Ο Στέφανος Ρόκος εμπνεύστηκε από το «No More Shall We Part», το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Nick Cave & The Bad Seeds το 2001 και που ερμήνευσε με το δικό του συναίσθημα και τη δική του, λεπτομερή, αναλυτική, συναρπαστική ζωγραφική. Αυτή η έμπνευση αποδίδεται, τώρα, σε μια έκθεση και μια ειδική έκδοση και μια σειρά από events που θα τις περιστοιχίσουν. Η έκθεση «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later» έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη στις 3 Απριλίου 2019 και, την ίδια μέρα, κυκλοφορεί η ξεχωριστή έκδοση με τα έργα και κείμενα που τα συνοδεύουν/ερμηνεύουν.
Το σινεμά είναι, για μας, ταυτόσημο με την τέχνη του Στέφανου Ρόκου: όχι μόνο επειδή ο ίδιος είναι λάτρης του και συχνά τον συναντάμε στην αίθουσα, αλλά κι επειδή οι ταινίες έχουν αποτυπωθεί, εντονότερα ή πιο διακριτικά, σε τόσους δικούς του πίνακες. Ετσι, λίγο πριν περιπλανηθούμε στο σύμπαν της νέας του έκθεσης, Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later, ζητήσαμε από τον Στέφανο Ρόκο να μοιραστεί μαζί μας τα «καρέ» που έχει, εκείνος, παγιδεύσει στον καμβά. Το αποτέλεσμα είναι 15 κινηματογραφικές στιγμές κι ένα spoiler! Δείτε και διαβάστε παρακάτω.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Στέφανος Ρόκος υπόσχεται: «No More Shall We Part»
- No More Shall We Part: Η Ρηνιώ Δραγασάκη και η Αρασέλη Λαιμού μοιράζονται εικόνες από το making of της έκθεσης του Στέφανου Ρόκου
Σε αρκετά ζωγραφικά μου έργα υπάρχουν σαφείς ή καλά κρυμμένες κινηματογραφικές αναφορές, τις περισσότερες φορές ζωγραφισμένες και ενταγμένες πλήρως στο θέμα του κάθε πίνακα, άλλες φορές ενσωματωμένες με τη μορφή κολάζ ως αυτούσια καρέ. Αν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά στα έργα μου τα τελευταία 15 χρόνια, θα βρει σκηνές από τις ταινίες «Le Mepris», «V for Vendetta», «Ουράνια Πλάσματα», «Lost in Translation», τον Μαξ Φον Σίντοφ από τον «Εξορκιστή», τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο από το «Shutter Island», τον Ντόναλντ Σάδερλαντ από το «Don’t Look Now», τον Τζον Λιούρι, τον Κρόνενμπεργκ, τον Πολάνσκι, τη Σάσα Γκρέι, την Ζόιι Ντεσανέλ, σκηνές από την πρώτη μικρού μήκους ταινία του καλού μου φίλου Χάρη Λαγκούση για την οποία έκανα την αφίσα στα σπουδαστικά μας χρόνια, την κινηματογραφική αίθουσα Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης και πολλές ακόμα σινεφίλ αναφορές.
Παρακάτω επιλέγω 15 έργα μου και τους τίτλους τους, που αναφέρονται σε σχεδόν ισάριθμες κινηματογραφικές ταινίες, λύνω κάποιους γρίφους και γράφω από ένα σχετικό σχόλιο. Και στο τέλος της λίστας κάνω και ένα spoiler.
1. Μία από αυτές τις μέρες
Στο πρώτο πλάνο ο Mr. White ανάβει ένα τσιγάρο στον Mr. Pink σε μια σκηνή από το «Reservoir Dogs».
2. Το φίδι και το δέντρο
Παρόμοια σύνθεση και θεματολογία: πάλι στο πρώτο πλάνο δεξιά, ο Μπραντ Πιτ ως Τζέσι Τζέιμς περιεργάζεται ένα φίδι στο «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford».
3. Μετά το δείπνο
Πάνω από το μακρόστενο τραπέζι, κορνιζαρισμένος και κρεμασμένος στον τοίχο, ο εκφωνητής του αγώνα μποξ στο «Οργισμένο Είδωλο» φωνάζει: «He’s trying to get up. Six, seven».
