Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ελεν Μπέρστιν είναι έτοιμη για να γράψει οσκαρική ιστορία

στα 10

Αν προταθεί ή/και κερδίσει στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου για τα «Θραύσματα μιας Γυναίκας» του Κορνέλ Μουντρούτσο, η 88χρονη θρυλική ηθοποιός θα αλλάξει την ιστορία των Οσκαρ.

Η Ελεν Μπέρστιν είναι έτοιμη για να γράψει οσκαρική ιστορία

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ελεν Μπέρστιν βρίσκεται ανάμεσα στις επικρατέστερες να καταλήξουν με μια υποψηφιότητα Β' Γυναικείου Ρόλου στην 93η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ για το ρόλο της στο «Τα Θραύσματα μιας Γυναίκας» του Κορνέλ Μουντρούτσο και μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα και σε αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν και την τελική διάκριση.

Αν προταθεί η Ελεν Μπέρστιν, στα 88 της χρόνια, θα είναι η γηραιότερη ηθοποιός που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ, σπάζοντας έτσι τα ρεκόρ της Γκλόρια Στίουαρτ που ήταν 87 ετών όταν προτάθηκε για τον «Τιτανικό» και αυτό του Κρίστοφερ Πλάμερ που ήταν 88 ετών όταν προτάθηκε για το «All the Money in the World», αλλά μικρότερος απ' όσο θα είναι η Μπέρστιν τον Απρίλιο που θα γίνει η απονομή.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τα «Θραύσματα μιας Γυναίκας» του Κορνέλ Μουντρούτσο που προβάλλεται ήδη στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους

The Pieces of a Woman 607 Με την Βανέσα Κίρμπι στα «Θραύσματα μιας Γυναίκας»

Αν προταθεί θα είναι επίσης η πρώτη ηθοποιός - ανάμεσα και στους άντρες - που προτείνεται μετά από ένα κενό 20 χρόνων για δεύτερη φορά.

Η Ελεν Μπέρστιν προτάθηκε για το πρώτο της Οσκαρ (Β' Γυναικείου Ρόλου) το 1972 για την «Τελευταία Παράσταση» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς - έχασε από την συμπρωταγωνίστριά της Κλόρις Λίτσμαν. Προτάθηκε ξανά το 1974 για Α' Γυναικείο Ρόλο για τον «Εξορκιστή», αλλά έχασε από την Γκλέντα Τζάκσον για το «A Touch of Class». Το 1975 κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναίκείου Ρόλου για το «Η Αλίκη δεν Ζει Πια Εδώ» του Μάρτιν Σκορσέζε. Προτάθηκε ξανά το 1979 για το «Same Time, Next Year» αλλά έχασε από την Τζέιν Φόντα στο «Coming Home». Το 1981 προτάθηκε για το «Resurrection» και έχασε από την Σίσι Σπέισεκ στην «Κόρη του Ανθρακωρύχου». Και προτάθηκε το 2001 - είκοσι χρόνια μετά - για το «Ρέκβιεμ για Ενα Ονειρο» του Ντάρεν Αρονόφσκι, όπου και έχασε από την Τζούλια Ρόμπερτς στο «Εριν Μπρόκοβιτς».

Ellen Burstyn Στα γυρίσματα του «Η Αλίκη Δεν Μένει ΠΙα Εδώ» με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Η υποψηφιόητά της για τα «Θραύσματα μιας Γυναίκας» θα είναι η έβδομη στην καριέρα της.

Αν κερδίσει το Οσκαρ θα έχουν περάσει 46 χρόνια από την πρώτη της νίκη. Θα σπάσει έτσι το ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα η Ελεν Χέιζ που κέρδισε το πρώτο της Οσκαρ το 1932 στο «The Sin of Madelon Claudet» και ξανά με΄τα το 1970 για το «Airport». Το συγκεκριμένο ρεκόρ απειλείται, ωστόσο, φέτος από μια ακόμη μεγάλη κυρία, τη Σοφία Λόρεν που αν προταθεί και κερδίσει στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου για το «The Life Ahead» θα έχουν μεσολαβήσει 59 χρόνια από την πρώτη της νίκη στο «Two Women» το 1962.

Η Ελεν Μπέρστιν βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις επικρατέστερες να διεκδικήσει μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τα «Θραύσματα μιας Γυναίκας». Οι άλλες τέσσερις είναι η Αμάντα Σίφριντ για το «Mank», η Γκλεν Κλόουζ για το «Hillbilly Elegy», η Ολίβια Κόλμαν για το «The Father» και η Γιου-Τζουνγκ Γιούν για το «Minari».

Δείτε εδώ έναν από τους λόγους για τους οποίους η Ελεν Μπέρστιν θεωρείται φαβορί για την υποψηφιότητα:


Δείτε εδώ το στιγμιότυπο της νίκης της Ελενη Μπέρστιν το 1975. Η Μπέρστιν απουσίαζε από την απονομή λόγω υποχρεώσεων στο Μπρόντγουεϊ για το «Same Time, Next Year»:


Δείτε εδώ ένα μικρό αφιέρωμα στην Ελεν Μπέρστιν και τους οσκαρικούς ρόλους της: