Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Δευτέρα, 18 Ιουλίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι την Δευτέρα, 18 Ιουλίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς.


minari main

Minari του Λι Αϊζακ Τσανγκ

Αρκάνσας, δεκαετία του 80. Ο 35χρονος Τζέικομπ Γι μετακομίζει την κορεοαμερικανική οικογένειά του (τη γυναίκα του Μόνικα και τα δυο τους παιδιά, Αν και Ντέιβιντ) από την Καλιφόρνια, όπου δούλευε ως εργάτης, σ' ένα κτήμα 200 στρεμμάτων που αγόρασε με όλες τις οικονομίες τους για να καλλιτεργήσει. Ηταν το όνειρό του: να μη δουλεύει για άλλο αφεντικό, να έχει τη δική του γη και μία ευκαιρία να σταθεί στα δικά του πόδια. Για τη Μόνικα όμως, το άγονο χωράφι, με τη μίζερη λυόμενη κατασκευή που θα αποτελέσει το νέο τους σπίτι, δεν είναι όνειρο, αλλά εφιάλτης: απομόνωση, ανέχεια, αγωνία - δυσκολίες που φέρνουν προβλήματα στο γάμο τους. Ούτε τον 7χρονο Ντέιβιντ δεν σκέφτηκε ο πατέρας του; Που με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα τον έφερε στη μέση του πουθενά; Οσο ο Τζέικομπ Γι παλεύει πεισμωμένα με τη γη, αναγκάζεται να υποχωρήσει σ' ένα αίτημα της γυναίκας του: να φέρουν από την Κορέα την μητέρα της Σουν-Για να μείνει μαζί τους και να στηρίξει την κόρη και τα εγγόνια της. Μόνο που η Σουν-Για δεν είναι η συνηθισμένη γιαγιά: αθυρόστομη, χωρίς φίλτρο, δεν μαγειρεύει, δεν ψήνει κουλουράκια. Στις αποσκευές της μετέφερε κορεατικές λιχουδιές (από τουρσιά, καυτερές πιπεριές και παραδοσιακό ζωμό, μέχρι «μινάρι», ένα ασιατικό είδος ποώδους υδρόβιου σέλινου) και μια τράπουλα: μαθαίνει στον Ντέιβιντ χαρτιά ή τον περιηγεί στην εξοχή και του μαθαίνει πώς να κοιτάει τη φύση. Οσο οι γονείς του τσακώνονται κι ο πατέρας του σταδιακά όλο και περισσότερο αφομοιώνεται στην εμμονή και την απόγνωση του αμερικανικού ονείρου, η γιαγιά του (που αρχικά δεν ήθελε γιατί «μύριζε») θα γίνει για τον μικρό Ντέιβιντ και η ρίζα της ταυτότητάς του, αλλά και τα ζαβολιάρικα φτερά προς την περιπέτεια.

Παρόλη την θριαμβευτική του πορεία στα βραβεία, το νοσταλγικό αυτοβιογραφικό δράμα του Λι Αίζακ Τσανγκ δεν πιάνει ρίζα στην καρδιά, απλώς αρωματίζει τον ουρανίσκο - σαν «μινάρι». Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Cosmote Cinema 2

Syngué Sabour The Patience Stone

Η Πέτρα της Υπομονής (Syngué Sabour The Patience Stone) του Ατίκ Ραχίμι

Βόμβες ταράζουν τη γειτονιά της. Αντάρτες σε ταράτσες σπείρουν τον πανικό και σφαίρες πολυβόλων στην αυλή της. Εισβολείς απειλούν με λεηλασία και θάνατο την καθημερινότητά της. Ομως εκείνη έχει άλλη αποστολή, πέρα από την επιβίωση. Να φροντίζει στοργικά τον σύζυγό της ο οποίος, μετά από μία αναμέτρηση, βρέθηκε με μία σφαίρα στον αυχένα να φυτοζωεί σε κωματώδη κατάσταση. Είναι μία νέα, όμορφη γυναίκα - εντελώς μόνη. Αν εξαιρέσει κανείς τα δύο μικρά της κοριτσάκια, ο άντρας της μοιάζει το μοναδικό της στήριγμα, η μοναδική οικογένειά της. Οι δυο τους τώρα, ξεχασμένοι από συντρόφους και συγγενείς, σ' αυτό το φτωχικό καμαράκι που σείεται από τον εξωτερικό πόλεμο, έχουν πολλά να πουν. Ή μάλλον εκείνος στέκεται βουβός, ακίνητος παρατηρητής, όσο εκείνη διηγείται τα 10 χρόνια γάμου τους, όπως πραγματικά τα έζησε. Με όλα τα μυστικά και τα ψέματα. Ολα τα βάσανα, τις απογοητεύσεις, την απελπισία. Ο άντρας της θα γίνει για εκείνη «η πέτρα της υπομονής» της, μια μαγική πέτρα που σύμφωνα με την Πέρσικη μυθολογία απορροφά τον πόνο του ανθρώπου που τα εξομολογείται, μέχρι την μέρα που σπάει, εξαφανίζοντας όλα όσα τον βασανίζουν.

Bασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο μυθιστόρημά του Ατίκ Ραχίμι, η ταινία ξετυλίγεται σαν μία βραδυφλεγής και αποκαλυπτική εξομολόγηση της Γυναίκας κάτω από την μπούρκα προς τον άντρα της αλλά και τη Δύση. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμή για αγορά σε streaming στο viva.gr

Selma 607

Selma της Αβα ΝτιΒερνέ

Την άνοιξη του 1965, ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, λίγο πριν παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, ηγείται της προσπάθειας των Αφροαμερικάνων να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ψήφο. Οι επαφές του με τον Λίντον Τζόνσον και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τον αναγκάζουν να οργανώσει μια ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ολοένα αυξανόμενο πάθος της κοινότητας για ισότητα.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της «μαύρης» ιστορίας της Αμερικής σε ένα στιβαρό αν και στρογγυλεμένο δράμα υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας - με μύθο ήδη μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 19.45 στο Cosmote Cinema 2

la vie d' adele 607

H Ζωή της Αντέλ (La vie d'Adèle) του Αμπντελατίφ Κεσίς

Η Αντέλ, μαθήτρια λυκείου, 15 χρόνων, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά τη σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Εμα, ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Εμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει την ταυτότητά της ως ενήλικη γυναίκα. Βασισμένο στο κόμικ «Το Μπλε Είναι το πιο Ζεστό Χρώμα» της Ζουλί Μαρό.

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, ένας από τους πιο ευαίσθητους σύγχρονους σκηνοθέτες και δυο μαγικές πρωταγωνίστριες: μια κοριτσίστικη ερωτική ενηλικίωση που ήδη έγραψε ιστορία. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

Death on the Nile

Εγκλημα στον Νείλο (Death on the Nile) του Κένεθ Μπράνα

Η πλούσια κληρονόμος Λινέτ Ρίτζγουεϊ (η Γκαλ Γκαντότ πιο πικάντικη κι αισθησιακή παρά ποτέ), παντρεύεται τον απένταρο γόη Σάιμον Ντόιλ (ο Αρμι Χάμερ που θυμίζει γιατί έγινε σταρ), αρραβωνιαστικό τής ως τότε κολλητής φίλης της, Τζάκλιν (η Εμα Μάκι του «Sex Education» καταφέρνει να κλέψει την παράσταση κι από την Γκαντότ και από τις... γραφικές πυραμίδες), η οποία ακολουθεί το ζευγάρι στο μήνα του μέλιτος στο Κάιρο, κουβαλώντας πιστόλι, φθόνο και μοιραίες προθέσεις. Μαζί τους - και στην κρουαζιέρα που θα κάνουν στον Νείλο, με σημαντικό σταθμό στο Αμπού Σίμπελ - βρίσκεται ο πανέξυπνος, σχολαστικός και αξιαγάπητα αφόρητος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό (και πάλι ο Κένεθ Μπράνα με σημαντικά κατεβασμένους τόνους από το «Οριεντ Εξπρές») κι ευτυχώς γιατί οι μυστηριώδεις δολοφονίες που ξεκινούν εν πλω, πάνω στο ζηλευτό Κάρνακ, δεν θα σταματήσουν ώσπου εκείνος ν' ανακαλύψει τον ένοχο. Μαζί ταξιδεύει το εντουράζ της Λινέτ που εκτείνεται σ' όλες τις κοινωνικές τάξεις (φυσικά με έμφαση στην υψηλή), από τον νεόπτωχο αριστοκράτη παιδικό της φίλο (γοητευτικός ο Τομ Μπέιτμαν ως Μπουκ) με τη μητέρα του (πάντα πολύτιμη παρουσία η Ανέτ Μπένινγκ), ως τον στοϊκό αντίζηλο του γαμπρού, γιατρό Γουίντλσαμ ενός πρωτοφανώς συγκρατημένου Ράσελ Μπραντ, την εν πλω entertainer τής Σόφι Οκονέντο, την πληγωμένη υπηρέτρια τής Ρόουζ Λέσλι, την ισοπεδωτική μεγαλοαστή κομμουνίστρια τής Τζένιφερ Σόντερς.

Μετά το «Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές», ο Κένεθ Μπράνα τελειοποιεί το ύφος, την ταξική κριτική και το λούσο της Αγκαθα Κρίστι. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Disney+


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς.