Ενα μικρό σαλιγκάρι περνά τις μέρες του στον κήπο, όπως έχει ορίσει η φύση: αργά. Λατρεύει όμως την ταχύτητα, παρακολουθεί τους αγώνες αυτοκινήτων κι ονειρεύεται να μπορέσει μια μέρα κι αυτός να κερδίσει ένα κύπελλο! Ενα ατύχημα θα φέρει το όνειρό του απρόσμενα κοντά. Ο μικρός Τίτο θα καταπιεί χημικά που θα τον κάνουν… Τούρμπο και θα του δώσουν την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του γρηγορότερου ραλίστα.

Από την Dreamworks έρχεται μια αλλιώτικη περιπέτεια, και πάλι με ήρωες από το ζωικό βασίλειο, κομμένη και ραμμένη αποκλειστικά για το κοινό μικρής ηλικίας. Το πιο ενδιαφέρον και πετυχημένο στοιχείο του φιλμ είναι ότι συνδυάζει το πολύχρωμο 3D με πλάνα τραβηγμένα από την οπτική του θεατή, ιδιαίτερα κοντινά στην οικεία εικόνα του gaming, πετυχαίνοντας μια διασκεδαστική προσομοίωση της δυνατότητας του «παίκτη», ή του «ραλίστα», να συμμετάσχει πραγματικά στις περιπέτειες του Τούρμπο.

Από την άλλη, όσο χαριτωμένος είναι ο Τούρμπο και οι υπόλοιποι σαλιγκαροφίλοι του, το μήνυμα της ταινίας είναι ελαφρώς αμφίβολο: ο ήρωας θα τα καταφέρει στη ζωή, μόνο αν απαρνηθεί τη φύση του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και… ντοπαριστεί μέχρι τ’ αυτιά; Σύμφωνοι, μια καθαρά παιδική ταινία δεν είναι το δόκιμο έδαφος για υπαρξιακή συζήτηση, αλλά ταυτόχρονα το τι εντύπωση για τη ζωή δημιουργείται από μια ταινία στο παιδικό μυαλό έχει κι ένα βάρος ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία ή έμπνευση, με μια ομάδα συμπαθητικών ηρώων που περικυκλώνουν με τρυφερότητα τον Τούρμπο και με μια ιστορία που κυλά γρήγορα στην πίστα, οι μικροί θεατές θα έχουν τουλάχιστον τη χαρά, για μιάμιση ώρα, να κρατήσουν στα χέρια τους το πολυπόθητο τιμόνι μιας κεφάτης διαδρομής.