Buzz

I like to win… Πρώτο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ «The Armstrong Lie» για τον Λανς Αρμστρονγκ

στα 10

Εκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας και από τότε διανύει τη διαδρομή της αποκαθήλωσης του πρωταθλητή ποδηλασίας Λανς Αρμστρονγκ: το ντοκιμαντέρ «The Armstrong Lie» του Αλεξ Γκίμπνεϊ έχει τρέιλερ.

I like to win… Πρώτο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ «The Armstrong Lie» για τον Λανς Αρμστρονγκ

Το ντοκιμαντέρ «The Armstrong Lie» του Αλεξ Γκίμπνεϊ, είναι μια από εκείνες τις ταινίες που, χωρίς σκληρότητα, χωρίς εμπάθεια, αποδεικνύει την απλότητα της κινηματογραφικής αλήθειας: πολλές φορές, για να πετύχεις τις σημαντικότερες αποκαλύψεις, αρκεί να μπορέσεις ν’ ακούσεις, χωρίς να μιλάς.

Ο Αλεξ Γκίμπνεϊ, βραβευμένος με Οσκαρ το 2008 για το «Taxi to the Dark Side», στήνει την κάμερά του απέναντι στον ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ, διερευνώντας στο «The Armstrong Lie» τις συμβάσεις που κάνουν εφικτή την επιβίωση ενός ινδάλματος.

«Στην πραγματικότητα γύρισα δύο ταινίες», λέει ο Γκίμπνεϊ για τη διαδικασία παραγωγής του ντοκιμαντέρ του. «Μία που δε θα βγει ποτέ κι αυτήν προβάλλεται πια στο κοινό. Στην πρώτη ταινία ο Αρμστρονγκ μου έλεγε ψέματα, αλλά ακόμα δεν το ήξερα στη διάρκεια του γυρίσματος. Ισως είμαι αφελής, αλλά όχι χαζός. Γνώριζα τις φήμες για τη χρήση αναβολικών, αλλά πίστευα στο στόρι της θριαμβευτικής επανόδου. Μετά τις δημόσιες αποκαλύψεις, ένιωσα πραγματική οργή για το μέγεθος του ψέματος. Μου έκανε κι εμένα εντύπωση, αλλά ο Αρμστρονγκ δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια δεύτερη ταινία. Αναγνώρισα ότι ένιωθε μια διάσταση ηρωισμού, αλλά δε δέχτηκα να παρουσιαστεί στο φιλμ μου ως θύμα. Το ψέμα του Αρμστρονγκ φτάνει πολύ πιο μακριά από το ζήτημα του ντόπινγκ των αθλητών. Σκεφτείτε μόνο όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους ασθενείς, στους οποίους έδωσε ελπίδα με την εικόνα της ζωής του. Κι από την άλλη, ένας μύθος μπορεί να αποφέρει πολλά χρήματα. Είναι μια ιστορία ισχύος, δύναμης. Φέτος το Tour de France γιόρτασε τα 100ά του γενέθλια. Ολοι οι παλαιότεροι νικητές βρίσκονταν εκεί. Εκτός από τον Αρμστρονγκ. Εκείνος πληρώνει και για όλους τους υπόλοιπους.»

«Μ’ αρέσει να κερδίζω, αλλά ακόμα περισσότερο από αυτό, δεν αντέχω την ιδέα της ήττας,» λέει ο Λανς Αρμοστρονγκ στην αρχή του τρέιλερ του «The Armstrong Lie» που μπορείτε να δείτε παρακάτω. Το ντοκιμαντέρ θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις αρχές Νοεμβρίου – για την Ελλάδα, να ελπίζουμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης;

Παράλληλα, μακριά από το ντοκιμαντέρ, δύο είναι οι ταινίες μυθοπλασίας που ετοιμάζονται με ήρωα τον Λανς Αρμστρονγκ: μία από τον Στίβεν Φρίαρς με πρωταγωνιστή στο ρόλο του πρωταθλητή τον Μπεν Φόστερ (διαβάστε περισσότερα εδώ) και μία από τον Τζέι Ρόουτς με τον Μπράντλεϊ Κούπερ στη σέλα.