Οι πλατφόρμες στην υπηρεσία του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού σινεμά

INDUSTRY 29 SEP  /  Μανώλης Κρανάκης

Διαβάστε το μανιφέστο της ένωσης European Producers Club για την ενίσχυση της ανεξάρτητης κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής στην Ευρώπη της πανδημίας.

Το European Producers Club (EPC), ένωση 130 παραγωγών ανεξάρτητων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών απ' όλη την Ευρώπη παρουσίασε, στο πλαίσιο του European Film Forum που οργάνωσε η Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe) στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στις 22 Σεπτεμβρίου, ένα μανιφέστο για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων στην εποχή της πανδημίας.

«Εμείς, στο European Producers Club πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβουν δράση για τη λήψη μέτρων που θα φέρουν ισορροπία στην ανισότητα που έχει δημιουργηθεί, διαφορετικά θα υπάρξουν πολλές απώλειες στη συνέχεια», δήλωσε ο Ισπανός Αλβάρο Λονγκόρια, Πρόεδρος του European Producers Club.

Τα μέτρα που προτείνει το European Producers Club είναι τα εξής:

Υποχρέωση κάθε πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ευρώπη να επενδύει 25% των εσόδων σε ευρωπαϊκά έργα, με το 80% να πηγαίνει σε ανεξάρτητες εταιρίες παραγωγής και τουλάχιστον το 50% σε εθνικό προϊόν.

Καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους ανεξάρτητους παραγωγούς και τις πλατφόρμες, με τους παραγωγούς να διατηρούν τα δικαιώματα των ταινιών ή των τηλεοπτικών σειρών, να πληρώνονται καλά για την πώλησή τους, να διατηρούν τον δημιουργικό τους ρόλο, να λαμβάνουν τα έσοδα από τα πετυχημένα προϊόντα και να μπορούν να ζητήσουν διαφάνεια στη στατιστική από τις πλατφόρμες.

Τη δημιουργία ενός fund ανάπτυξης οπτικοακουστικών προϊόντων, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αφορά ανεξάρτητους παραγωγούς και πρότζεκτ με υψηλά στάνταρ ποιότητας και διεθνούς εμβέλειας.

Τη δημιουργία ενός fund ευρωπαϊκών συμπαραγωγών για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, συμπληρωματικό του Eurimages και με πιο χαλαρά τα όρια (τώρα είναι στο 60%) για να είναι ισχυρή η συμπαραγωγή.

Τη δημιουργία ενός fund που θα ασφαλίζει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συμπαραγωγές σε περίπτωση κρούσματος της πανδημίας σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου εργαλείου διανομή ευρωπαϊκών έργων με τη χρήση νέας τεχνολογίας.

«Πιστεύουμε πως αυτά τα μέτρα θα διατηρήσουν την ουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι η προστασία της διαφορετικότητας και της επιχειρηματικής πρωτοπορίας. Συγκεκριμένες χώρες διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα μέτρα, αλλά νομίζω ότι θα ήταν μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να αποδείξει ότι μαζί μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί», συμπλήρωσε ο Λονγκόρια.

Δείτε εδώ ολόκληρο το European Film Forum που διεξήχθη online κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν με τίτλο «Beyond COVID-19: Revitalising the European Audiovisual Industry»:


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.