Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2014: 19 ταινίες κινουμένων σχεδιών για μια θέση στην πεντάδα

στα 10

Ολοκληρώθηκε η υποβολή των ταινιών που θα διεκδικήσουν μια θέση στην κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Oscars 2014: 19 ταινίες κινουμένων σχεδιών για μια θέση στην πεντάδα
Σκηνή από το «The Wind Rises» του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Σύμφωνα με τους κανόνες των Οσκαρ, αν οι υποβληθείσες ταινίες κινουμένων σχεδίων ξεπερνούν τις 16, η κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων περιλαμβάνει πέντε υποψηφιότητες. Και αυτό ακριβώς αναμένεται να συμβεί φέτος, αφού οι ταινίες που έχουν υποβληθεί είναι 19 στον αριθμό, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς ακόμη αν κάποια από αυτές αποκλειστεί, όπως έγινε το 2011, όταν τα «Στρουμφάκια» αποκλείστηκαν επειδή δεν περιείχαν αρκετό animation.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν υποβληθεί φέτος βρίσκουμε το αριστουργηματικό «The Wind Rises» του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ο οποίος είχε κερδίσει το Οσκαρ το 2010 με το «Spirited Away», αλλά και όλες τις μεγάλες επιτυχίες κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, όπως το «Frozen» της Disney, το «Monsters University» της Pixar, το «The Croods» της DreamWorks, το «Βρεχει Κεφτέδες 2» της Sony, το «Εγώ ο Απαισιότατος 2» της Universal, αλλά και το «Ernest and Celestine», το μεγάλο outsider της λίστας και το υπέροχο stop-motion από την Ισπανία «O Apóstolo».

Οι ταινίες θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή για να διασφαλισθεί το γεγονός πως τηρούν τους όρους της Ακαδημίας και στις 16 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι πέντε υποψήφιες ταινίες για την κατηγορία, μαζί με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες των φετινών 86ων Οσκαρ.

2 Σκηνή από το «O Apóstolo» του Φερνάρντο Κορτίθο

Οι 19 ταινίες που θα διεκδικήσουν μια θέση στην πεντάδα του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων είναι:

Μια σίγουρη πεντάδα θα περιλάμβανε σίγουρα το «The Wind Rises», το «Monsters University» το «The Croods», το «Despicable Me 2» και κάποιο outsider εκτός Αμερικής, αν και η ψήφος των μελών της Ακαδημίας παραμένει απρόβλεπτη και όχι πάντα προσανατολισμένη στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη: