Buzz

Ερωτας: το τέλειο έγκλημα!

στα 10

Ενα all-star cast Γάλλων ηθοποιών ζει την ομορφιά και τον τρόμο της αγάπης με φόντο τις ελβετικές Αλπεις στο «Ο Ερωτας είναι το Τέλειο Εγκλημα» των Ζαν-Μαρί και Ανρό Λαριέ που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 13 Μαρτίου από την Odeon.

Flix Team
Ερωτας: το τέλειο έγκλημα!

Ο Μαρκ, στα 40 του, είναι καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο οποίος εξακολουθεί να ζει με την αδερφή του σε ένα τεράστιο απομονωμένο σαλέ και που του αρέσει να συνάπτει ερωτικές σχέσεις με τις μαθήτριές του. Oταν όμως η τελευταία του κατάκτηση, εξαφανίζεται ξαφνικά, η μητέρα της έρχεται στο κολέγιο για να ανακαλύψει πτυχές της ζωής της κόρης της και σε αυτές συναντά τον Μαρκ…

Αυτή είναι η υπόθεση του «Ο Ερωτας είναι το Τέλειο Εγκλημα», της ταινίας των αδερφιών Ζαν-Μαρί και Αρνό Λαριέ που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φιλίπ Τζιαν «Incidences» και έκανε την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο για να κερδίσει αυτόματα τον τίτλο μιας από τις πιο μαύρες κωμωδίες της χρονιάς, κάπου ανάμεσα στον κυνισμό του Κλοντ Σαμπρόλ και την υποβλητική αγωνία του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ματιέ Αλμαρίκ, Ντενί Πονταλιντές, Μαϊουέν, Καρίν Βιάρ, Σαρά Φορεστιέ αλλά και το απόκοσμο, ονειρικό τοπίο των ελβετικών Αλπεων, που, όπως περιγράφουν οι δημιουργοί της υπήρξε καθοριστικό για τη σκηνοθετική τους προσέγγιση:

«Η ανάγνωση του μυθιστορήματος “Incidences” του Φιλίπ Τζιάν, αμέσως μετά την κυκλοφορία της προηγούμενής μας ταινίας “Les Derniers Jours du Monde”, αποκρυστάλλωσε την επιθυμία μας να γυρίσουμε την ταινία: υπήρχαν ήδη οι χαρακτήρες, είχε μια δυνατή ιστορία και άλλα στοιχεία όπως την έντονη παρουσία της φύσης, την ομάδα ανάγνωσης, το πανεπιστήμιο, αυτόν τον διανοούμενο και λίγο-πολύ εγκληματικό χαρακτήρα. Οταν γνωρίσαμε τον Φιλίπ Τζιάν, επιβεβαιώσαμε ότι η ιστορία εκτυλισσόταν στην Ελβετία. Αυτό το είδαμε ως σημάδι. Την εποχή του “Peindre ou Faire l’ Amour” (2005), πήραμε αυτήν την απόφαση αστειευόμενοι: Κάποια μέρα, θα γυρίσουμε μία αστυνομική ταινία στην Ελβετία!” Η επιλογή μιας νουαρικής ατμόσφαιρας, φορτωμένη με αστυνομικό μυστήριο μας προκάλεσε τον ενδιαφέρον, μιας και δεν είχαμε αγγίξει ποτέ το έγκλημα στις ταινίες μας, στο παρελθόν.Σχετικά με τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη υπήρχε ένα πρώτο στάδιο στο οποίο προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις συνηθισμένες παγίδες μιας διασκευής. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές αναδρομές στο παρελθόν στο βιβλίο τις οποίες τις βγάλαμε. Κάναμε μία διασκευή “ημι-θεατρική” στην οποία έχουμε χαρακτήρες που παίρνουν στον έλεγχο στα χέρια τους. Μας αρέσει ο τρόπος γραφής του Tζιάν, ο ρυθμός, οι φράσεις. Η διασκευή μας τα λαμβάνει υπόψιν αυτά. Χρησιμοποιήσαμε στους διαλόγους πολλές φράσεις του μυθιστορήματος οι οποίες δεν είχαν γραφτεί ως λογοτεχνικοί διάλογοι, καθώς το βιβλίο έχει πολύ λίγους διαλόγους… Και καταλήξαμε τελικά να κάνουμε την “Η Αγάπη είναι ένα Τέλειο Έγκλημα” την ταινία μας με τους περισσότερους διαλόγους!»

2

«Ο κεντρικός ήρωας περιτριγυρίζεται από σαγηνευτικές γυναίκες, και κάθε μία από αυτές αποτελεί ένα υποψήφιο “θήραμα”. Θα μπορούσαμε να πούμε κιόλας ότι ο Μαρκ βλέπει τον κόσμο σαν αρένα για κυνήγι. Η εικόνα της άφιξης του Μαρκ στο πανεπιστήμιο με τις φοιτήτριες, το υπονοεί ευθέως. Αυτός ο άνδρας βρίσκεται σε μεγάλη ένταση. Η υποκειμενική του πραγματικότητα έχει όλους τους δείκτες ανεβασμένους στα ύψη.Θέλαμε να δώσουμε βάρος στην εικόνα της ιστορίας. Το θέμα το σήκωνε αυτό. Εισβάλουμε μέσα στο κεφάλι του κεντρικού μας ήρωα. Αυτό ξεκινάει με την επιλογή μιας επιβλητικής αστικής διακόσμησης, η οποία αντιπαραβάλλεται στη μεγαλοπρέπεια του βουνού. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που διαλέξαμε την πιο σύνθετη σύγχρονη αρχιτεκτονική: το σπίτι με τον μπουφέ, το σπίτι της Αννά, και το φημισμένο πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το οποίο σχεδίασε η εταιρεία “Sanaa”. Το τελευταίο είναι μία αρχιτεκτονική απεικόνιση του εγκεφάλου του Μαρκ, με τις τρύπες, τα ανοίγματα, τις ανηφόρες και τις διεξόδους του... Ταυτόχρονα έχει και κάτι μεταλλικό, που το συνδέει με τη φύση. Υπάρχει και το στοιχείο του παραμυθιού στην ταινία με τα δύο αδέλφια, το χιόνι, το σαλέ, το δάσος...»

2

To «Ο Ερωτας είναι το Τέλειο Εγκλημα» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Μαρτίου, αλλά εσείς μπορείτε να το δείτε πρώτοι στην avant-premiere που θα γίνει την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 20:30 στον κινηματογράφο Odeon Starcity (Λεωφ. Συγγρού 111 & Λεοντίου, Ν.Κόσμος). Κάντε like ή share στην αφίσα της ταινίας στην επίσημη σελίδα του Flix στο Facebook και μπείτε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν στις 5 το απόγευμα της Τρίτης 11 Μαρτίου στο post στο Facebook.