Buzz

Ο Γκάι Ρίτσι ιδρύει ένα πρόγραμμα στήριξης μαύρων Βρετανών σπουδαστών κι ειδικευόμενων στο σινεμά

στα 10

Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες της χώρας του, ο Ρίτσι ξεκινά μια πρωτοβουλία για ίσες ευκαιρίες στα κινηματογραφικά σετ. Ο Μάθου Βον τον στηρίζει.

Ο Γκάι Ρίτσι ιδρύει ένα πρόγραμμα στήριξης μαύρων Βρετανών σπουδαστών κι ειδικευόμενων στο σινεμά

Η #BlackLivesMatter συζήτηση, για όσους θέλουν πραγματικά να κοιτάξουν βαθιά τον κοινωνικό ιστό και της δικής τους χώρας, είναι παγκόσμια.

Αναγνωρίζοντας τι συμβαίνει και στην Μ. Βρετανία, ο Γκάι Ρίτσι («The Gentlemen», «Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού», «Κωδικό Ονομα U.N.C.L.E.», «Sherlock Holmes», «Δύο Καπνισμένες Κάννες», «Snatch») αποφάσισε να βοηθήσει, έμπρακτα, στο δικό του τομέα: το σινεμά. Συνεργάστηκε με την Creative Access, έναν οργανισμό που στηρίζει νέους ανθρώπους που προέρχονται από πολύ χαμηλές οικονομικές και κοινωνικές τάξεις.

Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν ζητά από την κιν/φική βιομηχανία να δεσμευτεί σε 50/50 προσλήψεις αφροαμερικανών

Guy Richie on set 607

Κι έτσι ξεκίνησε το «Set Access», μία πρωτοβουλία που θέλει σκηνοθέτες και παραγωγούς να δεσμεύονται στο να προσλαμβάνουν (με αμοιβή) στα κινηματογραφικά σετ κάθε νέας ταινίας τους 10 ειδικευόμενους από μη-προνομιούχες κοινωνιικές τάξεις. Στόχος: μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, να έχουν προσληφθεί, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, 250 ειδικευόμενοι.

Αρχικά, θα είναι ξεκάθαρο: θα δοθεί προτεραιότητα σε μαύρους Βρετανούς που ονειρεύονται να δουλέψουν στο σινεμά, και σταδιακά το πρόγραμμα θα ανοίξει σε όλους τους πολίτες που προέρχονται από περιβάλλοντα που δεν ευνοούσαν τις σπουδές, την κατάρτηση και τις ίσες ευκαιρίες για κινηματογραφικά επαγγέλματα.

«Πάρα πολύ μαύροι νέοι, που προέρχονται από φτωχικές γειτονιές της Μ. Βρετανίας, βρίσκονται συχνά στον πάτο της λίστας των ευκαιριών για μια καριέρα στο σινεμά» είπε ο Ρίτσι με δήλωσή του. «Ειδικά τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, πολλές φορές, μοιάζουν ως ένα "κλειστό" κύκλωμα, που αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πλησιάσουν.»

«Με τη βοήθεια και τη στήριξη και την καθοδήγηση των ειδικών της βιομηχανίας, ελπίζουμε στο ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει στο να αυξήσει δραματικά τις ευκαιρίες και τις προσλήψεις νέων ειδικευόμενων στις κινηματογραφικές παραγωγές - κι όσο στήνεται ένα τέτοιο σύστημα, θα ανοίξει σε όλους τους υποψήφιους που προέρχονται από μη-προνομιούχα περιβάλλοντα, όποιο κι αν είναι το χρώμα του δέρματός τους.»

Δείτε κι αυτό: Ο Τζον Μπογιέγκα ξεσπά σε κλάματα και δίνει έναν παθιασμένο λόγο στις διαδηλώσεις του #BlackLivesMatter

matthew vaughn on set 607

O Mάθιου Βον συντάσσεται με την πρωτοβουλία Ο Γκάι Ρίτσι δεσμεύτηκε να είναι ο πρώτος που θα προσλάβει 10 τέτοιους υποψηφίους στο σετ της επόμενης ταινίας του και αμέσως ακολούθησε κι ο Μάθιου Βον («Kingsman», «X-Men: Η Πρώτη Γενιά»).

«Φυσικά και δέχθηκα αμέσως την πρόταση του Γκάι» δήλωσε ο Βον. «Η πραγματική αλλαγή έρχεται όταν επιτρέπεις ειδικευόμενους από όλο το κοινωνικό φάσμα τις ίδιες ευκαιρίες να σου αποδείξουν το ταλέντο τους - και για αυτό πρέπει να τους ανοίξεις την πόρτα. Θέλουμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον που νέοι άνθρωποι από πολλά και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα κερδίζουν επάξια τις θέσεις τους στις κινηματογραφικές παραγωγές. Αυτό θα φέρει πραγματική αλλαγή που θα έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου....»

Διαβάστε περισσότερα: