Industry

«Ο Ελληνικός Κινηματογράφος δεν πρέπει να υποχωρήσει»: Παρέμβαση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

στα 10

Ακόμη μια παρέμβαση για το θέμα των εγκρίσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Flix Team
«Ο Ελληνικός Κινηματογράφος δεν πρέπει να υποχωρήσει»: Παρέμβαση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για τις εγκρίσεις και τους Αναγνώστες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών μέσω των μελών της - που προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις 566 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν και ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με το θέμα - κάνει ακόμη μια παρέμβαση, αναζητώντας, με τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, ενωτικά μηνύματα για το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Διαβάστε αυτούσια την παρέμβαση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών:


Ο Ελληνικός Κινηματογράφος δεν πρέπει να υποχωρήσει
Παρέμβαση Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Πριν λίγο καιρό το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου προέβη σε εγκρίσεις κατατιθέμενων προτάσεων για παραγωγή κινηματογραφικών έργων, όπως όφειλε και όπως είναι ο σκοπός λειτουργίας του. Τρεις συνάδελφοι σκηνοθέτες, οι οποίοι είχαν καταθέσει προτάσεις, εκτίμησαν ότι οι κρίσεις αυτές δεν ήταν αδιάβλητες και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να τις προσβάλλουν και να βρουν λύση στο θέμα τους, ασκώντας το απολύτως νόμιμο δικαίωμά τους. Η διαφορά τους με το ΕΚΚ ήταν τεκμηριωμένη και απόλυτα συμβατή με τους άγραφους και τους κατοχυρωμένους νόμους.

Ξαφνικά και εντελώς αναίτια και λίγες ώρες πριν (!) την εκδίκαση της υπόθεσης, έπεσαν ουρανοκατέβατες κάποιες υπογραφές συναδέλφων κάτω από κάποια δήλωση, που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να διαβάλλει τους συναδέλφους που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι. Χωρίς να έχουν κανένα έρεισμα από την ενέργεια των τριών σκηνοθετών αλλά και κανένα έννομο συμφέρον, όπως οι συγκεκριμένοι σκηνοθέτες. Ίσα ίσα που τέτοιες υπεύθυνες και ξεκάθαρες ενέργειες πρέπει να τις επικροτούμε, διότι σκοπεύουν στο κύρος και την αξιοπρέπειά μας και στην κατοχύρωση του σεβασμού της δουλειάς μας. Αλήθεια, για ποιο λόγο τέτοια προθυμία, αγαπητοί συνάδελφοι, να σιγοντάρετε την Διοίκηση του ΕΚΚ, που πανικόβλητη έχει αρχίσει εδώ και μέρες να πετάει εξώδικα απέναντι σε καταξιωμένους Δημιουργούς του χώρου; Όπου δυστυχώς αυτή η συκοφαντική πρακτική δεν φαίνεται να σας ενοχλεί.

Δεν θα απαντήσουμε στις ασκήσεις επί χάρτου που επιδίδεται η δήλωση. Άλλωστε το ζήτημα έχει κριθεί ηθικά στη συνείδηση όλων μας. Για μας το θέμα είναι η Ενότητα του Χώρου και η προάσπιση των Δικαιωμάτων των Δημιουργών. Γι’ αυτό και δεν θα ποδοσφαιροποιήσουμε το ζήτημα, που είναι πολύ σοβαρό διότι άπτεται της αξιοκρατίας και του σεβασμού του κόπου των τριών συναδέλφων. Και κατά συνέπεια όλων μας.Αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και με πολύ ευαισθησία το φαινόμενο κάποιοι να «τρομοκρατούνται» από την εξουσία του ΕΚΚ και να γέρνουν λίγο το κεφάλι. Είναι χρόνιο το πρόβλημα και όλοι το αντιμετωπίσαμε κατά την πορεία μας. Γι’ αυτό και το κύριο μέλημα της ΕΕΣ είναι να καθιερωθεί επιτέλους θεσμικά η αξιοκρατία και πολύ περισσότερο η επιείκεια. Διότι όλοι δικαιούνται τουλάχιστον μία ευκαιρία, έστω και για να «αποτύχουν». Κυρίως οι νέοι. Όμως το να υποχωρείς και μετατρέπεσαι σε «καλό παιδί» με τίμημα κάποιας μελλοντικής εύνοιας, αυτό νομίζουμε δεν τιμά και δεν βοηθά κανένα μας. Άλλωστε όλοι εσείς που υπογράφετε την δήλωση, έχετε αξιόλογο έργο που δεν χρειάζεται τις πατερίτσες κανενός.

Η δικαίωση του αγώνα μας έρχεται όταν οπλιζόμαστε με αυτά που μας ενώνουν. Όπως είναι η διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία να αποδίδει στον Ελληνικό Κινηματογράφο και τους Δημιουργούς του, τους οφειλόμενους πόρους για την ανάπτυξή του. Διότι το σινεμά είναι το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας προς τον κόσμο. Με πικρία όμως είδαμε ότι δεν αποδώσατε καμία ανάλογη προτροπή προς την Διοίκηση του ΕΚΚ, όπου δεν διεκδίκησε μέχρι τώρα ούτε ένα επιπλέον ευρώ ώστε να δοθεί το δικαίωμα να υλοποιηθούν περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές. Γι’ αυτό απέναντι σε κάθε εξουσία, έστω και ευκαιριακή, δεν πρέπει να είμαστε υπόλογοί της αλλά απέναντί της. Κυρίως με προτάσεις και απόψεις, γιατί εμείς βιώνουμε τα προβλήματά μας. Ούτε όμως από αυτές δεν κατέγραφε η δήλωσή σας. Αντίθετα νιώσαμε το ζόρι σας να παράξετε μικρομέγαλες δικαιολογίες. Εναντίον ποιού και υπέρ ποιών; Την αγωνία τίνων προσπαθείτε να εξημερώσετε;

Η εξουσία έχει την τρομοκρατία για να διχάζει, εμείς έχουμε το σινεμά για να ονειρευόμαστε. Αυτό μας ενώνει και αυτή πρέπει να είναι η φωνή μας.

Ας ελπίσουμε η επόμενη ανακοίνωση του Χώρου να είναι ενωτική και να υπερασπίζεται και να προωθεί τα δικαιώματά μας και τα επείγοντα προβλήματά μας. Η μαχητική διεκδίκηση είναι ο δρόμος μας κι όχι η αυτοκτονική υπεράσπιση ξένιων χαρακωμάτων. Άλλωστε το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το έργο: οι σημερινοί ευκαιριακά ευνοούμενοι της εξουσίας, είναι οι αυριανοί παραπεταμένοι.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ


Διαβάστε ακόμη: Ελληνικό σινεμά ενωμένο ή χωρισμένο, πάντα χαμένο!