Buzz

Ακαδημία ακούς; O Γούντι Αλεν και η ζωτική σημασία του κάστινγκ

στα 10

Σε μία από τις σπάνιες φορές που ο Γούντι Αλεν παίρνει δημόσια θέση πάνω σε ένα θέμα της βιομηχανίας, γράφει μια επιστολή στο The Hollywood Reporter, εξαίροντας τη σημασία του κάστινγκ την ίδια ώρα που ένα ντοκιμαντέρ προσπαθεί να πείσει την Ακαδημία να καθιερώσει ένα Οσκαρ για τους τόσα χρόνια αγνοημένους casting directors.

Ακαδημία ακούς; O Γούντι Αλεν και η ζωτική σημασία του κάστινγκ
Ο Γούντι Αλεν με την Κέιτ Μπλάνσετ και τον Αλεκ Μπόλντγουιν στα γυρίσματα της «Θλιμμένης Τζάσμιν»

Ti θα ήταν οι ταινίες του Γούντι Αλεν χωρίς το πλήθος των ηθοποιών που συγκεντρώνει για κάθε μία από αυτές; Και ποιος κάνει τη δύσκολη δουλειά όταν ο ίδιος παραδέχεται πως το κάστινγκ μιας ταινίας είναι το πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο;

Σε δημόσια επιστολή που έστειλε στο The Hollywood Reporter ο Γούντι Αλεν, ακριβώς τη στιγμή που η «Θλιμμένη Τζάσμιν» οδεύει στα Οσκαρ, αποτίει φόρο τιμής στην Τζούλιετ Τέιλορ, την υπεύθυνη κάστινγκ με την οποία συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξει το αίτημα των casting directors να αναγνωριστούν επιτέλους από την Αμερικανική Ακαδημία με ένα βραβείο Οσκαρ για το Καλύτερο Κάστινγκ της χρονιάς.

Το αίτημα των casting directors έρχεται να ενισχύσει το «With Casting By», το ντοκιμαντέρ του Τομ Ντόναχιου που έκανε την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο και βγαίνει αυτές τις μέρες στην Αμερική και το οποίο αποτιμά την ανεκτίμητη συμβολή διάσημων casting directors που μέσα στα χρόνια υπήρξαν υπεύθυνοι για αυτό που σήμερα ονομάζουμε ιστορία του αμερικανικού σινεμά.

Ο Γούντι Αλεν φυσικά, λέει τα ίδια, αλλά με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο:

«Στην περίπτωσή μου σίγουρα, ο υπεύθυνος του κάστινγκ παίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία της ταινίας. Η ιστορία μου έχει αποδείξει πως οι ταινίες μου είναι γεμάτες από υπέροχες ερμηνείες από άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς που δεν είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου και που μου τους σύστησε η συνεργάτης μου, Τζούλιετ Τέιλορ και η οποία σε πολλές περιπτώσεις με πίεσε ερχόμενη σε αντίθεση με τις αναστολές μου. Ανθρωποι όπως ο Τζεφ Ντάνιελς, η Πατρίσια Κλάρκσον και άλλοι, ήταν ηθοποιοί που δεν γνώριζα. Πολλές ανακαλύψεις και καριέρες ξεκίνησαν από την ενέργεια και την διορατικότητα της υπεύθυνης κάστινγκ των ταινιών μου. Οχι μόνο χρησιμοποιήσα την Μέριλ Στριπ για έναν μικρό ρόλο στο "Μανχάταν", όταν ήταν ακόμη σχετικά άγνωση, αλλά η casting director μου βοήθησε να ξεκινήσουν τις καριέρες του η Μάριελ Χέμινγκγουεϊ και η Ντάιαν Γουιστ, μια θεατρική ηθοποιός τελείως άγνωστη σε μένα. Είμαι πολύ δύσκολος στο κάστινγκ, γιατί η όλη διαδικασία με κάνει να βαριέμαι και να ντρέπομαι. Αν εξαρτιόταν μόνο από μένα θα χρησιμοποιούσα τους ίδιους ανθρώπους σε όλες μου τις ταινίες, ακόμη κι αν δεν ταίριαζαν στους ρόλους. Παρά την αντίδρασή μου, η Τζούλιετ με ανάγκασε να γνωρίσω και να δω τη δουλειά πολλών νέων ανθρώπων και να τους προσλάβω ακριβώς και μόνο επειδή εκείνη το πρότεινε. Επειδή οι ταινίες μου δεν βασίζονται στα ειδικά εφέ, αλλά στα ανθρώπινα όντα, το κατάλληλο κάστινγκ είναι απολύτως απαραίτητο. Χρωστάων μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ταινιών μου στην ενδελεχή διαδικασία του κάστινγκ που αν εξαρτιόταν από μένα δεν θα συνέβαινε ποτέ. Θέλω επίσης να προσθέσω, ως ανέκδοτο, πως παρόλη την ισχυρή πεποίθησή μου πως θα δεν θα μπορούσα ποτέ να πείσω προσωπικότητες όπως τον Σάουλ Μπέλοου, τον Μάρσαλ ΜακΛούαν και τη Σούζαν Σόνταγκ και άλλους να δουλέψουν στις ταινίες μου, η αυτοπεποίθηση και η επιμονή της υπεύθυνη κάστινγκ με την οποία συνεργάζομαι τόσα χρόνια αποδείχθηκε ακριβής και κατέληξα να τους έχω στις ταινίες μου.

Ειλικρινά, Γούντι Αλεν»

Για την ιστορία η Τζούλιετ Τέιλορ είναι αυτή τη στιγμή ένας μύθος του κάστινγκ στην βιομηχανία, έχοντας στο ενεργητικό της παραπάνω από ογδόντα ταινίες (τριάντα από αυτές είναι με τον Γούντι Αλεν), ανάμεσά τους τη «Λίστα του Σίντλερ», τις «Επικίνδυνες Σχέσεις», τον «Ταξιτζή», το «Δίκτυο» και τον «Εξορκιστή». Εχει κερδίσει ΕΜΜΥ για το κάστινγκ του «Angels in America» του ΗΒΟ και από το 1978 δουλεύει ανεξάρτητα.

Διαβάστε ακόμη: