousin Once Removed του Αλαν Μπέρλινερ
Ο Αλαν Μπέρλινερ σκιαγραφεί το πορτέτο του μακρινού του ξαδέρφου, φίλου και πρώην μέντορα Εντουιν Χόνιγκ, ενός δημοφιλούς ποιητή, μεταφραστή, κριτικού λογοτεχνίας και πανεπιστημιακού λέκτορα ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Αλτζχάιμερ. Επίσημη πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.
God Loves Uganda του Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς
Για περισσότερα από 100 χρόνια, Δυτικές Χριστιανικές Εκκλησίες στέλνουν ιεραποστόλους στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ του Γουίλιαμς καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες ιεραποστολές έχουν σταματήσει το κοινωνικό τους έργο και λειτουργούν υπέρ μιας κεκαλυμμένη αποικιοκρατίας μέσα από τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες: έναν Αμερικάνο ιεραπόστολο, τον πιο ομοφοβικό ευαγγελιστή της Ουγκάντα και έναν ιερέα και ακτιβιστή υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη χώρα. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Life According to Sam των Σον Φάιν και Αντρεα Νιξ Φάιν
O αγώνας μιας οικογένειας να σώσουν το μοναχογιό τους από μια σπάνια και θανάσιμη αρρώστια πρόωρης γήρανσης. Εντεκα χρόνια έρευνας, οδήγησαν τους γιατρούς γονείς του Σαμ στην ανακάλυψη μιας πειραματικής μεθόδου θεραπείας ακριβώς στα 13 χρόνια του Σαμ, την ηλικία δηλαδή όπου κανονικά θα είχε πεθάνει από την αρρώστια του. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Pussy Riot: A Punk Prayer των Μάικλ Λέρνερ και Μαξίμ Ποζντορόβκιν
Η πολύκροτη δικαστική υπόθεση της Ρωσικής Κυβέρνησης κατά των μελών του συγκροτήματος των Pussy Riots, με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από τις οικογένειες τους, αλλά όχι και με τις ίδιες. Ειδικό βραβείο στο τμήμα World Documentary στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
The Square της Γιεχάν Νουχαίμ
Η συνεχιζόμενη επανάσταση στην Αίγυπτο, από το ξεκίνημά της το 2011 στην πλατεία Ταχρίρ. Βραβείο Κοινού στο τμήμα World Cinema του Φεστιβάλ του Σάντανς και Βραβείο Κοινού στο τμήμα ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.
Stories We Tell της Σάρα Πόλεϊ
Πρόκειται για την ιστορία της οικογένειάς της Σάρα Πόλεϊ με αφετηρία τη μητέρα της και γύρω από εκείνη ένα γαϊτανάκι συντρόφων ανάμεσα στους οποίους η σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τον πραγματικό της πατέρα. Ενα κουβάρι που ξετυλίγεται παράλληλα με τα γυρίσματα και κάνει ακόμη και τον θεατή να νιώθει μέλος αυτής της οικογένειας, αυτής της ιστορίας. Επίσημη συμμετοχή στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, στο 39ο Φεστιβάλ του Τελιουράιντ και στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Stories we Tell»)
Tim’s Vermeer του Τέλερ
H προσπάθεια του εφευρέτη Τιμ Τζένισον να ερευνήσει σε βάθος τις ζωγραφικές τεχνικές του Γιοχάνες Βερμίρ, ως πρώτα δείγματα της σύγχρονης οπτικοακουστικής εμπειρίας. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.
20 Feet from Stardom του Μόργκαν Νέβιλ
Η άγνωστη ιστορία των αφανών δεύτερων φωνών της μουσικής βιομηχανίας της Αμερικής, μέσα από συνεντεύξεις των ίδιων, αλλά και διάσημων καλλιτεχνών που επιβεβαιώνουν τη μέγιστη σημασία τους. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
Which Way Is the Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington του Σεμπάστιαν Γιούνγκερ
Το έργο του θρυλικού φωτορεπόρτερ Τιμ Χέθερινγκτον, ο οποίος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στη Λιβύη το 2011 μέσα από τις φωτογραφίες, τα κείμενα και το υλικό που είχε κινηματογράφήσει από τα ταξίδια του σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον πλανήτη.
Διαβάστε ακόμη:
- Oscars 2014: Οσα λένε τα κορίτσια μεταξύ τους...
- Oscars 2014: 19 ταινίες κινουμένων σχεδιών για μια θέση στην πεντάδα
- Oscars 2014: δείτε το βίντεο με τα outsiders!
- Oscars 2014: ποια από τις 10 αυτές κυρίες θα κερδίσει φέτος Οσκαρ;
- 76 χώρες μπαίνουν στην κούρσα του ξενόγλωσσου Οσκαρ
- Οσκαρ 2014: Δέκα μικρού μήκους στην λίστα για το βραβείο
- Making a Scene: Ο Γιάνους Καμίνσκι σκηνοθετεί τα φαβορί και τα outsider των φετινών Οσκαρ