Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Χρυσές Σφαίρες απαγορεύουν στο «Minari» να διαγωνιστεί στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας

στα 10

Αν και αμερικάνικη παραγωγή, στην ταινία επιτράπηκε να διαγωνιστεί μόνο για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.

Οι Χρυσές Σφαίρες απαγορεύουν στο «Minari» να διαγωνιστεί στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας

Η Ενωση των Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ πήρε μια αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση σχετικά με το σε ποιες κατηγορίες θα επιτραπεί στην ταινία του Λι Αϊζακ Τσανγκ «Minari» να διαγωνιστεί στις Χρυσές Σφαίρες. Σύμφωνα με το Variety η Ενωση των Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ αποφάσισε να απαγορεύσει την ταινία να διαγωνιστεί στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία-Δράμα ή Καλύτερη Ταινία-Κωμωδία και να διαγωνιστεί στην Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, επειδή η γλώσσα της ταινίας είναι κυρίως Κορεάτικα παρόλο που είναι αμερικάνικη παραγωγή.

Αν και επιτρέπεται στα στούντιο να επιλέξουν σε ποιες κατηγορίες θα υποβάλλουν τις ταινίες τους, οι 89 ξένοι ανταποκριτές στo Χόλιγουντ είναι στο τέλος αυτοί που επιλέγουν εάν θα τις αποδεχτούν ή όχι. Από την άλλη οι πρωταγωνιστές της ταινίας Στίβεν Γιούν και Γιέρι Χαν επιτρέπεται να διαγωνιστούν για τον Α’ Ανδρικό και Γυναικείο ρόλο αντίστοιχα, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν ο σκηνοθέτης της Λι Αϊζακ Τσανγκ θα επιτραπεί να διαγωνιστεί ως Καλύτερος Σκηνοθέτης.

Φυσικά κάποιοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την απόφαση αυτή. Ανάμεσά τους και η σκηνοθέτης της ταινίας «The Farewell», Λούλου Γουανγκ, της οποίας η ταινία δέχτηκε ανάλογης αντιμετώπισης από τις Χρυσές Σφαίρες.

Διαβάστε ακόμα: H «Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν

Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που θεωρούν την απόφαση αυτή της Ενωσης των Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ αρκετά υποκριτική μιας και στο παρελθόν είχαν επιτρέψει σε ταινίες όπως το «Inglourious Basterds» και το «Babel» να διαγωνιστούν στις κατηγορίες για Καλύτερη Ταινία παρόλο που στο μεγαλύτερο τους μέρος μιλάνε άλλη γλώσσα από τα Αγγλικά.

Το «Minari», το οποίο κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και το Βραβείο Κοινού στο Sundance φέτος, ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας από την Κορέα η οποία μεταναστεύει στην Αμερική την δεκαετία του ’80 για να ακολουθήσει το δικό της αμερικάνικο Ονειρο. Οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες θα ανακοινωθούν στις 3 Φεβρουαρίου, με την τελετή απονομής των βραβείων να διεξάγεται φέτος στις 28 Φεβρουαρίου.