Οι Κρουντς διηγούνται την ιστορία της πρώτης μοντέρνας οικογένειας του κόσμου, που εκτυλίσσεται σε μιαν άγνωστη μέχρι σήμερα εποχή, την Κρουντάκιο Περίοδο – μια εποχή που η Μητέρα Φύση έκανε διάφορα πειράματα, με αποτέλεσμα ο πλανήτης μας να είναι γεμάτος από μια απίστευτα αλλόκοτη χλωρίδα και πανίδα. Σ’ αυτόν ακριβώς τον κωμικά επικίνδυνο κόσμο, για την οικογένεια Κρουντς αρχίζει η περιπέτεια της αναζήτησης ενός καινούργιου σπιτικού, όταν η σπηλιά της καταστρέφεται. Σαν να μην είναι αρκετά δύσκολη η επιβίωση για κάποιον που έχει χάσει τη φόρμα του, ο πατριάρχης Γκρουγκ σύντομα έρχεται αντιμέτωπος με έναν νεαρό και γυμνασμένο νομάδα, τον Γκάι, που ερωτεύεται την έφηβη κόρη του Γκρουγκ, την Ιπ.

Φαίνεται ότι οι οικογενειακοί δεσμοί και τα προβλήματα που σέρνουν μαζί τους, είναι ίδιοι κι απαράλλαχτοι σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας! Οι Κρουντς θα μπορούσαν να είναι ιταλοαμερικάνοι από το Τζέρσεϊ, ή μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια: η πεθερά είναι αφόρητη, ο μπαμπάς είναι συντηρητικός και macho προστάτης, η μαμά είναι συγκαταβατική και ειρηνευτική δύναμη, ο γιος είναι αχαΐρευτος και η κόρη επαναστάτρια. Τι κι αν οι Κρουντ είναι άνθρωποι των σπηλαίων που βρίσκονται, ξαφνικά, χωρίς σπηλιά σ’ έναν άγνωστο κόσμο γεμάτο πλουμιστά απειλητικά πλάσματα και οργιώδη φυτά; Συσπειρωμένοι θα προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα, αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην παράδοση και το καινούριο, στο σκοτάδι της σπηλιάς και το λαμπερό ήλιο που καίει.

Μάλλον αυτή η οικειότητα είναι που κάνει τους ήρωες της ταινίας τόσο συμπαθείς, γιατί κατά τα άλλα δεν κρύβουν ξεχωριστά χαρίσματα, ούτε καν ο μοντέρνος, new age (και όχι stone age) Γκάι, ο νεαρός που θα γοητεύσει την κόρη, την Ιπ και θα την παρασύρει στην παραζάλη του πρώτου έρωτα. Η κοινοτυπία τους μεταφέρεται στην οθόνη με καλόκαρδη κωμικότητα, χτυπώντας στο θεατή ευπρόσδεκτα καμπανάκια αυτοσαρκασμού.

Ταυτόχρονα, το εικαστικό μέρος της ταινίας (σε 3D ή και όχι), αναπαριστά μια παλαιολιθική Γη τόσο πολύχρωμη κι εκρηκτική, με τόσο εμπνευσμένα σχεδιασμένα ζώα, πουλιά, δέντρα και λουλούδια, ακόμα και εναλλακτικά κατοικίδια σκυλάκια, που το ταξίδι των Κρουντς μοιάζει περισσότερο με τριπάκι!

Διασκεδαστική στην αθωότητά της, γρήγορη στην εξέλιξή της παρά τον… ποδαρόδρομο των ηρώων της, διαχρονική στους προβληματισμούς της, τολμηρή στη διαφορετικότητα που υποστηρίζει και γεμάτη θησαυρούς στις εικόνες της, η νέα δημιουργία της DreamWorks μπορεί να μην έχει την πρωτοτυπία των καλών δειγμάτων μιας Pixar, αλλά είναι απολαυστική, για… όλα τα μέλη της οικογένειας!