Buzz

No More Shall We Part: Tο Flix στο στήσιμο της έκθεσης του Στέφανου Ρόκου

στα 10

Το Flix βρέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και στο στήσιμο της έκθεσης «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later». Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες και διαβάστε τι μάς είπε ο καλλιτέχνης, αλλά και οι επιμελητές και συντονιστές του πρότζεκτ.

No More Shall We Part: Tο Flix στο στήσιμο της έκθεσης του Στέφανου Ρόκου

Λίγο πριν την μεγάλη πρεμιέρα της έκθεσης «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη, ο Στέφανος Ρόκος κάλεσε το Flix για μια αποκλειστική πρώτη: παρακολουθήσαμε το στήσιμο της έκθεσης και πήραμε μία πρώτη γεύση από τα έργα του καλλιτέχνη, εμπνευσμένα από τα τραγούδια του ομότιτλου άλμπουμ του Νικ Κέιβ.

Διαβάστε κι αυτό: No More Shall We Part: Ο Στέφανος Ρόκος ζωγραφίζει σινεμά

Cave Rokos exhibition 607 2

Η έκθεση είναι οργανωμένη όπως και το άλμπουμ. Σε μια αίθουσα στο 2ο όροφο του μουσείου, διαμορφωμένη αφαιρετικά κι έντονα (με μία κιουμπρική γεωμετρία) ξεκινάς από το «As I Sat Sadly by Her Side» και περιηγείσαι με τη σειρά στα 14 έργα - εμπνευσμένα από τα 12 τραγούδια του δίσκου και τα 2 b-sides (τα πιο σκοτεινά και συγκλονιστικά «Grief Came Riding» και «Bless His Ever Loving Heart»)

Το σκεπτικό της έκθεσης είναι να προσφέρει μία επιβλητική οπτικοακουστική εμπειρία. Οπότε, στον τοίχο απέναντι από κάθε έργο, υπάρχουν τυπωμένοι με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας οι στίχοι του τραγουδιού, ενώ αισθητήρας ενεργοποιεί μία εφαρμογή στο κινητό σου για να το ακούς όσο απολαμβάνεις τις καλειδοσκοπικές λεπτομέρειες της ερμηνείας του Ρόκου πάνω στο κομμάτι.

Cave Rokos exhibition 607 4

«Ο Στέφανος δεν οπτικοποίησε απλώς τα τραγούδια του Κέιβ. Ο Κέιβ ήταν η μούσα, αλλά ο Στέφανος κάνει κάτι εντελώς δικό του. Γιατί οι στίχοι και οι μελωδίες του Κέιβ πέρασαν από το προσωπικό του φίλτρο και τα έργα του είναι μία δική του ερμηνεία, μία δική του γέννα. Αποτυπώνουν πώς επηρέασαν τον ίδιο κι ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο...» - Σταύρος Καβαλλάρης, επιμελητής της έκθεσης

Cave Rokos exhibition 607 9

Cave Rokos exhibition 607 19

«Σχεδιάζοντας την έκθεση, εφόσον είχα πριν δει τα έργα κι ακούσει τα τραγούδια του άλμπουμ, προσπάθησα να υπονοήσω την αίσθηση ενός ναού, ώστε να αποτυπώσω το συναίσθημα που μου προκάλεσαν» μάς εξηγεί η Ναταλία Μπούρα, συντονίστρια κι αρχιτέκτονας του χώρου.

«Αν το όραμα που "στοίχειωσε" τον Στέφανο τόσα χρόνια μπορέσαμε να το αποδώσουμε, να το μεταφέρουμε και να το επικοινωνήσουμε, μέσα από μια απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το πήγαμε ένα βήμα παρακάτω...» πρόσθεσε και η Ράνια Γεωργιάδου, κινητήρια δύναμη του πρότζεκτ.

Ο Στέφανος Ρόκος εξομολογείται: «Ανυπομονώ να μοιραστώ με τον κόσμο που θα επισκεφθεί την έκθεση, την προσωπική μου ματιά σε ένα κλασικό άλμπουμ, το οποίο όπως κι εμένα, έχει επηρεάσει και εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ωραίο συναίσθημα. Σας περιμένω στα εγκαίνια της έκθεσης αυτήν την Τετάρτη και είμαι έτοιμος για συζητήσεις και αναλύσεις της κάθε λεπτομέρειας....»

Cave Rokos exhibition 607 13

Cave Rokos exhibition 607 14

«Μετά από τρία εμμονικά και μοναχικά χρόνια δουλεύοντας καθημερινά την δική μου οπτικοποιημένη ερμηνεία του άλμπουμ "No More Shall We Part" των Nick Cave & The Bad Seeds, βλέπω τα έργα που δημιουργήθηκαν να βγαίνουν για πρώτη φορά από το εργαστήριό μου» - Στέφανος Ρόκος

Cave Rokos exhibition 607 10

Διαβάστε ακόμη:

Απολαύστε μερικές αποκλειστικές φωτογραφίες από το στήσιμο της έκθεσης και δείτε πώς γίνεται η εκτύπωση των στίχων στον τοίχο με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας (από τους «Tind» - Μανώλη και Χρύσανθο Αγγελάκη).

Cave Rokos exhibition 607 20

Cave Rokos exhibition 607 11

Cave Rokos exhibition 607 16

Cave Rokos exhibition 607 21

Cave Rokos exhibition 607 22

Cave Rokos exhibition 607 23

Cave Rokos exhibition 607 24

Cave Rokos exhibition 607 25

Cave Rokos exhibition 607 26

Cave Rokos exhibition 607 27

Cave Rokos exhibition 607 28

Cave Rokos exhibition 607 29

Cave Rokos exhibition 607 30

Cave Rokos exhibition 607 31


Η έκθεση Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later, του Στέφανου Ρόκου, θα εγκαινιαστεί στις 3 Απριλίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς
Την ίδια μέρα, 3 Απριλίου, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που την αποτυπώνει
Παρακολουθείτε, βήμα-βήμα, την εξέλιξη του project στο website Stefanos Rokos / No More Shall We Part και στα social media του Στέφανου Ρόκου, στο facebook και στο instagram.

Το FLIX.gr θα βρίσκεται δίπλα, σε όλη τη διαδρομή, για να σας ενημερώνει για τις ειδικές δράσεις και τις εκπλήξεις που θα συνοδεύουν την έκθεση. Από σήμερα ως τις 3 Απριλίου, no more shall we part...