4. Επιλογές
Ολόκληρο το έργο είναι ένα μεταλλαγμένο πλάνο από την ταινία «Another Year» του Μάικ Λι.
5. Αθώος!
Μια εμβληματική σκηνή μιας από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών, το «Twelve Angry Men» του Σίντνεϊ Λιούμετ.
6. Τρία κομβικά σημεία
Το 2011 μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναπροσεγγίσω το έργο του Νίκου Νικολαΐδη, με αφορμή τον πρόσφατο τότε θάνατό του. Μου ζητήθηκε να συμμετάσχω, παρέα με άλλους καλλιτέχνες, εικαστικούς και μουσικούς, σε ένα αφιέρωμα που έγινε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, φτιάχνοντας ένα ζωγραφικό έργο εμπνευσμένο από τις ταινίες του. Το έργο μου ήταν μια σύνθεση τριών χαρακτηριστικών σκηνών από τις τρεις αγαπημένες μου ταινίες του Νικολαΐδη: «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα», «Singapore Sling» και «Ευρυδίκη 2037», με το μεγαλύτερο τμήμα της σύνθεσης να απεικονίζει την Ευρυδίκη στο τρίτο τηλεφώνημά της με τον άγνωστο άντρα.
7. Η μηχανή του χρόνου
Δύο ασύνδετες μεταξύ τους κινηματογραφικές αναφορές, η Μηχανή του Χρόνου από την κλασική ταινία «The Time Machine» (1960) του Τζορτζ Παλ και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο ρόλο του αστυνομικού –παρέα με έναν συνάδελφό τoυ– από την ταινία «Zodiac», πλαισιώνουν ένα κορίτσι με κόκκινο φόρεμα που καπνίζει στο διαμέρισμά της.
8. Η θάλασσα
Μία σκηνή από τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ γίνεται η αφορμή να περιγράψω τη φουρτουνιασμένη μου διάθεση εκείνης της περιόδου. Από την ίδια ταινία υπάρχουν κι άλλες αναφορές σε κάποια έργα μου, όπως η κίτρινη γραφομηχανή πάνω στην οποία πληκτρολογούν ένα κείμενο τα δάχτυλα του Κιούμπρικ. Το έργο αυτό με την κίτρινη γραφομηχανή και την κοπέλα χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του δίσκου του Παύλου Παυλίδη, «Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει», ένα από τα πολύ αγαπημένα μου άλμπουμ.
9. Το ποτάμι
Δίπλα στη θάλασσα το κόκκινο ποτάμι και πάνω στον κόκκινο ουρανό βρίσκεται κορνιζαρισμένη μια ζωγραφισμένη εκδοχή μιας σκηνής από το «Lost Highway» και μια επικολλημένη φωτογραφία της σκηνής του lapdance της Βανέσα Φερλίτο από το «Death Proof».
10. Magdalene
Αυτή η πληροφορία μου αρέσει πολύ: Ολη η παρέα που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του πίνακα είναι οι ηθοποιοί στο πρώτο «Star Wars» που υποδύονταν τον Darth Vader, τον Λουκ, την πριγκίπισσα Λέια, τον Τσουμπάκα, τον Χαν Σόλο και τον R2D2 από φωτογραφία στα backstage των γυρισμάτων. Το έργο Magdalene δημιουργήθηκε ειδικά για την έκδοση της συλλογής κόμικς «At the Drive Ink» και είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο τραγούδι των Last Drive.
11. Αναμνηστική φωτογραφία
Η ξαπλωμένη κοπέλα με τα μαύρα εσώρουχα είναι η Εϊζια Αρζέντο.
12. Επιστροφή στην αποδιοργάνωση
Σε πρώτο πλάνο δύο σκηνές από την ταινία του Τζίμ Τζάρμους, «The Limits of Control». Κανονικά, ο άντρας στα αριστερά αντί για ένα τεράστιο ξύλο κρατάει μια θήκη για βιολί.
13. FLIX
Ενα σχέδιο που έφτιαξα για τα πρώτα γενέθλια του Flix, στο οποίο μια παρέα παρακολουθεί μία από τις πιο καθηλωτικές κατά τη γνώμη μου κινηματογραφικές σκηνές εκείνης της χρονιάς: H ξανθιά πρωταγωνίστρια της ταινίας «The Cabin in the Woods», παίζοντας θάρρος ή αλήθεια με τους φίλους της, καλείται να φλερτάρει με το βαλσαμωμένο κεφάλι ενός λύκου. Αρκετά γενέθλια μετά, το Flix μού ζήτησε να φιλοτεχνήσω μια εναλλακτική αφίσα για την επετειακή προβολή με αφορμή τα 60 χρόνια του «Vertigo».
14. Cosmic Candy
Η πρώτη μου συνεργασία με την αγαπημένη μου πια φίλη και συνεργάτιδα Ρηνιώ Δραγασάκη ήταν όταν μου ζήτησε να εικονογραφήσω τέσσερις σκηνές από την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, «Cosmic Candy», που βρισκόταν τότε στο στάδιο της παραγωγής, αντλώντας έμπνευση από το σενάριο που μόλις είχε τελειώσει. Το έργο μου αυτό δείχνει τις δύο πρωταγωνίστριες να τρώνε τηγανιτά αυγά στην κουζίνα του σπιτιού τους.
15. 6 p.m.
Η λίστα αυτή ξεκίνησε με τον Mr. Pink και κλείνει με τον Mr. Pink. Σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου σχέδια, ο Στιβ Μπουσέμι ως Mr. Pink παρακολουθεί αφοσιωμένος μια σκηνή από το «Beverly Hills 90210» στις 6 το απόγευμα, το οποίο παιζόταν σε επανάληψη καθημερινά πριν 10 περίπου χρόνια από το Mega. Στη σκηνή αυτή η Μπρέντα απευθύνεται στον Ντίλαν και του λέει: «Μετά σκέφτηκα εσένα».
και ένα spoiler:
Το καλοκαίρι που μας πέρασε μου ζήτησαν σε μια συνέντευξη να περιγράψω «κάτι ελληνικό που θα μου άρεσε να ζωγραφίσω». Η απάντησή μου ήταν η εξής: «Φαντάζομαι ένα έργο μου που να απεικονίζει το εσωτερικό ενός θερινού κινηματογράφου, μισογεμάτο από κόσμο να παρακολουθεί καθηλωμένος την προβολή, με τις καρέκλες του, τα τραπεζάκια του, πολλά λουλούδια γύρω και κάτω από την οθόνη, καθώς και μια σκηνή από τη "Ζωή της Αντέλ" που προβάλλεται εκείνη την ώρα. Θα γέμιζα τα τραπεζάκια με πολλά ορεκτικά, όπως καλαμαράκια τηγανιτά, χωριάτικη σαλάτα, γαρίδες ψητές, φάβα και σαρδέλες και γύρω γύρω από το σινεμά θα ζωγράφιζα δεκάδες νεραντζιές. Θα το κάνω πολύ σύντομα γιατί είναι ωραία ιδέα».
Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησα να ζωγραφίζω αυτό το θέμα, και είναι το πρώτο έργο το οποίο δουλεύω μετά από την ολοκλήρωση του πρότζεκτ No More Shall We Part.
Η έκθεση Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later, του Στέφανου Ρόκου, θα εγκαινιαστεί στις 3 Απριλίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς
Την ίδια μέρα, 3 Απριλίου, θα κυκλοφορήσει το βιβλίο που την αποτυπώνει
Παρακολουθείτε, βήμα-βήμα, την εξέλιξη του project στο website Stefanos Rokos / No More Shall We Part και στα social media του Στέφανου Ρόκου, στο facebook και στο instagram.
Το FLIX.gr θα βρίσκεται δίπλα, σε όλη τη διαδρομή, για να σας ενημερώνει για τις ειδικές δράσεις και τις εκπλήξεις που θα συνοδεύουν την έκθεση. Από σήμερα ως τις 3 Απριλίου, no more shall we part...